До Солун с една риза на гърба (1)

Днес Пипилота ще ни разкаже приключенията си при последното ѝ пътуване до софийското пританище Солун. Както знаете, Пипилотка пише много увлекателно, така че — приятно четене:

До Солун с една риза на гърба

част първа

„Петък — ден на майстора“, “Ако работиш в петък шефът ти ще умре„…защо тези не са вярни и защо всеки петък винаги идва по-гаден, по-натоварен и ужасен от предишния?!
Този петък заминавахме на разходка до Солун! Ура, ще ходим в чужбина!
Само дето от сутринта ме сюрпризираха — ще замествам техническия сътрудник на баш шефа (разбирай секретарката).
Забравете за бомбестите мадами с голям червен маникюр и пиличка в ръка! Да си секретарка е ад, жив ужас и огромен стрес. Хубаво прегрях, не можах да си направя проучването за Солун и тръгването беше предопределено — отиваме на сляпо. За капак не можах да тръгна по-рано от работа и даже стоях на пост и в следработно време. „Леле трябва да побързам, как ще си събера багажеца?!“
Успях да се прибера и да пъхна в раницата 2—3 парцала заедно с атласа на Европа (без да правя реклама — от ViaMichelin по-добри няма, въпреки че ми е малко стар, пътищата са си на указаното място, плюс-минус 1 къмпинг). В чантата сложих фотоапарата и още две-три неща.
Емил пристигна да ме вземе. Формàтът за път беше — една кола четирима човека. И докато другите чакаха в колата ние с Емил хвърлихме последно око на интернета, а аз извадих атласа от раницата за сверяване. Погледнахме, аз бутнах атласа в чантата, Емил ми взе шалтето и чувала и хукнахме.

Приятеля ни, който шофираше живее в Банско и, затова решихме да го използваме като база за преспиване и начало на похода към превземането на Солун. И насред Банско се плеснах по челото в момент на велико просветление! Забравих си раницата с дрехите в София! Когато извадих атласа, не го върнах обратно в нея, а в чантата и взех само нея. В онзи момент Емил ми се радвал каква съм организирана спартанка и съм взела точно толкова дрехи, колкото ми трябват…мда добре започнахме екскурзията. Добре, че поне най-належащия елемент от дрехите ми беше в чантата.

Защо децата не бива да се возят на предната седалка?

Тръгнахме от Банско към 8 ч. сутринта. Аз като стàрило и пàтило винаги се возя с колан, въпреки че и винаги пътувам на задната седалка — принцип. Да обаче шофьора нямаше и ми беше отстъпено почетното място отпред. Като малка все врънках нашите да се возя на предната седалка. Е сега бидейки там, разбрах защо не трябва и не може деца да се возят отпред!:
Видях толкова сгазени животни, колкото не съм видяла през целия си живот! Цвък коте, пльок куче, цвръц таралежче, там пък лисица…от филм на ужасите не настръхвам толкова! За доброто на своите деца — никога не ги возете отпред!

Ние пък по живо по здраво, и под моето успешно навигиране (само веднъж объркахме посоката, но това беше защото на картата се завиваше на дясно, а на практика — на ляво!)

стигнахме до Тесалоникито, центъра на областта „Македония“,

името заради което се джанкат гърци и македонци.

Първите впечатления бяха:
„Абе, да не влизаме в Бейрут?!“
Да, странно е за хора несвикнали с архитектурата в Гърция — блокове с плоски покриви и тенти на всеки прозорец, прахоляк… Мизерийка си изглежда.

Та от магистралата плавно влизаш в една градска улица, която преминава в нещо като централна градска и изобщо е права чак до центъра. Повечето улици в Солун са прави и еднопосочни, и няма начин да се изгубиш. Такова си е устройството на повечето градове, които са търпели опожарявания, а Солун го е минало три пъти, така че ясно е. Ако сте с кола е добре да знаете, че въпреки знаците за талончета (за събота е указано, че талони се искат до 3 ч. следобяд) за паркиране — събота и неделя не ви безпокоят със скоби, глоби и подобни.
Как нацелихме улицата не знам, но паркирахме на 100-ина метра от

Бялата кула

Основната забележителност на града. Хубава е, обаче беше и оградена за реставрация.

Бялата кула, Солун

Тя е символа на града и се намира освен на крайбрежната улица и на всички сувенирчета, картички и други кичарийки в града. Тя, противно на очакванията ми да е византийска или римска, е построена от турците на вероятното място на стара кула от предишен режим.
Тръгвайки наляво от кулата минаваме покрай паметника на Филип Македонски, който беше доста скромен и се озовахме пред паметника на сина му.
Не знам как се завъртяхме из улиците но се видяхме насред площад Наварино, по-голямата част от който е заета от руините на

Двореца на Галериус —

римски император за кратко — 305—311 г. сл. Хр. Мястото не се среща много из интернет и спокойно можеше да го пропуснем.

Дворецът Галериус

Комплексът, възстановен с европейски пари, е със свободен достъп и на входа любезно ви връчват брошура, за да се осведомите за Октагона (трябвало е да бъде тронна зала, но е преустроен на църква), базилика, част от хиподрума, основната част на двореца, заобиколен с колони и коридори с мозайки.

Гръко-римска тоалетна - план

До октагона е и тоалетната, което е било едно много важно място както в ежедневието, така и в политическия живот на империята. От тази тук не е запазено много, затова ето ви картинката на това как трябва да е изглеждала. Ако много ви се иска да видите напълно запазена такава отскочете до Остия Антика (близо до Рим) или евентуално Помпей.

Реставрация с клечки - Гърция, Солун

Въпреки че комплекса е възстановяван с европейски пари, с Емил за втори път, след Кавала, се убедихме в спецификите на гръцката реставрация, състояща се в подпирането на рисковия елемент с дървени клечки и надежди, че няма да се срути. Гърци.

След това място се изкачихме нагоре по улицата и, стигайки до централния булевард (същия по който влязохме в града)завихме надясно. След няма и 10-ина минути в големия пек се озовахме пред

Арката на Галериус

от която е останало достатъчно, за да е хубава.

Арката на Галериус - тук няма клечки

Построена е в чест на победата над персите от династията на Сасанидите и превземането на столицата им през 298 г. сл. Хр. Някога се е състояла от осем колони, от които са оцелели само три, като под централната арка е минавала Виа Игнатия, свързваща провинциите Илирия, Македония и Тракия и свършваща в Константинопол — общо около 1120 км. — нищо работа при това ръчна изработка (кога ли ще са готови нашите магистрали?).
От арката нагоре се намира

Ротондата или гробницата на Галериус

Много красива и изцяло запазена, поради простата причина, че е била превърната в джамия (каква изненада).

Ротонда - джамия в Солун

И тя е възстановена и поддържана с европейски пари. Дори в момента се провежда някаква консервация, тъй като отвътре всичко е в скелета. Останали са елементи от християнските мозайки по купола, както и в някои от параклисите. В оригиналния си вариант е имала голяма дупка на купола — като Пантеона в Рим — но прищявките на хората са я лишили от тази забележителност. Направи ни впечатление, че и отвън, и отвътре сградата има дупки между тухлите, без те да имат изход поради което теорията за наблюдателници отпадна. По чудо жената, която беше на входа успя да ни обясни, че това е останало от строежа на самата сграда — там се е закрепвало скелето, за да се изкачва градежа все по-нагоре и нагоре. След това не са били запълнени, за да се използват за евентуални ремонтни дейности.
Входа и тук е без пари, има тоалетна и чешма, като е задължително в тоя пек да се освежите, защото иначе, че ви зацепи глава, което се случи на мен, защото шапката ми остана в София.

Сладолед - и той с клечка

Премалели за нещо освежаващо се отправихме към най-близкото магазинче. Водата тук варира от 50 цента до 1.20 евро за литър и половина. Биричката също може да бъде центове, но и евро и нещо, ако я купувате от вестникарските будки. За себе си избрах сладолед, който ми е любим още от детството ми — Базука на Делта, воден сладолед за 1 евро. След изяждане ви остава пластмасовата клечка, която се пълни с вода и става страхотен пистолет. „Детска радост“ шарени бонбонки!
Както и друг път оставих посещението на сладкарски магазин за неделя, което си беше грешка отвсякъде, защото в такъв ден сякаш е паднала бомба, нищо не работи и хора почти не се виждат. Изобщо работното време на нещата в Гърция не го разбирам и имам чувството, че дръпват кепенците в 2 ч., а отварянето след 5 ч. е само пожелание, тъй като никъде няма работно време.
Ще оставя останалата част от разказа за втора част, защото много се разпилях в писанието и ще ви уморя. Утре ви връщам обратно на централния булевард, за да продължим нататък!

Продължението: До Солун с една риза на гърба (2)

Автор: Пипилота

Снимки: авторът

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. МАРФИ каза:

  Кулата е венециански градеж. Като цяло разказът ти е приемлив, но има доста неточности. Погледни си пак гидовете. Улицата при арката и до днес се казва Виа Игнатия, както и магистралата свързваща Игуменица и Александрупулис, или по гръцко му – Игнатия Одос. Не знам как сте успяли да се загубите, в България или в Гърция е станало, пътя до Солун е фрашкан с табели, просто загубване е невъзможно.

 2. Pippilota Mentolka каза:

  Марфи, гидове не съм купувала, а инфото си го източих предварително от Уикипедията (която по принцип е пълна с грешки, но не е изцяло грешна, струва ми се).
  Та кулата може да е венециански градеж, но е правена по време на отоманската империя и е датирана около 1535-1536-та.
  Говорейки за виа Игнатия говоря за пътя построен от римляните, а не за днешните му приемници. От истинският не видях да е останало нещо (под “нещо” разбирам например поне 50-ина метра, виа Сакра например насред Форо Романо).
  За загубване броя погрешното вземане на завой поради липсата на табела на едно единствено място на пътя и каране в грешната посока около 20ина метра. Нещо, което явно не е възможно да се случи както казваш, но живота е шарено нещо и позволява отклонения 🙂

  Аз лично бих се радвала да прочета твоя разказ за Солун, който би помогнал на някой тръгнал натам. Когато аз отивах обаче, нямаше налична изчерпателна информация на едно място (преди да тръгна първо погледнах в този сайт, жив и здав да ни е Стойчо!), и за това реших да разкажа каквото съм видяла. Който иска да го разкаже както е, моля, да заповяда 🙂

 3. Marfi каза:

  Бих писал за Солун, но съм ходил толкова пъти вече там, че не го възприемам като приключение, освен ако няма извънредни ситуации: http://marfiland.blogspot.com/2008/01/blog-post_27.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.