Като в приказките: Гент в Белгия

Днес отново ще продължим с поредицата за градовете на Европа. На ред е белгийският Гент, където наш водач ще бъде Мария. Приятно четене:

Като в приказките: Гент в Белгия

Гент, Белгия

Гент

Реших да посетя Гент в самолета. След статия в списанието на Bulgaria Air- Манхатанът на Средновековието. Или нещо подобно.

За момент, пристигайки в Брюксел, се разколебах… От една страна се питах дали си струва да го посетя само за 2-3 часа и няма ли бързото обикаляне и невъзможността да се порадвам на спокойна разходка из улиците на града да ограбят от очарованието му.

От друга страна, толкова много красота трябва да се споделя. А аз щях (бях? )да съм сама.

Оставих багажа в хотела и тръгнах към гарата, без да знам дали ще се кача на влака.

Когато запитах на колко време има влакове от и до Гент (на всеки половин час), колко струва билетът (16 евро, двупосочен) и трябваше да отговоря да/не, набързо подадох парите и после с билета в ръка вече нямаше връщане назад.

Не знаех нищо повече за Гент от написаното в статията. Но пък снимките бяха достатъчни.

Канали и велосипеди – Гент, Белгия

Канали и велосипеди

Из центъра – Гент, Белгия

Из центъра

Слязох на гарата и реших да повървя до старата част, следвайки линиите на тролея.

Малки улички, цветя, провиращо се утрешно слънце, колела и …

почти никакви хора, почти никакви коли.

Толкова тихо и спокойно сякаш беше неделя в осем сутринта.

А беше сряда, близо 11. Повечето магазини тъкмо отваряха. Само невероятните белгийски пекарни, които те предразполагат да влезеш по най-малко веднъж във всяка една, работеха. За мое съжаление любимите ми френски кроасани бяха свършили. Взех нещо сладко и красиво, и продължих напред. Искаше ми се да намеря кафе с интернет, но се оказа нещо като мисията невъзможна. Не, че имах време…

В един момент си помислих, че съм объркала пътя, тъй като вървях вече час, а следа от стария град нямаше. И ето, един изключително любезен и мил мъж, ме увери, че скоро ще съм в центъра, потърси карта на града и ми каза къде мога да намеря туристически информационен център.

Всъщност, тези три дни в Брюксел, останах очарована от услужливостта на хората. Винаги готови да помогнат, да те опътят, но не като отбиване на номера, отгоре отгоре, а искрено, с усмивка и желание, което просто се усеща.

И ето ме. На площада.

Направих снимки на всички страни и следвайки други туристи, влязох в катедралата. И онемях от красота, от великолепие, от… Нямам думи. Само веднъж съм се чувствала така- в катедралата в Трондхайм. Винаги, когато вляза в толкова величествена катедрала си мисля колко сме …назад. Как преди, когато толкова неща са липсвали, машини, материали, комуникации и пр., са успявали да строят непредходни неща, които могат да спрат дъха ти, прекрачвайки прага, а ние… ние не правим нищо. А ако правим е некачествено. С малко пари, кофти материл, елементарна структура. Жалко.

На централния площад – Гент, Белгия

На централния площад

Кораби и канали – Гент, Белгия

Кораби и канали

Запалих свещ, нищо, че не е църква, това никога няма значение, и продължих с обиколката. Докато стигнах една малка стая, в която мъж свиреше на орган. Толкова, толкова прекрасно, че първото нещо, което ти се приисква е да заплачеш.

Съжалявах само, че нямах достатъчно време да седна и да го послушам… Тихо, в тъмното, на светлината на свещите и магията на храма.

Излязох, вече държах карта за 2-часова разходка из всички най-важни места и тръгнах. Обърках посоката поне два-три пъти, но в Гент накъдето и да поемеш, навсякъде е само красота.

Затова ми хареса толкова много. Има прекрасни градове с прекрасни „стари градове”, които обикновено представляват един площад и две-три улички около него, а в Гент…в Гент всичко е като интериор от вълшебна приказка.

На три пъти помолих разни мили хора да ми направят снимчица, но и повече нямаше нужда.

Сандвич със съомга, проверка на пощата в едно малко ресторантче, тролей и към гарата.

По пътя към Брюксел си мислех как Гент директно отива в топ 3 на най-прекрасните градове, в които съм стъпвала.

И че не … не съжалявам, че го разглеждах сама.

Катедралата – Гент, Белгия

Катедралата

Автор: Мария Василева

Снимки: авторът

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

7 Отговори

 1. Iva каза:

  Страхотни пътеписи наистина. Ще се радвам да си сътрудничим. На добър час 😉

 2. Андрей каза:

  Само едно не ми хареса – коментарът „нищо, че не е църква“. Напротив църква е. Пък и няма никакво значение дали е – Господ е навсякъде. Тук обаче е показателно, че ние, балгарите, сме забравили що е православие. Но това е тема на друг пътепис – такъв за Килифаревския манастир…

 3. Стойчо каза:

  Ами хайде! Знаеш къде да го пратиш, нали? http://patepis.com/?page_id=485

 4. Мария каза:

  @Андрей: абсолютно съм съгласна с теб. Именно за това беше коментарът, защото Господ е навсякъде. Явно не съм намерила правилните думи, но ти гарантирам, че имам ясна представа за православие и религия по принцип 🙂 Хубав уикенд!

 5. Мария - Лена каза:

  Много с,асиво написан пътепис и снимките са много хубави : )

 6. rosica каза:

  zdraveite,mnogo e krasivo.majami zamina dano i naz da otida

 7. Тихо каза:

  Градът се слави с многобройните студенти (най – много спрямо населението в Европа ) .
  Младите хора изобилстват по уличките , кафетериите или насядали край каналите на по бира (и др.) Оживяла приказка на Андерсен . Струва си човек да поостане поне 2 дни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.