Из Индия(3): Джайпур, Харидвар и Ришикеш

Днес ще продължим обиколката ни из Индия и щата Раджастан. Започнахме с пътя до Делхи, а за последно бяхме в Пушкар и Кароли. Сега продължаваме с Джйпур и важните за индуистите градове Харидвар и Ришикеш. Приятно четене:

Из Индия

част трета

Джайпур – палатът и обсерваторията

Градски палат в Джайпур

Градски палат в Джайпур

Палатът е започнат от Махараджа Джай Сингх (1688-1743).

Така и не можах да се ориентирам добре колко точно стени опасват самите покои на владетеля, но имам чувството, че се минава през няколко порти, като последната извежда пред самия палат. Той сам по себе си не е много голям, ако очаквате огромно, монументално строителство, но е впечатляващ с архитектурните детайли, с които са изградени и изпълнени всички постройки от комплекса. Информация за владетеля и за неговия дворец може да бъде намерена много лесно и няма смисъл да преразказвам вече написаното. Предпочитам да опиша впечатлението си от видяното.
Много добре организирана архитектурна композиция. Определено впечатляваща с изяществото си, особено, на фона на запуснатите улици и сгради, извън палата. И тук, както във всеки дворец, има зала за аудиенции, в която владетелят се е срещал с различни личности, като британски благородници, например. Част от изложението, по пътя към „дурбар“ залата (за събрания и заседания), са рисунки и няколко антични фотографии, вероятно на последния Махараджа на Джайпур, който, освен другото, бил известен играч на поло. Модерни времена – модерни владетели.
В палата – Джайпур, Индия

В палата – Джайпур, Индия

Интересни са и документалните кадри от различни церемонии, показвани на една плазма на стената. Странно, но успяват да създадат доста автентичен вид и наистина ви връщат десетилетия назад във времето.
В двореца може да видите и една от най-обширните оръжейни колекции, подредена в бившите покои на Махарани – съпругата на Махараджата. Снимките на двете места са нежелателни, да не кажа, забранени. Струва си да видите и таваните, богато декорирани с керамика и стъкло.
Впечатляваща е и сградата за частни аудиенции, в която могат да бъдат видяни и най-големите, според Гинес, сребърни съдове. Наричат се гангаджали – от Ганга (свещената река Ганг). Махараджата на Джайпур Мадху Сингх II бил поканен да посети Англия, а той, за да се подсигури духовно за пътуването, поръчал изработката на тези огромни съдове. Направата им отнела две години на двама майстори, а 14-те хиляди сребърни монети, необходими за всеки един от гангаджалите, били отпуснати от дворцовата хазна. Забравих точно колко е обемът им, но побират хиляди галони с вода.
Градският палат в Джайпур

Градският палат в Джайпур

Интересна част от вътрешността на палата е и един от квадратните дворове, така и не разбрах каква точно е функцията му, в който може да видите 4 невероятно декорирани порти. Едната беше в процес на реставрация. Учудващо е умението на тези, изглеждащи напълно непретенциозно хорица – дойде ли празник, украсата на града впечатлява със своята простота и изящност. Всичко – от рисунките с оризово брашно и бои на прах по улицата и на входовете на домовете, през декорациите и орнаментите по стените, та чак до огромните бутафорни порти и имитации на постройки, се изработва с лекота и прецизност, които, на пръв поглед, изглеждат несъвместими. Така е и в двореца – изключително гостоприемна постройка, лека и просторна. Не те подтиска с монументалните си размери, но в същото време те респектира с невероятно фината изработка на всеки един детайл.
Храм на Говинаджи – Джайпур, Индия

Храм на Говинаджи

От двореца имате поглед към някои от крепостите, предпазвали града преди векове и, естествено, към сърцето на Джайпур – храмът на Говиндаджи.
Храм на Говинаджи – Джайпур, Индия

Храм на Говинаджи

След двореца на Махараджата отидохме в

обсерваторията на Джай Сингх,

построена през 17-ти век. Той, освен всичко, е бил изключително интелигентен владетел. Освен 15-те завършени астрономически уреда, има и един недовършен. Не му е стигнало времето.
Обсерватория Янтар Мантар – Джайпур, Индия

Обсерватория Янтар Мантар

Името на обсерваторията е Янтар Мантар. Янтар може да се преведе като „уред“, а мантар е мантра – може да се обясни и като „формула“. В този смисъл, няма да сгреша, ако преведа Янтар Мантар като „уред за измерване“ или изчисления. Наистина е интересно как тази обсерватория, вероятно, заради връзката си с космоса, остава встрани от глъчката и клаксоните по оживените улици на туристическата атракция Джайпур.
Обсерватория Янтар Мантар – Джайпур, Индия

Обсерватория Янтар Мантар

Казва се, че астрономията е възникнала в Идния, после, пътувайки из други държави и царства по континентите, първо е била „прихваната“ в арабските страни. Според астрономията, животът на всяко живо същество – дори и насекомите и растенията, е контролиран от небесните тела. Всичко благоприятно и неблагоприятно в живота ни може да бъде открито и изчислено с помощта на точното измерване на времето и движението на планетите и с помощта на зодиака. От тук идва и астрологията, като средство за предвиждане на абсолютно всичко в този свят. Уредите, конструирани от Джай Сигнх, служат именно за такива изчисления.
Според тургайдовете, обсерваторията е едно от чудесата на Индия – нейният Стоунхендж.

Харидвар – двери към Хари

Поклонение в Ганг – Харидвар, Уатаранчал – Индия

Поклонение в Ганг

Харидвар е малко (около 200 хиляди души) градче, в подножието на Хималаите. От тук започва всяко поклонническо пътуване към изворите на Ганг. Наричат го и Гангадвар, тъй като тук Ганг навлиза в равнините.

Климатът в града, по това време, прилича на този в България – топли дни и прохладни вечери. Влагата от Ганг се усеща, а Аутанът срещу комарите е желателна здравословна мярка. Аз имам няколко спрея. 🙂

Храните с месо и алкохолът в града са забранени. Във всеки ресторант, стига да не се притеснявате за хигиената, ще ви сервират вкусна вегетарианска индийска кухня, а има и такива заведения, които дори се препоръчват в тургайдовете.

Цветя за поклонение в Ганг – Харидвар, Уатаранчал – Индия

Цветя за поклонение в Ганг

Няма начин да не намерите хотел. Много са – по няколко на всяка улица около авто и ЖП гарата. Цените, за последните десетина години са се вдигнали, но все още са „народни“ и на повечето места може да се намери „ниско бюджетна“ стая за около 10 долара на вечер, без да се налага да чакате пред обща баня.

Главната улица май е една, но търговията се шири и по всички вливащи се в нея улички. Градчето се точи по протежението на реката, а ако вървите на север няма как да не стигнете до Хар-ки-паури Гхат – мястото, където брахманите могат да ви покажат отпечатъци от стъпалата на Бог Хари (Вишну). Тук е и храмът на богинята майка Ганга.

Поклонение в Ганг – Харидвар, Уатаранчал – Индия

Поклонение в Ганг

Казват, че мястото е изградено така, че 400 хиляди души можели да се къпят едновременно. Нищо чудно, че тук, на всеки 12 години, се провежда Кумбха Мела, събираща около 2 милиона поклонници.

Някъде през април-май е денят, в който Ганг се появява на земята, според преданията. Тогава около 100 хиляди души идват тук, за да се изкъпят в свещената река. Тогава течението й е толкова силно, че предпазни огради от релси и вериги подсигуряват къпещите се.

Поклонение в Ганг – Харидвар, Уатаранчал – Индия

Поклонение в Ганг

Хар-ки-паури Гхат е мястото, където, в непосредствена близост до храма на майка Ганга (както индийците наричат свещената река), всяка вечер се провежда церемония, в чест на богинята. Всяка вечер, около 18:00, на реката се предлагат огромни светилници и мястото се изпълва с народ. Звукът от ритмично биещите камбани и гонгове е грандиозен.

Като част от поклонението на свещената река посетителите и поклонниците предлагат на реката малки светилници, изработени от листа, пълни с цветя.

Поклонение в Ганг – Харидвар, Уатаранчал – Индия

Поклонение в Ганг

Не малко чужденци могат да бъдат видени тук, а някои дори ще ви попитат къде да си купят по-специални цигари. Разочаровах ги, казвайки им, че не пуша…

Поклонение в Ганг – Харидвар, Уатаранчал – Индия

Поклонение в Ганг

Поклонение в Ганг – Харидвар, Уатаранчал – Индия

Поклонение в Ганг

Ришикеш – дом на светци и богове

В туристическите справочници Ришикеш е описан като малък, тих и чист град, много подходящ за западните туристи, решили да прекарат няколко седмици на спокойствие. Намира се в подножието на Хималаите. И тук, както и в Харидвар, първите възвишения на планината ви подсказват за предстоящите пътувания и дестинации из величествените Хималаи.
В река Ганг край Ришикеш, Индия

Да се изкъпем в Ганг

Местните описват Ришикеш като най-свята обител на боговете. Място, където мъдреци и свети личности се подлагат на отречения и медитация. За поклонниците, Харидвар е поредната, вероятно последна по-значима спирка, преди да се отправят на Чхар Дхам Ятра – пътуване по четири свети места: Кедарнатх, Баринатх, Ганготри и Ямунотри – всичките над 3000 метра височина. За тях ще ви разкажа при следващото ми пътуване до Индия. 😉
Мост на река Ганг край Ришикеш, Индия

Мост на река Ганг край Ришикеш

Несъмнено, първата дестинация, която ще ви предложат да посетите е висящият мост над Ганг. Преди време той е бил въжен. Мястото е наречено Лакшман Джула. Според преданията, тук братът на бог Рама се е подлагал на сурови отречения. Наблизо е и Риша Кунд. Там двамата се изкъпали, за да се пречистят от убийството на Равана, който бил брахмана.
Поклонение на река Ганг край Ришикеш, Индия

Поклонение на река Ганг край Ришикеш, Индия

Прекосявайки реката по моста стигате до Пармартх Никетан – училище за момчета. И тук, подобно на Харидвар, се провежда Ганга Пуджа – почитане на свещената река Ганг. Преди да се мръкне, може да се разходите из региона, изпълнен с множество по-стари и по-нови храмове. Може и да ви направят татуировка с къна, ако имате 10 минути търпение да ви изрисуват.
Един от най-древните храмове е Бхарат мандир, в който ще видите Хришикеш Нараян – бог Вишну, господарят на сетивата. Според археологически изследвания, храмът вече е съществувал през 2 век.
Няма да съжалявате ако се изкъпете в Ганг на мястото, наречено Тривени Гхат. Тук трите свещени реки – Ганг, Ямуна и Сарасвати текат заедно. Това е едно от местата, където се провежда Кубха Мела.
Поклонение на река Ганг край Ришикеш, Индия

Поклонение на река Ганг

Далеч не всичко, но вече сте видели по-известните места в Ришикеш. Време е да видите и церемонията по обожание на реката Ганг… Хората се събират на мястото, срещу статуята на бог Шива поне час преди събитието. Накрая и на вас ще ви предложат да почетете свещената река със светилник. Ако фитилите, напоени в пречистено масло, не стигнат за всеки, някой ще се хване за ръката ви, предлагайки по този начин заедно с вас огънче на майка Ганга.
Поклонение на река Ганг край Ришикеш, Индия

Поклонение на река Ганг

След всичко, ако все още имате сили и настроение за авантюри, ви препоръчвам ресторанта към храма на ИСКОН (движението Харе Кришна), където, при висока хигиена и първокласно за Индия обслужване, ще ви предложат вкусна храна от южна Индия. Ресторантът е сред must see  в града.
Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.