Важнo за пътуващите в ЕС: Задължителна здравноосигурителна карта

Благодарение на Петър Събев:

Задължителна здравноосигурителна карта

Важнo за пътуващите в ЕС

ВАЖНО! Здравноосигурителната карта е вече задължителна. Ако ще пътувате в ЕС скоро, моля четете по-долу, както и прикачения файл.

Във връзка с бр. 101 на Държавен вестник от 18.12.2009 и промените, направени в Закона за здравното осигуряване:

§ 54. В чл. 80г се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

„(2) Здравноосигурителната карта по ал. 1 е задължителна за здравноосигурените по този закон лица при пътуването и пребиваването им в държава – членка на Европейския съюз.

от 1 април 2010 Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) става абсолютно задължителна при пътуване в страните от ЕС.Българските граждани няма да могат да напуснат страната, ако не покажат картата на границата. Картата важи във всички страни от ЕС, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария. При нужда от спешна и неотложна помощ притежателят на тази карта се третира като гражданин на страната, в която пребивава, а разплащането за оказаната му услуга става след това между здравноосигурителните институции на собствената му страна и на страната, в която пребивава.Условието е пациентът да е получил здравна помощ в здравно заведение или при лекар, които работят с местната здравноосигурителна институция. Издаването на ЕЗОК се осъществява от дистрибуторските пунктове на фирмата, която е избрана за изпълнител на обществена поръчка по реда на ЗОП, за изработване и доставка на ЕЗОК.

Необходими документи за издаване на ЕЗОК:

1. Заявление по образец (получава се в офис на фирмата)- 12ст.

2. Актуална цветна снимка, паспортен формат (44х35мм)

3. Копие на лична карта и оригинал

4. Бележка удостоверяваща адрес на временно пребиваване, в случай че подавате заявление в пункт различен от мястото на вашата адресна регистрация.

! Задължително условие е да имате непрекъснати здравноосигурителни права през последните 36 месеца!

Картата се издава безплатно в срок от 15 работни дни. Срокът на валидност е една година.

Повече информация за дистрибуторските центрове може да намерите на: http://www.ezok.bg/index.html

Услугата за корпоративни клиенти в момента не се предлага!

В прикачения файл може да намерите брошура за това, какви права предоставя на осигурените български граждани ЕЗОК.

! Медицинската застраховка не е еквивалент на ЕЗОК!

! Всички, които пътуват често задължително да подадат заявление, за да им бъде издадена ЕЗОК преди 1 април 2010!

! Моля, имайте предвид, че ако нямате ЕЗОК след 1 април 2010 не бихте могли да осъществите командировка или лично пътуване в страните от ЕС!

Автор: Петър Събев

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

33 Отговори

 1. Tedy каза:

  A сега, кое е вярното?
  Ето обратното:

  Е-здравната карта не била задължителна?
  12 януари 2010 / News.dir.bg
  Държавата препоръчва на всеки гражданин да си извади електронна здравна карта, особено когато напуска границите на страната.

  Това обясни председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов, предаде Дарик радио.

  С картата всеки българин при нужда ще може да ползва безплатно медицинските услуги в другите държави от ЕС.
  Иванов поясни, че картите не са задължителни и гражданите няма да бъдат проверявани на границата дали притежават подобен документ. Така той опроверга съобщения в някои медии, че от април без здравна карта няма да може да се напуска страната.

 2. Стойчо каза:

  Който знае повече подробности – казвайте!

 3. Михаил каза:

  То аз вече не мога да излизам където и да е – личната ми карта изтича март, а навсякъде искат поне 6 месеца валидност.
  А МВР просто не издават нови карти – не знаят какво да правят, ББ си чопли г**а. А няколко милиона българи трябва да сменят картите за тези няколко месеца.

 4. Стойчо каза:

  @Михаил – моята също, но нямаше никакъв проблем на Нова година да ида до Германия, но това не значи, че март месец няма да почнат сериозни проблеми

 5. Михаил каза:

  Истината е, че на повечето места изобщо не я гледат, но човек не знае на коя граница няма да са буквалисти и да трябва да се връщаме…

 6. dzver каза:

  Това противоречи на европейската харта за правата на човека. Ако ме спрат на границата, ще ги осъдя така, че свят ще им се завие.

  Свободното придвижване в ЕС не може да бъде ограничавано със закон, освен ако не става въпрос за присъди, национална сигурност или защита на здравето на ДРУГИТЕ.

 7. Михаил каза:

  Ама ако си без редовни документи, колко му е да има някое параграфче някъде, че картата е част от личните документи.
  А и с граничарите как се спори, ще отидат часове в простотии?

 8. Иван каза:

  Фирмата, спечелила обществената поръчка за издаване на ЕЗОК има 2 (мегаломански наречени “дистрибуторски”) центъра в София (която има над 1 млн. население). Пита се:

  1. Какви ли некадърници са били другите участници в тази ОП, че точно този я е спечелил ИЛИ
  2. Ако не са били некадърници, колко и на кого е платил този участник, че да може да се справи с конкуренцията им?
  3. А може би се очаква, че заради всички тъпанаро-бюрократични изисквания (от сорта на ЕЗОК, новите лични документи и т.н.) хората няма да имат желание да пътуват, така че 2 центъра са напълно достатъчни?

 9. Венелин Милев каза:

  Без да обидя избирателите на ГЕРБ, искам да кажа, че въпросният Лъчезар Иванов очевидно е напълно некомпетентен по въпроса за здравните карти. Нека всеки който има такава, да я погледне и да се опита да намери нещо “електронно” по нея. Предполагам и тълкуването му на закона не е точно. Та ако този закон бъде запазен, на 1 април граничарите по закон ще бъдат длъжни да спират хората без здравни карти.
  Да, много по-добре е всеки пътуващ да е здравно осигурен за чужбина. Но за разлика от много европейски страни, у нас това глупаво парче пластмаса с валидност една година се взема само след две размотавания до забутано място в големия град (в София поне са две места). Докато в други страни такава карта замества нашата синя здравна книжка и има валидност от пет години. А да, освен това е и наистина електронна.

 10. Златомир каза:

  Поредното безумие… При всяко излизане извън пределите на страната съм с медицинска застраховка и то за доста солидна сума. Аз личен лекар вече девета година нямам, та ще ме задължат да ходя да си губя времето за някаква си карта с изключително съмнителна стойност и неясни функции… Айде няма нужда! На 10 април пътувам, пък да видим как ще ме върнат от летището заради това парче пластмаса! Божееее, от ден на ден ставаме все по-ненормална държава….

 11. Tedy каза:

  Надявам се, че като се вдигне достатъчно шум, ще се окаже, че не е задължителна.
  Но ако не ста ще трябва да ходим по опашките, аз пътувам на 1ви Април.

 12. Стойчо каза:

  Точно с тази цел го и публикувах

 13. Вили каза:

  Аз за здравната карта в момента няма да коментирам, но понеже малко по-нагоре някой спомена, че на доста лични карти скоро им изтича срока, си мисля – е, ами паспортите, нима не може да се пътува с тях при лична карта, чийто срок изтича след 3-4-5 месеца, примерно?
  Според мен, при валиден международен паспорт не би трябвало да има някакъв проблем. Или?

 14. Chicago каза:

  А какво ще стане с българските граждани, които постоянно пребивават в чужбина? Ще могат ли безпроблемно да се приберат в Родината за празниците?

 15. Стойчо каза:

  @Вили – няма проблем да си пътуваш с паспорта, но проблемът, който споменават коментиращите е, че точно пред 5 години доста масово се сменяха паспорти и заедно с тях се сменяха и доста масово лични карти. Проблемът е, че за доста хора изтичането на двата вида документи също съвпада (не помня точно каква беше тогава причината, но може да е било смяна на образците документи). Та просто масово двата документа изтичат проиблизително по едно и също време, а именно следващата пролет, а МВР още не е готово (или поне така говорят по вестниците) да издава новия образец документи (нали ще слагат и биометрични данни в тях)

  @Chicago – аз лично съм скептичен с наличието на реален проблем, т.к. точно преди две седмици бях в чужбина и не съм имал проблеми, но един Господ знае дали следващия път няма да решат да се заядат. Засега не съм чул новини по твоя въпрос. Но в крайна сметка нещата ще са наред, само че ще трябва малко да се покрещи, за да ни чуят

 16. Chicago каза:

  @Стойчо

  от 1 април 2010 Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) става абсолютно задължителна

 17. aaa каза:

  Звучи абсурдно въпросната карта да става задължителна. Хубаво е като се публикува толкова важна информация, да се цитират съответните ОФИЦИАЛНИ източници, а не да се правят догадки на базата на медийни интерпретации!

 18. Стойчо каза:

  Официалните власти могат да потвърдят или опровергаят информацията, слагайки коментар тук. Ако опровержението или потвърждението могат да бъдат оформени като статия – ще я кача като отделна статия.

  Проблемът е, че споменатите в статията неща бяха казани и по телевизията.

 19. Patriot каза:

  Какъв Ви е проблема!
  Защо не си извадите ЕЗОК, като изрядни европейски граждани, при това почти за без пари? Това кой ще спечели не е ваша грижа. Откъде идва усещането че ви прецакват отново? Гордея се, че съм сред първите които си извадиха тази карта и малко ме е срам, че тя не става за друго освен за това, нашите институции грубо да ме спрат на границата. На всякъде, където се опитах да я ползвам ми я връщаха вежливо. Сигурно така правят и у нас. И през ум не ми минава да съдя чужда бюрокрация, като знам колко я е грижа за мен нашата. Когато си на зор плащаш като поп. Така е и у нас – какво като сте си плащали осигуровките. Разболейте се от нещо по-сериозно и ще гледате филма “Пари нема – действай!”. Притеснява ме алчността на някои хора, които искат да изкарат лесни пари, съдейки бедната ни държава заради някакви си човешки права. Но съм сигурен, че ако не успее да се подсигури законово държавата ни ще им даде достатъчен отпор с всички налични финансови средства. Да не би да сме най-бедните я.
  “Патриот е! Душа дава, за наука, за свобода …”

 20. aaa каза:

  Още една интересна статия по въпроса:

  http://www.capital.bg/show.php?storyid=842967(

 21. emiliya каза:

  здравейте
  имам един много кратичък въпрос аз имам здравна карта издадена от Англия ( insurans card) която е аналог мисля на нашата здравна карта. Писах до EZOK и от там ми казаха че не би трябвало да имам проблеми по нашите граници. Някой да знае нещо повече???
  Мерсиииии

 22. Стойчо каза:

  Дано някой знае

 23. Стансе каза:

  днес имах данни че са започнали да я изискват на гръцката граница.бързат да крадат.върнали са някой хора които работят там 🙁

 24. Стойчо каза:

  Че гръцката граница не е ли затворена? А и става дума за след април месец в статията – не ми се вярва много, че точно сега са я искали. А иначе май става дума за начин, покойто да си съберат несъбраните здравни осигуровки – като не могат да измислят читав пазарен начин се опитват да го правят с такива административни номера

 25. Стансе каза:

  Бил съм с тези хора преди години в Гърция. В ужас са.Не вярвам да ме лъжат. Нямат пари да ги платят и ходят да работят за да оцеляват.Съд за политиците

 26. Николай каза:

  Добре, ако пътувам преди 1ви април могат ли да ме върнат на летището, защото нямам такава карта?

 27. Стойчо каза:

  Като гледам развитието – прилича ми на забраната за тютюнопушене на затворено: с намигване (но не давам гаранции)

 28. Николай каза:

  Доколкото чувам само ще предупреждават до 1ви април, сега се чудя ако е така да си изместя полета преди 1ви ли, какво да правя?Толкова пари за осигуровки не мога да им извадя сега…

 29. Стойчо каза:

  Надявам се някой да знае със сигурност, за да помогне 🙁

 30. Стансе каза:

  не им плащайте бе. това да не е концлагер

 31. Пявлина каза:

  Моля, всички вие, които ще пътувате след 1.04. да ни разкажете, какво преживяхте на границата…предварително благодаря! :)))

 32. Stela каза:

  Това по-долу може и да ме поставя в положението от онзи виц “Че пий де, що се биеш”, но… аз да си питам 😉

  “Европейската здравно-осигурителна карта не е задължителна за пътуване в ЕС. Тя е препоръчителен документ, който улеснява оказването на спешна и неотложна помощ в рамките на Европейския съюз за сметка на НЗОК.”- стр. 20 от тук http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/A628CDD8-8E5D-4BFF-AE38-A0DB36BE91B8/0/BG_2009.pdf
  Лично аз приемам това като официална информация, но не и официален документ със силата да промени действието на закона, цитиран в статията (т.е. да промени задължителния характер на международната ЗОК).
  Бързо търсене на такъв документ ме отведе само до това http://www.parliament.bg/bills/41/054-01-1.pdf (проектозакон?)
  Не следя ДВ. (Почти) не гледам новини. Колко не съм в час?, т.е. има ли изобщо официално прието, публикувано и съответно влязло в сила изменение (корекция) на въпросния закон? Надявам се на отговор от юридически грамотно лице (каквото аз очевидно не съм).

  P.S. Ценя опита, но ми се струва неудачно да чакам някой да попътува и после да сподели. По-ценно ми е да съм наясно с актуалната законова уредба на даден въпрос. В случай на проблеми не бих се хабила да споделям на служителите емоциите си, мнението си по въпроса или неща от сорта “ама леля ми пътува и хич никакси няма проблем с това”- нито ги касае, нито им е работа да слушат лаладжийско перене на мускули, нито пък имат право/пълномощия да вземат решения, различни от дадените им нареждания.

 33. Stela каза:

  Процедурно 😉 Продължавам да съм невежа по горния въпрос, макар че пътувах 8-10 април до страна от ЕС без ЕЗОК …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.