Познан и Вроцлав (Полша)

Струва ми се, че от доста отдавна не бяхме ходили до Полша, затова днес Мария ще ни разведе из Познан и Вроцлав. Приятно четене:

Познан и Вроцлав (Полша)

Днес става месец, откакто съм в

Познан

Време и малко, и много, за да опознаеш един град. Много от туристическа гледна точка- за да разгледате най-важното в Познан ви трябва не повече от ден. Затова и обикновено стои на опашката сред дестинациите в Полша, след Варшава, Краков, Гданск, Вроцлав.

Малко, защото все още не мога да кажа, че го познавам като пръстите на едната си ръка, така както Варшава. Града се асоциира главно с ежегодните панаири. И топлите хора. Не знам защо, но с който и поляк да разговарях преди идването си в Познан, всеки ми казваше, че ще ми хареса, защото „хората са много готини, нищо общо с Варшава“. Аз лошо от столицата не съм видяла, но… те си знаят най-добре.

Познан, Полша

Често ме питат има ли

какво да се види в Познан…

Има 🙂

Може да започнете от фонтана в центъра, пред операта, който при слънчево време е пълен хора, налягали по тревата, я с книжка, я с лаптоп. (Плюс много влюбени двойки 🙂 ) Има и дечица, които си играят във водата и общо взето отидеш ли там, не ти се тръгва. Едно от най-хубавите места в града.

Точно над фонтана има един не голям замък, който също заслужава една-две снимки, и после ако тръгнете в посока само направо ще стигнете

Стария град

Който е кажи речи 1:1 с този в останалите изброени градове (изключение прави Гданск), но разходка из малките улички, кафе и ябълков пай следобеда, или бира надвечер в някое от многото заведения на площада, ще ви хареса със сигурност. Това лято Познан си има и Бен Ладен, който се държи на един сутиен… Не ме питайте защо, никой не знае 😀

Остава да влезете в катедралата и да се поразходите до останките от стените на града. Това всичкото ще ви отнеме не повече от два, максимум три часа (ако сте на токчета 😀 .

Дотук със задължителните места. Остават парковете, езерата…моловете и нощния живот.

Паркове има много.

Аз живея на 2 минути от Citadel, който е известен с тези фигури.

Има 4 или 5 езера,

но досега съм била само на Малта, което е уникално прекрасно красиво 😀 Около него има мол, зоологическа градина, изкуствена писта, мини голф игрище и още много нещица. Препоръчвам да се посещава на залез слънце 😉

Нощен живот в Познан

Най-доброто място за млади хора и за чужденци е Куба Либре (особено ако обичате салса, въпреки, че има от всичко по малко), който е на една крачка разстояние от Stary rynek (площада в Стария град). Наблизо е и Czekolada , нов и модерен клуб, за съжаление обаче вътре е почти като сауна… Иначе е на два етажа- с R&B на първия и хаус на втория. На самия площад има едно хубаво заведение, по-скоро бар, отколкото дискотека- Fever. На 5 минути от Стария град е Blueberry bar, най-доброто място за хаус партита, доколкото знам. Малко по-трудно може да откриете и Posdali Plaza, където лятото има басейн, пясък, палми и напомня мъничко за вкъщи и морето. В центъра на Познан има и един голям, голям мол- Stary Browar, в който има два хубави клуба- Slodovnia и SQ. Последният се слави като едно от най-хай заведенията тук. В момента, обаче, не работи.

Шопинг

Stary Browar е в самия център и представлява огромен, ама наистина огромен мол 😀 Последният път дори се загубих, търсейки магазин, който със сигурност знам, че е там, но после ми казаха, че мола е разделен на две и няма как да стигнеш до едната част, без да излезеш. С въртене в кръг не става 😀 В единия край на града е Poznan Plaza Mall, в другия е мола до езерото Малта и сигурно има още няколко, но засега само тези знам.

Вроцлав — the meeting place

Да ви поразкажа, (повече покажа), малко от Вроцлав.

По мое наблюдение не толкова известен сред чужденците град, но пък поляците го определят за по-красив от Краков и често го препоръчват като дестинация номер 1.

Мотото на града е Wroclaw- the meeting place.

През годините е принадлежал към Австрия, Унгария, Германия…
С ръка на сърце мога да кажа, че има един от най-красивите площади. Особено при слънчево време.

Задължително трябва да видите Стария град

(имаше ли нужда да го споменавам? 🙂 ), да се изкачите до върха на катедралата за спираща-дъха-гледка (горко на пушачите), да потърсите малките джуджета, които са по-малки и по-незабележими, отколкото очаквате, да преминете по моста до малкия остров и да разгледате катедралата там, да посетите Raclawice Panorama (ние не успяхме, защото нямаше останали билети, препоръчвам- отдете рано сутринта!) и…да хапнете някъде из Стария град, защото, казват, Вроцлав е известен с хора, чийто девиз е savoir-vivre 😉

Предвидете си 2 дена и ако желаете, вижте този хостел (Boogie Hostel), ние останахме много доволни 🙂

Вроцлав е на 3 часа път с влак от Познан, затова и често вървят ръка за ръка. От Познан до Варшава е отново 3 часа.

Автор: Мария Василева

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Полша – на картата:

Полша

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF

Може да харесате още...

2 Отговори

1. pavel каза:

Много ми хареса статията.Миналата година бях в Катовице и Краков.Това лято ще ходя в Познан и Вроцлав Нямам търпение 🙂

2. Georgi Vasilev каза:

И двата града са невероятни.Бях във Вроцлав 4 дена а после с влак пътувах до Познан където останах 3 дена.Нямам думи да опиша очерованието си.тези градове са достойни наследници на полската култура.Препоръчвам ги като дестинации на всеки който реши да отиде в Полша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.