Пътеводител Испания: Мадрид и Барселона

Днес ще прочетем съветите Христо. Ще видим какво можем и трябва да видим и правим в Испания и в частност в Мадрид и Барселона. Приятно четене:

Пътеводител Испания: Мадрид и Барселона

Програма — минимум в Испания:

Освен задължителните места:

 • Ел Прадо,
 • Ла Педрера,
 • Ал Касър в Толедо,
 • парка Гюел,
 • Барри Готик,
 • Саграда Фамилия(отвън),
 • Побле Еспаньол и т. н.),

има една паралелна програма-минимум, която трябва да бъде изпълнена. Тя включва следните неща:

 • Вечеря с хубаво испанско вино и хамон;
 • Да се опита местната бира;
 • Вечеря с традиционната паеля;
 • Снимка до паметника на Дон Кихот и Санчо в Мадрид;
 • Снимка до мечката и ягодовото дърво;
 • Посещение на местен пъб, за да гледаме мача между Реал Мадрид и Барселона, който съвпада с деня на нашето пристигане;
 • Разходка из уличките на Толедо, по възможност следобедна закуска в някое малко кафе там

Мадрид

Столицата на Испания е изненадващо красива. С големи сгради, широки пътища, много църкви и все хубави. Туристите обожават да се снимат до паметник на двама известни литературни герои, надзиравани от автора си, както и до статуя на мечка, която се храни. С ягоди. На същия площад, където е мечката, се намира и нулевият километър, от който започват основните пътища в страната.

В Мадрид можете да разгледате картини на все популярни художници, в един от най-добрите музеи в света — Ел Прадо. Картината на Веласкес „Las meninas“ вероятно ще ви шокира с размерите си. Е, поне с мен се случи това. Други картини (например „Герника“ на Пикасо) можете да разгледате в близкия музей на кралицата, както и на редица подобни места, включително на улицата. Статуите се спъват една в друга, а фонтаните са все красиви и са както по улиците, така и в парковете. Парке дел Буен Ретиро е огромен, а хората го посещават, за да плуват с лодки в езерото, да си починат от ежедневния стрес, да хранят червените рибки или патиците, да послушат музиката на младежите, както и да си купят наркотици. Тук можете да видите една от малкото статуи на Сатаната, съвсем близо до прекрасна градина с рози.


Мадрид, Испания

Метрото идва около минута-две след като сте стъпили на спирката. Системата му на пръв поглед изглежда плашеща, но като човек свикне, се справя много бързо и се придвижва много лесно. За разлика от софийското метро, което разполага с една линия и безумна интерполация (засега), мадридското е с една от най-развитите мрежи в света, с 12 основни линии и няколко спомагателни. Всяка година там се строят допълнителни 6 километра линия на метрото. Как, за нашите политици вероятно ще остане вечна загадка…

Мадрид е град с голяма улица, която се казва „Голяма улица“ (Calle Mayor), голям булевард, който се казва „Голям булевард“ (Gran Via, с ударение върху i-то) и голям площад, който се казва „Голям площад“ (Plaza Mayor). Има и други интересни площади с имена на площади, както и стар египетски храм (на Дебод). На пръв поглед изглежда, че жителите на Мадрид са лишени от въображение, но ако посетите кралския дворец, вероятно ще промените мнението си. Там всяка стая е направена с въображение, а възклицанията сами ще изскачат от гърлото, докато се разхождате там.

Една от двете основни гари е снабдена с терариум и тропическа градина, вероятно за да не прилича на останалите си посестрими, включително тази в София. Там се разхождат стотици костенурки, за радост на пътниците. На въпросната гара преди няколко години терористи взривиха бомба, която накара над 1 милион души да излязат на улицата в знак на протест.

Катедралата „Санта Мария де ла Алмудена“ е огромна и това е достатъчно основание, за да я посетите. Освен това е красива. И отвън, и отвътре.

Хубав град. Хубави хора.

Барселона

Столицата на испанската провинция Каталуня е град артистичен и привлекателен, с особени по характер квартали и улици. Така например в Барселона има булевард, който пресича цялата територия по диагонал и може би затова се казва „Диагонален Булевард“. Друг булевард е разделен на две части: едната се казва La Rambla, а другата — Las Ramblas, което често поражда озадаченост сред гостите на града.

Паметникът на Колумб сочи с 50-сантиметров пръст в посока Америка, а открити Bus Turistic с жадни за снимки туристи сноват наоколо по три основни маршрута. Съвсем близо до пристанището са малките улички на очарователния Barri Gotic, които често миришат недотам приятно, а вечер са претъпкани с имигранти от африкански или азиатски произход, предлагащи бира в кутийки и вероятно други, по-забранени неща. Иначе църквите там са прекрасни.

Както Моцарт или Климт продават във Виена, така Антонио Гауди продава в Барселона. Паркът Гюел, Каса Мила (Ла Педрера), Каса Батло (с ударение върху о-то), невероятната катедрала Саграда Фамилия (чийто строеж започва през 1891 година, а се очаква да бъде завършен през 2032 г.), са само малка част от онова, което гениалният архитект е оставил на града. Спокойно може да се каже, че всички магазинчета за сувенири трябва да са му задължени. Можете да си купите (както навсякъде, където има наплив на туристи) пепелник със сграда на Гауди, кърпа, тениска или чаша с името му, запалка с формата на Саграда Фамилия, както и каквото друго ви хрумне, за което вина пак ще има чудатият Антонио.

В крайморската част на Барселона има два големи пазара, под покривите на които се харчат морски деликатеси, плодове, зеленчуци и месо. Заведенията са повече от звездите. Сервитьорите веднага ще се опитат да ви съблазнят с традиционната паеля. Или още преди да попитате ще ви сипят чаша сангрия или тинто де верано. Така и не успях да разбера каква е разликата…

Музеят на старите къщи, или El Poble Espanyol, както го наричат в Барселона, е чудесно място, събрало фасади и гербове от всички краища на Испания. Там стъклари за по-малко от минута правят бикове от безформена нагорещена топка току пред погледа ви, а други магазинчета се опитват да ви допродадат сувенирите, които още не сте си купили. Място, на което можете да се наслаждавате повече от половин ден.

И ако не сте прекалено изморени от целодневните обиколки и не заспите, докато се возите в Bus Turistic, както направих аз, привечер можете да се отпуснете в някое традиционно ресторантче, но е твърде вероятно храната да не ви допадне.

Автор: Христо Радичев

Снимки: авторът

Снимки: авторът

Още Съвети за пътуване – на картата:

Съвети за пътуване
Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Добре написано, само искам да внеса едно уточнение – всички думи, които на кастеяно или катала се пишат с двойно l – като paella, castellano и пр. – се четат като ‘йо’ или ‘я’. Тоест – паея, каса батьо (наистина с ударение на ‘о’ – като на френски) и т.н.

  Иначе сангрията е чудно нещо, но не може да се сравнява с една добра бутилка риоха тинто, като изключително качество може да се намери и на много много ниски цени.

 2. tata каза:

  Мисля, че е крайно време да се научат хората, че се казва паеЙа, а не паеЛя! Елементарна общо култура особено в случай,

 3. tata каза:

  че човек е бил вече там

 4. Стойчо каза:

  @tata, тотални не съм съгласен – когато го казваме на български трябва да го казваме на български. Думата на български е приета като паеля. Така както е прието да се казва Алхамбра, Париж, Виена и Вашингтон, палачинки, компютър и автомобил. Няма нужда при всеки нов българин, научил чужд език да сменяме чуждиците и чуждите наименования.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.