Едно незабравимо пътешествие – част трета

Продължаваме с пътешествието на Никола Василев по страните на Йонийско и Адриатическо море. Пътят му започна от Пловдив, мина през Гърция и Рим, а за последно го оставихме в Дубровник. Днес продължаваме

през Черна гора, Албания и Македония

9.ден.Маршрута ни през този ден минаваше през Черна гора и Албания
и трябваше вечерта да нощуваме на охридското езеро.Преминахме лесно в Черна гора
и продължихме към которския залив. Предварително ни бяха казали,че има пряк път с ферибот до гр.Котор,но си заслужава да се мине през целия которски залив(най южния фиорд)така че тово и направихме.Гледката наистина заслужава да се види.В дъното на
которския залив се намира гр.Котор.Сега съжаляваме ,че не спряхме да го разгледаме.Това което видяхме по време на път беше крепостната стена на града ,малко подобие на великата китайска стена.Към 12 ч.пристигнахме в гр.Будва.
Будва е градче на брега на морето.Има добра плажна ивица с пясък.Старата му част е сравнително малка и се състои от крепост,която си личи ,че е възстановявана и стотина къщи подобни но не така пищни както дубровнишките.В новата част кипи бурно строителство с големи хотели.Изобщо
руската мафия яко инвестира в Черна гора-виждат се много реклами на руски а също така има и много руснаци.След час престой и разглеждане продължихме по посока
Албания.След гр.Бар поехме в посока гр.Шкодер.Пътя бе планински хубав(нов асфалт)но много тесен и трябваше да караме много внимателно.Така към 14:30 стигнахме черногорско-албанската граница.От черногорска страна граничният пункт бе ужасен- една паянтова барака и 3-4 митничари за които времето бе спряло.По туткави митничари не бях виждал- 3 шиптърски коли ги обработваха повече от час.
Албанският пункт е малко по- голям и има компютри.много старателно прочетоха
Писмото от италианската полиция(за изчезналите документи) и срещу 10 евро на човек
ни пуснаха да влезем.10те евро не разбрах точно за какво са- не бяха за виза ,а май за пътуване през страната.Маршрута ни през Албания беше Шкодер-Дурас-Елбасан.През Тирана не минахме (въпреки ,че пътят от там е по кратък) ,тъй като ни бяха предупредили ,че после пътят минава през албанските планини и е много тесен и страшен.Въпреки ,че имахме извесна информация oстанахме много изненадани от Албания.Поне това което се виждаше от пътя бе: много нови къщи( е вярно от вън в интересни оцветки боядисани),бензиностанции нови , чисти почти на всеки километър.
Интерeсно беше ,че видяхме много църкви ,може би колкото и джамиите.
По пътищата се движат предимно мерцедеси -стари ,но и доста нови.(около 50% от автопарка).Много полиция-почти на всяко кръстовище. Засичат скоростта с радари и снимат.
На няколко пъти с ръце ни показваха ,че се движим много бързо и трябва да намалим скоростта.За наш късмет по средата на пътя в Албания ни надминаха 2 наши автобуса и ние се лепнахме като ремарке за тях.Така ,че преминаването през Албания стана
много лесно и към 20 ч.бяхме на албанско-македонската граница.Тук за пръв път станахме обект на рекет (ако въобще може да се сметне за рекет искането на 5 евро за почерпка направени с усмивка ,така че да им ги дадеш с удоволствие ,за да ти направат документите по бързо).
След минаването на Албанската граница направо все едно си влезнахме в нашенско
Езикът почти еднакъв-говориш без притеснение от това,че няма да те разберат.Дупките по пътищата макар и по малки от нашите и те започнаха да се появяват.
Към 21 ч пристигнахме в Охрид и пригладнели веднага се насочихме към една кръчма в
която някой от нас вече бяха ходили и говореха постоянно за нея.Там бяха яли най вкусните свински ребърца в своя живот.Разбира се след такава визитка всички си поръчахме по две порции свински ребърца със салатка и ракийка както му е редът.
След хубаво хапване и със сит стомах решихме да си припомним Охрид и така направихме една късна разходка из главната улица на града и старата му част със Самуиловата крепост.След час разходка решихме да отидем до манастира на св.Наум където да пренощуваме.Манастира се намира на около 30 км от Охрид в него се съхраняват мощите на св.Наум и е свято място за всички българи.

10.ден За първи път от тръгването ни времето беше лошо- ръмеше неприятно и беше
станало хладно.Дали защото беше делничен ден или защото беше хладно този ден нямаше посетители.Сергиите пред манастира бяха пусти.Набързо разгледахме манастира и околностите му и потеглихме към България.Очакваха ни 500 км предимно планински път.Македонците имат една магистрала(двупосочен път) от Тетово до Скопие около 50 км на която доста досадно през 15 км са наредени пунктове за събиране на такси като за всеки участък се плаща такса около 1 евро за кампера и 0,5 евро за кола.
След кратък престой за последни покупки в Скопие продължихме към България
Излизането ни от Скопие се оказа трудна работа-указателни табели почти няма,
но пък хората бяха отзивчиви и ни упътиха добре как да излезем на магистралата
за Белград.След още 2 спирания за плащане на такси се отбихме за Куманово
и оттам стигнахме благополучно нашата граница.Границите минахме сравнително лесно(около 1,5 чакане на македонската граница) и около 1 часа през нощта си бяхме в къщи.На следващия ден издадохме кампера и направихме рекапитулация на нашата екскурзия.Оказа се ,че разхода е около 1000 лв. на човек.Ето и разбивката:
-Наем на кампер 81 евро на ден- 11 дни -891 евро
-Ферибот Игуменица –Бари 330 евро(6 човека+кампер)
-Гориво около 500 литра нафта за 4000км= 600 евро.
-Пътни такси почти навсякъде са около 5 евро за 100 км.=80 евро+ 60 евро в Албания
-Храна и напитки около 300 евро-доста от нея остана.
-Спане:1 нощувка на паркинг в помпеи 20 евро.2 нощувки в Рим 95 евро.Една нощувка в Венеция-40 евро.общо 155 евро.
-Посещение на туристически обекти-пещера в Гърция 7 евро на човек
Помпеи 12 евро на човек.Рим разходка с автобус 18 евро на човек.Крепост сан Ангело 8 евро на човек.
Венеция разходка с корабче-13 евро на човек.Плитвичи езера-16 евро на човек
Крепост в гр.Будва 2 евро на човек.
Други дребни разходи 150 евро

Използвана информация от следните интернет сайтове

http://www.google.com/maps
>http://www.camping.info/
>http://www.viamichelin.co
>http://ide.li/article2328.html
>http://www.rome.info/transportation/tickets/
>http://www.metroroma.it/MetroRoma/HTML/EN/Servizi/Muoversi+a+Roma/Gli+Orari.htm
>http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2178§ionid=30&id=0007401
>http://www.italyguides.it/us/roma/download_audioguide/free_ipod_mp3/ipodguides.htm
>http://maps.live.com/#JnJ0cD1wb3MucXZuajBoamQ1NnM5X09yaWdpbl9fX18lN2Vwb3MucXZueTk5amQ1M2Z2X0Rlc3RpbmF0aW9uX19fXyZydG9wPTAlN2Uw
>http://maps.live.com/#JnJ0cD1wb3MucXZuajBoamQ1NnM5X09yaWdpbl9fX18lN2Vwb3MucXZueTk5amQ1M2Z2X0Rlc3RpbmF0aW9uX19fXyZydG9wPTAlN2Uw
>http://www.egnatia.gr/page/default.asp?id=628&la=2
>http://asktisho.wordpress.com/2007/09/16/croatia

А ето и малко снимки

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=249164

Ако някой се интересува за допълнителна информация може да ми пише на адрес:

doktorkara@abv.bg

Автор: Никола Василев

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Мариана Димова каза:

    Благодаря на Никола за хубавия пътепис,макари късно прочетен от мен,макари минавала вече няколко пъти по този маршрут(само че не на куп),аз съм силно впечатлена и ще се възползвам от някои подробности за следващи пътувания-ДАЙ БОЖЕ!
    Това,което аз никога не мога да си спомня,е какво точно сме похарчили.Никола сигурно си е записвал.Много ми хареса и препоръчвам на всеки,който иска да си го разреши,да направи всичко възможно и да опита този маршрут,макар и разбит на няколко части,как то сме го правили ние с мъжа ми.И с кемпер задължително!!!
    Свободата и красотата на живота с кемпер не може да се сравни с нищо !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.