С кемпер от Пловдив до Рим през Гърция (С кемпер из Гърция, Италия, Словения, Хърватска, Черна Гора, Албания и Македония (1))

В последно време забелязвам една тенденция в пътеписите, които изпращате: все повече се появяват „обиколни“ пътеписи, които ни разказват не само за едно място, а за по-дълги пътувания до повече от една страна. Днес ви представям едно пътуване с кемпер из страните на Йонийско и Адриатическо море (е, накрая се минава и през Македония на връщане).

Приятно четене:

От Пловдив до Рим през Гърция

част първа на

Едно незабравимо пътешествие през Гърция, Италия, Словения, Хърватска, Черна Гора, Албания и Македония

Идеята за това предизвикателство изникна случайно малко преди Нова година 2008,когато подготвяйки се за новогодишното тържество гледахме едно предаване за гр. Бари и църквата Св. Никола в която се пазят мощите на светеца. Споделих с братовчед ми (с който празнувахме Нова година) колко голямо желание имам да посетя Бари и Неапол с Помпей. Тогава той предложи да помисля за маршрут който минава през Гърция и продължава през цяла Италия (Рим, Флоренция, Венеция).

И така скоро след нова година се заех с организиране на пътешествието.
След безумно ровене в Интернет в продължение на около 2 месеца в малките часове на нощта постепенно маршрута и обектите, който ще посетим станаха ясни.

Гърция, Италия, Словения, Хърватска, Черна Гора, Албания и Македония

Маршрутът ни беше:

Пловдив — Игуменица — ферибот за Бари — Помпей — Рим — Флоренция — Венеция — Хърватска (Плитвицки езера) — Дубровник — Черна гора(Котор-Будва) — Албания — Македония(Охридско езеро)

Решихме да пътуваме от 27.04.2008—06.05.2008. 10 дни с 9 нощувки.

Първоначалната идея беше да пътуваме с кола, но спонтанно възникна идея за кемпер. След кратка справка с Интернет се намери фирма в България, която предлага наем на кемпер http://www.zotirental.com/bg/prices.htm.
Кемперът беше произведен 2005 г. – много удобен 6 местен с кухня с готварска печка и хладилник на газ, баня и химическа тоалетна.

След това трябваше да направим резервация за

ферибота от Игуменица(Гърция) до Бари(Италия).

Резервация направих от фирма Интерторго в Пловдив около месец преди да пътуваме. Цената беше 330 евро за 6 души + кампера.

И така дългоочакваното време дойде, натоварихме багажа на кампера и на 27.04.2008 в 5 часа потеглихме към Игуменица.

Решихме да минем през ГКПП Илинден (до Гоце Делчев),а не през ГКПП Кулата, тъй като е по слабо натоварен. Без проблеми минахме границата и по обед бяхме около Солун. От там хванахме

магистралата по посока Верия

Движението беше слабо (Великден беше) и гърците почиваха. Не работеха дори кабинките за такси по магистралата.

За този ден нашата цел бе да стигнем до Йоанина, около която да нощуваме. На около 40 км след Солун пътят стана много живописен – преминава през множество тунели и мостове и през 3 планини. Магистралата се строи усилено, но до момента изцяло е завършена на около 10 км след Гравена.

За разлика от нашите магистрали на гръцката (ЕGNATIA ODOS) след Солун бензиностанции просто липсват в участък около 200 км.

След Гравена започна един участък до Йоанина, на който на хората с по слаби нерви със сигурно биха побелели доста косите (тесен път извиващ се на височина до около1500м н.в). Гледката обаче беше невероятна високи планини до 2600м и долини ниско в краката ни или както се изказа един от нас горната и долната земя. Така след малко адреналин по пътищата гръцки пристигнахме
на нещо като паркинг над езерото в Йоанина малко преди да се стъмни.

2 Ден: Йоанина-Игуменица

Разстоянието беше около 120 км -половината от което бяха магистрали, така че имахме доста свободно време до ферибота който потегляше в 21ч. Затова се оглеждахме за интересни обекти
по пътя, които да посетим и да отбием малко време.

Такъв обект ни се откри още в началото на пътя – една интересна пещера (Perama) в началото на Йоанина с множество образувания (сталактити, сталагмити, сталактони), обиколката на която продължи около час и се струваше да се види. Таксите за пещерата бяха около 8 евро за човек.

След това продължихме по пътя за Игуменица,пак катерихме и слизахме от планини, излизахме и влизахме в магистралата. Така, на около 50 км преди Игуменица, видяхме отбивка за древния

храмов комплекс Додони

Веднага направихме отбивка и посетихме едно от малкото запазени древни светилища в Гърция, добре запазен античен стадион и храмов комплекс. Тъй като беше Великден, входът беше свободен.
И така доволни от видяното

благополучно пристигнахме в Игуменица

в 15 ч.

Игуменица е малко, но спретнато градче с не повече от 10 000 души население, разположено в удобен залив. Има приятна морска алея с добър детски кът.

Harbourmaster, Igoumenitsa 461 00, Гърция

Към 19:30 се насочихме

към ферибота (Ventourist ferries).

Чекирането става по принцип лесно, но явно в този край на Гърция не се движат много кампери и представлявахме интерес за гръцките митничари, които ни отделиха специално внимание. Разгледаха добре кампера, попитаха кое за какво служи, повозиха се отзад на допълнителната стойка за колелета и ни пуснаха да се качваме.

Фериботът за Бари е огромен – на два етажа се събират всякакви транспортни средства, а след това има още 2 етажа с 2 ресторанта,2 кафената, малко казино и външна платформа със седалки.

По принцип си бяхме резервирали декове за спане, но решихме, че ще е по удобно, ако останем и спим в кампера.

Пътят да Бари е около 12 часа, така че имахме достатъчно време за почивка

3 ден.

Сутрината се събудихме около 6:30 ч,качихме се на горната палуба и снимахме
изгрева на слънцето. След 2 часа бяхме в пристанището на

Бари

Митничари не видяхме – попитаха ни само дали носим повече цигари и ни пуснаха.

Бари особено в неговата стара част отговаря точно на представата ни за италианско градче, множество тесни и криволичещи улици, по които могат да се движат само моторетки и малки спретнати площадчета и църкви между тях. Точно по такива улици достигнахме до нашата дестинация в Бари – църквата Св. Никола, в която са запазени част от мощите на светеца, а също така видяхме и зъб от Мария Магдалена. Интересно е да се види и една доста запазена крепост от 12 в., намираща се близо до пристанището.

От Бари се насочихме към Неапол

с идея да разгледаме останките от Помпей и вулкана Везувий.

Пристигнахме в Помпей около16 часа и веднага се насочихме да разглеждаме Древният град, тъй като работното му време е до 19 часа. Сега връщайки се назад във времето си мисля, че Везувий е свършил перфектна работа консервирайки така добре този град за поколенията.

4. ден. Следващата ни цел бе градът символ на древните цивилизации – Рим.

Рим бе толкова чакан,

но реши да си направи малка гавра с нас и точно след влизане. В града се изгуби GPS сигнала, а това значеше само едно – изгубване. Добре,че след 15 мин мълчание и лутане в неизвестна посока GPSът проговори и след още малко лутане достигнахме към 12 ч.до мястото за престой в Рим –

къмпинг Seven Hills (седем хълма) –

едно райско кътче недалеч от Рим в близост до локалната ЖП линия FM3 (Viterbo-летище Флумичино). Къмпингът е плувнал в зеленина, добре уреден с плувен басейн, дискотека ресторант, супермаркет.

След бързо настаняване потеглихме

към Ватикана

Малък проблем имахме, докато намерим билети – такива се продават не на гарата, а в павилион за вестници, струват 1 евро за 75 мин и важат за целия градски транспорт и метрото в Рим. Влаковете се движеха редовно през 15 мин.така, че около 14:30 бяхме пред портите на Ватикана.

След кратка фото-пауза на площада се наредихме на опашка за

църквата св. Петър

Опашката беше дълга около 400 м, но се движеше сравнително бързо, така че след около час бяхме в църквата. Отвътре тя се оказа доста просторна, таке че ни трябваше около 45 мин. докато я разгледаме.

След това се наредихме на опашка, която смятахме, че ще ни заведе до купола на църквата, но се оказа че сме сгрешили и вместо на купола се оказахме в криптата на църквата. Там са погребани болшинството от папите. Видяхме и гроба папа Йоан-Павел втори.

След църквата св. Петър се насочихме към замъка на св. Ангел (Castel the saint Angelo с вход 8 евро.)
Това е една крепост от 2—3 век,издържала на многократни нападения на варварите. В многобройните стаички на крепостта са подредени експонати от различни епохи – та чак до наше време. От върха на крепостта се открива невероятна гледка към Рим и Ватикана.

Изобщо по–интересните места за посещение в Рим (Ватикана, Испанския площад, Пантенона, Пиаца Навона, Фонтана Треви, Колизеума, Циркус Максимус, площад Венеция) са концентрирани в един кръг с диаметър 4—5 км.
От крепостта се виждат и хълмовете на Рим, които за моя голяма изненада се оказаха доста ниски и полегати. И като местен патриот ще отбележа, че тепетата на моя роден град Пловдив изглеждат доста по внушителни в сравнение с хълмовете на Рим.

След обиколката на крепостта вече нямахме сили за разглеждане на Сикстинската Капела и се прибрахме в къмпинга.

5 ден. Предварително бяхме решили

обиколката на Рим

да направим с открити автобуси. Автобусите са пригодени с аудио гайдове на много езици – за нас най достъпен бе руския.

Те тръгват от станция Термини имат различни маршрути и общо взето се движат през 20 мин. Като цена варират от 13—22 евро в зависимост от маршрута. Тъй като ст. Термини беше доста далече от къмпинга и трябваше да сменяме влака с метро, за да стигнем до нея решихме да се изхитрим и да причакаме някой автобус близо до църквата св. Петър (бяхме видели предния ден,че минават от там).
Това се оказа не толкова добра идея, тъй като автобусите често идваха пълни и нямаше достатъчно място на открития горен етаж. Все пак след около 40 мин чакане успяхме да се качим на един автобус и направихме пълна обиколка по маршрута без да слизаме.

Самата фирма, с която пътуваш ти дава една брошура, в която е отразен маршрута на автобусите по спирки и обектите които, могат да се видят около тези спирки.

След като се запознахме достатъчно с Рим, слезнахме от автобуса и се насочихме към Испанския Площад с испанските стъпки (Spanish step) – тук лудницата бе пълна, тълпи от хора, които се качват и слизат по стълбите (по които бяха наредени красиви цветя в саксии), а в подножието им има малък фонтан във форма на лодка.
След това последователно разгледахме площад Венеция (постоен във връзка с коронясването на първият италиански крал Виктор-Емануил) Циркус Максимус и Колизеума, Пиаца Навона и, намиращия се близо до нея, Пантенон.

Разходката ни в Рим приключи с разглеждане на фонтана Треви с прекрасните скулптури на Микеланджело. Разбира се и ние като всички останали хвърлихме монети в него и си пожелахме някой ден отново да се върнем в Рим.

Продължението:

Едно незбравимо пътешествие – част втора

Автор: Никола Василев

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

2 Отговори

 1. KrAng каза:

  Малък коментар относно пътните такси на автомагистралата в Гърция
  с направление Солун – Верия – Козани – Гревена – Йоанина – Игуменица.
  Не са балами гърците да оставят магистралите без да събират такси по празниците / като Великден- например/, а истината е, че се плаща магистралата Солун – Атина, но отклонението за Верия е малко преди toll-a /или “куче-касичка”, както му казвам ;)/. Или с други думи казано:
  – Докато не се построи магистралата Солун – Йоанина, и в делничен ден да минете няма да ви вземат и цент.

 1. 25.06.2008

  […] Днес продължаваме с втора част на пътешествието из страните на Йонийско и Адраитическо море. Оставихме нашите пътешественици с кемпера им в Рим, […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.