Ню Йорк – столицата на света

Не бяхме ходили от известно време до Америка. Днес Сандо ще ни окаже Ню Йорк. В очакване визите за Щатите в крайна сметка да паднат ви пожелавам приятно четене:

Столицата на света — Ню Йорк


Това е! Кризата захлупи световната икономика и докато Обама разсъждава на глас какво трябва да се предприеме, курсът на долара падна до рекордно ниски нива спрямо еврото. И така, дойде време за евтин туризъм в САЩ!

Може би наистина са ми минавали подобни мисли през главата, а може би — със или без криза — пак щях да замина на екскурзия до Америка… Така или иначе Ню Йорк за мнозина е не само мечта, но и житейска цел.

Не е никак лесно да разказваш за град, който всеки познава… Каквото и да кажа, все ще е казано вече, а забравя ли да кажа нещо — към мен веднага ще завалят упреци в неточност, липса на наблюдателност, пристрастност, интелектуална несъстоятелност и мързел, а многоуважаемите читатели ще констатират в скромната ми личност разни недостатъци и психологични проблеми, каквито пък в крайна сметка може и наистина и да имам. Затова започвам разказа си с особено мнение.

Пристигнахме в Ню-Йорк с полет от Бъфало

(още Алеко беше отбелязал, че на хамерикански се произнася Баафлооууу). При приземяването се сетих, че само няколко седмици по-рано бяха станали два инцидента със самолет — във Бъфало и в Ню-Йорк — при втория случай самолетът се беше приводнил благополучно в Хъдсън ривър.

На летището се качихме в препълнен бус-такси… Не беше като българските маршрутки, защото всички пътници бяха седнали, но имайки предвид особените телесни размери на американците (дето има една дума — кинг сайз), седалките ми се сториха доста тесни. Освен това вътре имаше и телевизорче, на което течеше праисторическият сериал „К 2000“ с участието на известния със спасителските си качества Дейвид Хаселхоф.

Шофьорът събра плащанията, шофирайки и сричайки като първолак имената върху кредитните карти, което създаде реална опасност от ПТП. С периферното си зрение отчитам тази интересна подробност, а иначе се опитвам да изпия с очи откриващите се пред мен американски чудеса, булеварди, небостъргачи, минаваме по моста от Куинс към Манхатън, а сърцето ми тупти като влака за Петрич и Култа през горещ летен ден…. Оказва се, че ние първи слизаме от таксито — шофьорчето помага да свалим багажите и протяга ръка — понечвам да я стисна, но се сещам, че всъщност трябва да додам задължителните 15% бонус/бакшиш.

Настанихме се в хотела (Мариот на ъгъла между 5-то и 40-то авеню) и веднага запрашихме на

разходка из Голямата ябълка

Предупреждавам, че разглеждането на Ню Йорк е свързано с постоянно напрягане на вратните мускули — всичко в тази градска джунгла расте нагоре и нагоре в едно непрекъснато състезание към небето и слънцето. В това се изразява и основната му разлика с европейските ни разбирания за градоустройство — тук силата не се разстила в безкрайни територии, ами остава концентрирана в собственото си усилие за извисяване. Затова след едно качествено разглеждане на Ню Йорк непременно ще ви се схване врат.

Обиколихме го всякак — най-вече пеш, но и на колело, и с туристически автобус, и с метро… Поради архитектурните особености на небостъргачите се налагаше да ползваме и асансьор повече от обикновеното.

Ексурзоводът с наслада разказваше за историята на различните квартали, за филмите и сериалите, заснети на всеки ъгъл, за големината на постройките… Всъщност, всяка сграда тук участва в състезание за някакъв рекорд — тази е била най-висока еди-коя си година, след това другата поела щафетата, а после и третата… Пощата е най-голямата, магазинът също… Наслушах се на постижения и си казах, че не е трябвало да кръщават града Ню Йорк, ами Най-Йорк.

Цените

се оказаха съвсем сходни с тези в по-скъпите европейски столици. Колкото до

храната,

има за всички вкусове по нещо — от традиционните улични продавачи на хот-дог до изтънчени ресторанти с всякакви национални и международни кухни.

След уморително разглеждане „долу“ непременно разгледайте и „горе“ —

качете се на Empire State Building,

откъдето ще се порадвате на невероятното стълпотворение от небостъргачи. Подобна гледка можете да видите и от много други места, но Empire State Building е наистина класика в жанра.

Особено красив и интересен е и нощният Ню Йорк —

на Time Square настроението винаги е празнично,

а рекламите и осветлението са като постоянен фойерверк.

Times Square, Manhattan, NY 10036, Съединени щати

Съветвам ви, ако наминавате наблизо, да се качите на последния етаж на тамошния хотел Мариот (и през booking.com), където хората са устроили подвижен бар — пиете си напитката, а Манхатън се върти около вас с валсова стъпка.

Другите важни неща за разглеждане, дето си ги знаем, са

музеите и разните забележителности.

Предполагам се досещате за тях — всички сме ги виждали по телевизията, на кино, в литературата, на картичка в секцията при комшиите и т. н., а ако седна да ги изброявам, със сигурност ще ви отегча. И все пак, при наличието на време и ищях не би било зле да посетите МОМА (задължително!!!), Metropolitan Museum of Art, музея Гугенхайм и още един куп музеи — човек ще рече, че във всяка по-малка сграда има по един музей! Разходете се из Сентръл парк, отскочете и в различните джаз-кафета с музика на живо, до статуята на свободата, до пристанището, до моста Бруклин, до сградата на ООН, до различните самобитни кварталчета на южен Манхатън и до по-народните

северни квартали… И докато се огледате, седмицата ще е минала, а на вас хич няма да ви се

тръгва и направо ви прилошава, особено като се сетите за бачкането, градския транспорт и загадъчните мутри в него, дето ви кашлят в лицето за разнообразие.


Ех, Ню Йорк!

Вече знам как изглеждат на живо полицейските коли и пожарната, продавачите на хот-дог и светещите

реклами… Не знам дали е „най“ във всяко отношение, но съм сигурен, че е най-космополитният град, в който някога съм стъпвал с пропътувалите ми хиляди километри ходила номер 42.

Всичко е точно толкова внушително, колкото си го представях, и затова първото ми впечатление бе свързано с обвзелото ме внезапно спокойствие — да, най-после посещавам този задължителен за посещение град и осъществявам

детската си мечта. Сега вече новата ми цел е да се върна пак тук възможно най-скоро и за повечко време!

Мястото на World Trade Center

С колелото…

Автор: Александър Александров

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Ню Йорк – на картата:

Ню Йорк

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Искам и аз на такава разходка 🙂

  2. J Marino каза:

    Mezhdu drugoto kazva se 5-to avenue i 40-ta ulitsa, a ne 5-to i 40-to avenue.

    Njama 40 ave vuv Manhattan.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.