Охрид, представен от една македонка

Днес Ирена ще ни представи родния си град. Приятно четене:

Охрид

представен от една македонка

С този разказ бих искала да ви приближа до Македония, т.е. Охрид, лично както го виждам аз понеже съм родена там.

В София съм почти 7 години, така че моля за извинение ако има нередности в правописа.

Ако решите да си направите

екскурзия до Охрид

има два варианта:

– организирано чрез агенция или
– със собствен транспорт.

Ако изберете първото, цената зависи от агенцията която сте избрали, честно казано не съм пътувала така и не мога много неща да ви кажа по тоя въпрос. Понякога даже се замислям дали си струва да давате пари на агенции, като езика е подобен и със сигурност ще се разберете, а и плюс това има автобус всеки ден в 19 часа от Централна Гара – София. Автобусите са супер, дали ще е на “Галеб” – Охрид или на “МАТПУ 96” – София е все едно. Билет можете да си купите половин час преди търгване от офиса на “МАТПУ 96” – намира се в павилионите пред Централна Гара. Този маршрут е най-бързия от София до Охрид, минава се през Гюешево-Скопие-Кичево-Охрид.

Основното предимство когато пътувате с кола според мен е това, че може да спрете и да разгледате някои хубави неща по пътя и плюс това не е задължително да минавате през западната част, може да минете и през Битоля примерно, има доста неща които може да видите.

От София до Гюешево с кола е около час и половина,

границата бързо се минава горе-долу за половин час (ако сте с автобус най-малкото е час). Веднага след границата е първия град –

Крива Паланка

на самия вход има табела наляво да посетите един от най-хубавите манастири в Македония –

Осоговски манастир,

мисля че беше посветен на Богородица, тъй като на 28 август (Голема Богородица) пред манастира се спи една нощ на палатки. Страхотно е, знам че има много хора, музика, скари и т.н., но най-важното е че този манастир заедно със Св. Йован Бигорски са със най-старата копаничарска резба в Македония, просто е оригинална. Минавате и Куманово след това и излизате на авто-магистралата (плаща се – до Скопие е 40 денара = 1.2 лв.). Тук идва ключовият момент когато трябва да решите от къде ще минавате, аз съветвам да минавате надулу към Велес без да влизате в Скопие, понеже пътят е супер и не се минава през планински райони. Пътните такси от началото до края са към 10 лв.

След Велес има огромна табела къде трябва да се изключите от магистралата за Охрид.

Тръгвате за Битоля, не е лошо ако имате време да видите какво представлява консулският град и римският град Хераклея. След Битоля имате само половин час път и сте в

Охрид

Имате две възможности за нощувка: в хотел (цената зависи от хотела) и в частна квартира – цените са от 7-10лв. В центъра е автогарата, там има почти винаги хора които предлагат “соби”, т.е стаи. След като си починете може да разгледате центъра на града, площада който е до пристанището и от ляво ви се пада старата част на града, а от дясно ви е по-новата част на града.

Кеј Македонија, Охрид 6000, Македония

Ако тръгнете от площада нагоре по улицата която е забранена за коли, това е т.н. Охридска чаршия. Има много магазини от сувенири до храна и козметика…

Охрид

Охрид

P1000138.jpg

Трябва ви специално един ден за да обиколите стария град и да видите всичко което ви предлага Охрид. Ако нямате достатъчно, време съветвам ви да не пропускате Самуиловата крепост, църквата Св. Климент, църквата Св. Пантелеймон, Св. София и Св. Канео. Най-новата обновена църква е Св. Климент – Плаошник, кадето са и мощите на Св. Климент. За повече информация: www.ohrid.org.mk.

Докато се разхождате от едното до другото място ще минете покрай много малки църкви, по едно време градът е имал 365 църкви – за всеки ден по една.

Също така не бива да пропускате и

манастира Св. Наум

който е на 28 км от Охрид към албанската граница. Моя съвет е това да го направите друг ден, тъй като ако отидете там сигурно няма да се върнете по-бързо от 3 часа. Там природата е уникална, водата е кристално чиста, даже може да се разходите с лодка до самите извори на езерото, а за манастира нямам думи за да ви го опиша. Каквито и да са думите, които да използвам пак ще са малко, просто това трябва да се види и да се почувства.

Ако имате още време за разглеждане бих ви предложила да посетите и

манастира Св. Петка – на 6 км от центъра на града, намира се в селото Велгощи.

Там има и монахини, които ще ви разкажат за многото легенди около тази църква. Една от тези е, че всяка нощ някой е местил нещата на строителите преди да почнат да строят самата църква на мястото където е сега, на една голяма стена. А те искали да построят църквата по-надолу където не е толкова стръмно и не е толкова трудно за изкачване. Но това е само една от многото легенди… или истини… не се знае.

Когато решите да се сбогувате с Охрид може да минете и през

Струга – градът на братя Миладинови,

да видите техната къща и след това да тръгнете през Кичево за Скопие. Пътят от Кичево до Гостивар е планински и не е за препоръка за пътуване през зимата. От Гостивар до Скопие е авто магистрала – всички такси ще ви излязат към 7 лв.

Скопие също не е зле малко да го поразгледате и след това “Приятен път до Гюешево пак”.

Написах това което смятам че е нужно да го знае човек който идва за първи път в Охрид. Надявам се да ви е харесало.

Автор: Ирена Николоска

Бележка за автора: Ирена е моя колежка, родом от Охрид. В момента живее в София и си гледа бебето (да са живи и здрави:). Благодаря й за великолепното представяне на родния й град!

Авторски права: текстът е по Common creative license – валиден за целия сайт (виж в левия таскбар); снимките са от пътуването ни до Охрид през тази година (Една весела фирма в Македония) – снимките са собственост на колегите ми и не могат да се ползват по никакъв начин освен с тяхното разрешение.

Други разкази свързани с Охрид – на картата:

Охрид

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.