ян. 16 2017

Централна Турция и Кападокия (5 част на С Форд от Кипър до Баренцово море, 2016)Продължаваме пътешествието от Юг на Север с Форда на Валентин. След като разгледахме остров Кипър (Северен Кипър (турски), и Република Кипър (начало и продължение) днес слизаме от ферибота на турския бряг за да продължим през Централна Турция. Започваме от Средиземноморското крайбрежие, след което ще останем дълго време в Кападокия.

Приятно четене:

С Форд от Кипър до Баренцово море, 2016

пета част

Централна Турция и Кападокия

начало

„Има само един миг между миналото и бъдещето – именно той се нарича живот“

От къде дойде идеята за горното мото на настоящия пътепис? Това може да се научи в първата част:

С Форд от Кипър до Баренцово море, 2016 (1): Увод – резюме и Западна Турция

На 17-ти май сутринта фериботът от Кипър акостира на пристанището в турския средиземноморски град Ташучу.

Фериботът от Кипър влиза в пристанището на турския град Ташучу

Фериботът от Кипър влиза в пристанището на турския град Ташучу

Оформянето на документите за автомобилите ставаше доста бавно. Повече от два часа ми бяха необходими за всичките бюрократични процедури, преди да напусна района на фериботния терминал.

И така, след 11-дневното изучаване забележителностите на остров Кипър ми предстоеше

обиколка на Централна и Източна Турция

Започнах от Средиземноморското крайбрежие, отделих 3 дни на прекрасната Кападокия, след което продължих през Немрут Даг, Диарбекир, езерото Ван до средновековната арменска столица Ани и град Карс. По този начин заделих част от времето в опознаване на турски Кюрдистан.

На следващата карта с черен контур и стрелки за посоките е означен маршрута, изминат с автомобила ми през централната и източна части на Турция през 2016 година. Голяма част от пътя минаваше близо до границите със Сирия и Ирак. Там се виждаше силното военно присъствие на турската армия. Доста чести бяха въоръжените постове по пътя, които проверяваха преминаващите автомобили. Въобще, усещаше се, че оттатък границата се води войната с Ислямска държава, както и гражданската война в Сирия.

Маршрутът, изминат от автора с автомобила му през Централна и Източна Турция

Маршрутът, изминат от автора с автомобила му през Централна и Източна Турция

Счита се, че

град Силифке

е основан от един от пълководците на Александър Македонски. Тогава е носил името Селефкида. Процъфтява по времето на римското владичество. Византийците изграждат мощна крепост с цел защита от арабските нашествия. Сега жителите на града, разположен по двата бряга на река Гьоксу, са повече от 50 хиляди. Силифке не е особено популярна дестинация, въпреки немалкото туристически забележителности:

  • Храмът на Юпитер;
  • Византийската крепост над града;
  • цистерната Текир Анбар;
  • каменния мост Таш кьопрю;
  • малка джамия от 13-ти век;
  • стари сгради от отоманския период;
  • малък парк и крайбрежна алея.
  • На десетина километра от града е мястото, където Фридрих Барбароса (император на Свещената римска империя) е загинал нелепо. По време на Третия кръстоносен поход, при прекосяването на река Гьоксу, той е паднал с коня си във водата и се е удавил.
Византийската крепост е разположена на хълма над град Силифке

Византийската крепост е разположена на хълма над град Силифке

Поглед от крепостта към Силифке с река Гьоксу и каменния мост над нея

Поглед от крепостта към Силифке с река Гьоксу и каменния мост над нея

В град Силифке са останали сгради от отоманския период

В град Силифке са останали сгради от отоманския период

Според старогръцките историци

Корикос

Продължи..


Гласувайте, ще се радвам да ви е харесало!

No responses yet

ян. 15 2017

С Голф до Португалия (3): Марсилия, Каркасон и АндораПродължаваме с пътуването на Иван до Португалия, което започнахме с Блед и Венеция и продължихме между градчетата на Cinque terre и Монако. Днес вече сме в Марсилия, Каркасон и Андора. Приятно четене:

С Голф до Португалия

част трета

Марсилия, Каркасон и Андора

В Марсилия наш домакин бе Лорен, която заедно с един неин приятел ни посрещна късно вечерта с френска бира и сладкиш. Веднага захванахме разговор на различни теми. Тя бе учителка по френски език в едно училище в предградията. От всичките ни разговори най-силно впечатление ми направиха нейните истории именно за квартала, където е учителка и за нейните ученици. Почти всички са черни или араби, като по нейни думи проблемите в такива предградия на Марсилия и други френски градове са огромни. Каза, че децата знаели френски, но определено нямали самоусещането за французи, дори в разговорите си с нея казвали „вие французите”. От друга страна обаче същите тези деца не са възприети в страните, от които са дошли родителите им, тъй като не говорят добре арабски или някой местен африкански език, и също така са с различен манталитет. Едни хора, попаднали в средата между две култури, които много лесно могат да изпаднат в социална изолация. Така че явно актуалните събития с подобни хора са едно логично следствие. Също така в предградията голям проблем е безработицата и не на последно място – престъпността.

За Марсилия нямах конкретни очаквания…честно казано предимно лоши неща бях чувал за града, така че бях подготвен за лошото. Може би заради това градът всъщност много ми хареса и като цяло нашият престой там бе страхотен. Марсилия има невероятно красиви и приятни места, които ще се опитам да представя в следващите снимки.

Градът ни посрещна с прекрасно време. Разходката ни започна от старото пристанище:

Лазурен бряг и Марсилия, ФранцияНаблизо имаше и протест на някакъв синдикат:

Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Разходихме се край форт „Св. Жан”:

форт „Св. Жан” – Лазурен бряг и Марсилия, Франция

форт „Св. Жан”

Продължи..


Гласувайте, ще се радвам да ви е харесало!

One response so far

Дек. 30 2016

Весело посрещане на Новата 2017 г.Планът ми за Новата година е да отделям повече време за сайта, че през изминалата нещо не ми стигаше времето (особено в края) – затова и последният разказ е от преди седмици 🙁

Но – Нова година – нов късмет, обещавам да бъде по-старателен! 🙂

Весело посрещане на Новата 2017 г.!


Гласувайте, ще се радвам да ви е харесало!

www.pdf24.org    Изпрати пътеписа като PDF   

No responses yet

Дек. 14 2016

Към Куусамо, Финландия (6 част на През Източна Европа с джип)Продължаваме с джипа на Георги през Източна Европа на север към нос Северен в Норвегия. Започнахме с преминаването на Трансфагарашан в Румъния, спряхме в Музея на авиацията в Кошице, през Полша пристигнахме в Рига, а после и в Талин, Естония. За последно бяхме в Хелзинки, а днес от Хелзинки тръгваме към Куусамо:

Приятно четене:

Към Куусамо, Финландия

част шеста на

През Източна Европа с джип

Хелзинки – Куусамо (карта) – Финландия – През Източна Европа с джип

Хелзинки – Куусамо

Сутринта почна както обикновено – ставане, душ, хапване, товарене на багажа…
Логично, не можехме да товарим багажа в подземното гаражче – просто нямаше място…
Затова реших да изкарам колата… Оказа се, че няма къде да направя маневра, та затова целия цирк се повтори на заден ход 🙂
Натоварихме багажа. зададох на GPS Салла (граничното село на Финландия) и тръгнахме…
Скоро

излязохме от Хелзинки и стъпихме на магистрала…

Финландия бе първата от ‘по-западните’ държави, и за мое учудване GPS изведнъж стана доста по-красив… Започна да дава на екрана шарени картинки, с изографисани и табелите, които в действителност висяха над пътя…

Финландия – През Източна Европа с джип

Появиха се и други странности. От рода – GPS да ‘каже’ – карай направо, и след някакви си 540 км завий леко вдясно 😉 Продължи..


Гласувайте, ще се радвам да ви е харесало!

One response so far

Older Entries »

Switch to mobile version