Archive for ноември 4th, 2011

ное. 04 2011

Ароматите на Дубровник

Малко Дубровник, за красота? Бива 🙂 Даниела ще ни покаже аромата и вкуса на Перлата на Адриатика.

Приятно четене:

Ароматите на Дубровник

Казват, че Дубровник е един от най-красивите градове в света. Заслужава си да го разгледаш определено. Но ако имаш намерение да пътуваш из Хърватия, то по-добре си вземи няколко дни в повече и се наслади на уникалното пътуване и до Черна гора.
В тази публикация ще ви разкажа за това, което успях да видя, снимам и усетя из Хърватска и част от Черна гора. Но определено няма да успея да ви пресъздам всичко което витае във въздуха. Улици, площади, булеварди и много красота. Както и няколко приказки за средизмноморската кухня на перлата на Адриатика.

 Дубровник

И така –

Дубровник е малко градче

с около 40 хиляди жители, добре познато като туристическа дестинация. За кратка екскурзия около 4-5 дни ще ви стигнат, но ако искате да се наслаждавате на заслужена почивка, то поне трябва да отидете за 1 седмица.
Ако сте от тези хора, които обичат силните усещания – пътувайте с кола. Разстоянието не е много, около 600-700 км път, но пътищата там са много тесни и криволичещи. Ще ви отнеме около 12-15 часа да се таралянкате с автомобил. Но пък усещането си заслужава, поне да разгледате красивата им природа.

Дубровник
Аз избрах по-безболезнения вариант, 40 минутно пътуване със самолет и красива гледка през люка на самолета. Времето беше ясно и определено си заслужаваше да стоиш на крайната редица. Макар, че снимането в самолета е забранено и с риск да ме линчуват 🙂 , извадих фотоапарата и направих няколко спиращи дъха кадъра. Високи и голи скални масиви, ярко граничещи с прозрачно тюркоазения цвят на водата и бялата архитектура на градовете. Всички къщи са накацали около плажната ивица и са в средиземноморски стил – бели стени, червени покриви и много, много зеленина около тях. Снимките не са от най-добрите, като се има предвид, че около самия Дубровник се изпарява вода от топлината и става като мъгла около водата.

Адриатическият бряг от въздуха

 

Ако планирате пътуване до Хърватска е добре да се замислите за пролетта или есента. Не че лятото не е хубаво, но температурите са високи. Макар, че на шезлонга пред хотела е приятно и прохладно. И когато виждаш да минава такъв красив кораб покрай теб, усещането е още по-приятно 🙂  Този беше голям красавец.

Четете нататък>>>

7 коментара