Archive for август 5th, 2011

авг. 05 2011

Бургас – една добра светлина

Ходите на море, нали? Черно при това? Да се хванем на бас, че ако изключим заведенията не сте виждали Бургас? Сега чрез обектива и разказа на Иван ще прошетаме из центъра на града.

Приятно четене:

Бургас

една добра светлина

Бургас

Толкова пъти съм се прибирал в Бургас

и не съм снимал никога. Миналата година правиха ремонти и го бяха разорали целия, по миналата не бях взел апарата, а по по миналата се бях отдал на алкохола и нощния живот 🙂 , но тази вече бях решен, каквото и да става- ще снимам. Фактора за голямото ми желание беше, че вече най-после завършиха този прословут ремонт…не на сто процента, но ставаше за снимки, а и да не забравяме, че го избраха за най-добър град за живеене за 2010 година.

До колкото забелязах бургазлии не са много впечатлени. Бургаските вестници и телевизии все още правят анти реклама на целия проект- плочките били турски, не било изпълнено както трябва, общината била крала и тем подобни. Все пак като се има на предвид, че ние сме нация, която обича постоянно да критикува не се учудих толкова. Обаче има един факт- Бургас е единствения град в България, който се нае да си поднови целия облик. Спирам до тук, някой да не си помисли, че правя PR на кмета Николов за пред изборната му кампания.

Направих доста снимки, макар времето да не беше от най-подходящите за снимане- 12 на обяд, 34 градуса жега и без грам облак.

 

 

Улица Кирил и Методий, Бургас

Улица Кирил и Методий

 


Забелязах едно много интересно нещо, повечето стари къщи са реставрирани, а в Бургас има много такива. Въобще не вярвам, че общината е дала пари на собствениците им. Това ме навява на мисълта, че има надежда града да си върне старата романтика.

Главната – улица Васил Априлов, Бургас

улица Васил Априлов

 


Най-хубавото в целия проект е това, че са

махнали тротоарите по главната улица (Александровска)

и сега изглежда наистина много широка.

ул. Александровска, Бургас, България

 

Ако трябва да бъда искрен- малко ми е сива, НО братовчедка ми каза, че в момента озеленявали:) Саксиите с палми все още не могат да изпъкнат, прекалено са малки и не се забелязват.

Улица Александровска, Бургас

Улица Александровска


Както във всеки град така и

Бургас си има няколко места за срещи

По мое време най-модерното беше „Дупките“ . Тези, които са живели през 90′s ще си го спомнят като място не толкова привлекателно поради причината, че там се събираше ъндърграунда на Бургас. В момента това място е преобразено на едно малко площадче на което са изкарани масите на околните заведения.

улица „Александровска“, в дясно: „Дупките“, Бургас

улица „Александровска“, в дясно: „Дупките“

 


Архитектите на някой места са показали дизайнерски идеи, които разчупват моногамията. Хубаво е, че не заложили само на градинки и дървета.

Компасът на улица „Александровска“ – Бургас

Компасът на улица „Александровска“

 


Мястото около „Часовника“

също е подновено, а градинката зад него става едно от любимите места на майки с деца. Хотел „България“ все още не са го барали, но най-вероятно ще го сполети съдбата на на другия култов хотел в Бургас- х. Приморец…упс забравих, вече е Grand hotel and Spa.

„Часовника“ – Бургас

„Часовника“

 

 

 

 

Лятната атмосфера на града винаги ме е впечатлявала

– сякаш никой не работи, но в този ден забелязах на много места хора от фирмата, която е наела общината за довършителните работи. До колкото разбрах в началото на август, ще се прекратят всякакви строителни дейности за да може да посрещне вълната от туристи.

хотел „България“ от страната на улица „Богориди“ – Бургас

хотел „България“ от страната на улица „Богориди“

 

 


По улица „Богориди“

няма големи промени, все пак преди няколко години е подновяваха. Това не се отнася за заведенията по нея. Повечето бяха с нов вид и нови имена. Някога тук гъмжеше от дюнери, а сега е останало само едно заведение, което да ги предлага…трябва да се помисли по този въпрос, все пак те ни пазят от терористи 🙂

улица „Богориди“ – Бургас

улица „Богориди“

 


Морската градина

може да се каже, че е една от гордостите на Бургас. Изцяло е подновена, направени са отделни кътове за кучета, старите западнали пейки са сменени, градините с цветя са изключително добре поддържани, няма го онзи нацепен асфалт, цялата е заобиколена с алея за колела… абе както казваме там- Мания 🙂 За съжаление нямах толкова много време да е заснема цялата, а там има много за снимане. Да се надявам при следващото ми посещение, че ще успея да е обиколя цялата и да е нащракам.

Морската градина – Бургас

Морската градина

 


Колкото и не скромно да звучи – горд съм, че съм роден в Бургас и се надявам един ден пак там да живея.

Автор: Иван

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Черно море – на картата:

16 коментара