Archive for юли 8th, 2010

юли 08 2010

Конгресната библиотека на САЩ – Културно състезание между народите

Днес ще прочетем едно кратко есе за Конгресната библиотека във Вашингтон. Есето е част от наскоро издадената книга „На пат одам, за пат прашам“ на нашия битолски приятел Константин Петровски. Книгата можете да свалите като пдф в сайта на книгата, а сега – към Вашингтон!

Приятно четене:

Конгресната библиотека на САЩ –

Културно състезание между народите

Тридесет милионa категоризирани книги и разнообразни писани материали на 470 езика. Една Библия от общо четирите останали в света, които отпечатал германският квалифициран графичен работник Гутенберг. Петдесет и осем милиона ръкописи. И повече от 4 милиона карти и музикални ръкописи с ноти. Два милиони и осемстотин и хиляди звукови носители, като например плочи. Милион вестници от цял свят и 500 000 микрофилма. Шест хиляди заглавия на ленти.

Конгресната библиотека на САЩ

Всичко това започнало с одобрените 5000 долари през 1800 година от страна на президента Джон Адамс за „осигуряване на книги, които ще им бъдат от полза на членовете на американския законодателно тяло”. В това време вече бивш президент на Америка, Томас Джеферсън, решил на свой начин да даде принос за основаването на библиотеката.
– Петдесет години събирам книги, които са свързани с Америка и всичко, което е значително във всяка наука – твърдял собственикът на плантацията „Монтичело”. Джеферсън предложил на държавата да ѝ продаде книгите си. Финансовото му състояние не било баш най–добро, пък това му се видяло като възможност да вземе някой долар. Пътем казано, сред книгите на Джеферсън имало и писания, които не били на правно – политическа тематика, каквито се предполагало, че ще бъдат най–потребни на политиците. Огромната библиотека съдържала томове от областта на философията, природните науки, литературата, различни професии, ежедневен бит… Ами, с право се питали тогавашните американски бели главатари – каква полза за идните законодатели от “107 рецепти за вкусни ястия”?

Четете по–нататък>>>

One response so far