Archive for юли 5th, 2010

юли 05 2010

Кратичък разказ за част от модерното изобразително изкуство в град Истанбул.

Днешният пътепис на Ема ще ни отведе до Истанбул – но в никой случай в „обичайния“ Истанбул, защото отиваме да разгледаме модерното изкуство в града край Босфора. Приятно четене:

Кратичък разказ за част от модерното изобразително изкуство в град Истанбул.

Няколко думи за „българската следа“ в Истанбулския университет по изкуствата „Мимар Синан”

Реших като начало да препиша от „Уикипедия” няколко думи за личността Мимар Синан. Има много писано, но и толкова стига. Цитирам:

„Синан – османски архитект

Роден: 15 април 1489 -Аърнас, Османска империя

Починал: 17 юли 1588 (на 99 години) -Константинопол, Османска империя

Коджа Мимар Синан ага (на османски турски: قوجه معمار سنان آغا) е османски архитект, смятан за най-значимият строител в историята на Османската архитектура. Работи по времето на султаните Сюлейман I, Селим II и Мурад III. Стилът му е силно повлиян от архитектурата на константинополската катедрала „Света София“.

В продължение на половин век Синан отговаря за изграждането на главните обществени сгради в Османската империя. Сред проектираните и построени от него повече от 300 сгради се отличават джамиите „Сюлеймание“ в Константинопол, най-известната му работа, и „Селимие“ в Одрин, смятана за негов шедьовър. По-известни негови сгради в днешна България са джамиите „Баня баши“ и „Коджа дервиш Мехмед паша“ (днес църква „Свети Седмочисленици“) в София.”

sinan_html_7a21a387

Това е мраморната плоча до входа на Университета за изобразително изкуство в Истанбул „Мимар Синан”. Аналог е на Художествената академия в София, но доколкото знам в „Мимар Синан“ се изучават повече специалности..

Преди повече от година, в един от епизодите на поредицата „Другата България” по БТВ, показаха филмов разказ за един професор от университета по изкуствата „Мимар Синан” в Истанбул.

Запомних името му – Зиятин Нуриев. Роден е в България, завършил е „Художествената академия” в София, специалност „Скулптура”. Заминал след политическите промени в България като обикновен турист. С приятел вървял по бул.„Истиклял”, посетили една галерия на фирма „Вакко”/една от най-престижните модни къщи/ и там Зиятин показал една рекламна диплянка със снимки на негови скулптурни творби, с която впечатлил уредничката на галерията и тя го поканила той да направи там самостоятелна изложба.

Това е началото, а впоследствие признанието към качествата на скулптора е толкова голямо, че му възлагат да ръководи ателието по скулптура в университета „ Мимар Синан” в Истанбул.

sinan_html_m5fb9f3a9

Скулпторът Зиятин Нуриев. Тази снимка взех от интернет, защото никога не съм имала късмета до срещна наживо този талантлив майстор.

Силно ме впечатли филмовият разказ за този не само талантлив, но и много мъдър човек, роден в България през 1955г. Тогава, докато го гледах, си казах, че отида ли отново в Истанбул, ще открия къде се намира този университет и даже ще се опитам да вляза вътре и ако ми позволят да се разходя из някои ателиета и ще погледам как работят студентите и преподавателите в ателиетата.

Във филма показаха и едно модерно негово пластично творение, наречено «Модерният обелиск» или нещо подобно. Сигурно много от хората, които са гледали този филм, си спомнят свръхмодерната сребриста на цвят, изпълнена от безшевни тънкостенни стоманени /неръждавейка/ тръби с различна дължина и с диаметър, на око около 100 мм , заварени така, че да образуват извисена като обелиск ажурна форма. Нямам представа къде може да се види в оригинал, но онова, което прочетох някъде, че е «обелискът» е ситуиран пред фасадата на новопостроен медиен център, някъде в Истанбул.

4 коментара