Archive for юни 2nd, 2010

юни 02 2010

Към Европа с влака (1): Белград и Виена

Днес започваме едно железопътно приключение в Европа. Крум се качва на влака и ще ни разкаже за неговата Европа. Приятно четене:

Към Европа с влака

част първа

Нещо като Увод

Ами всъщност имаше редица обстоятелства, които ме подтикнаха, да направя едно голямо пътешествие из някои европейски държави, или по-скоро някъде около центъра на Европа. Ето и кои бяха те/обстоятелствата.

  • Първо, Любчо един от най-добрите ми приятели замина по Еразъм в Лил за няколко месеца и просто, тъй като рядко се и виждахме из България напоследък, се разбрахме, че на всяка цена трябва да отида да го посетя във Франция.
  • Второ, татко работи в БДЖ и аз като негов син, под 26 годишна възраст и със студентски права, имах възможността да ползвам безплатни билети за железниците из Европа (разбира се това не е неограничено, като мога да пътувам годишно в 12 страни и във всяка мога да ползвам 4 билета важащи за по 2 дни всеки – смятай 8 дена максимум да пътувам в страна).
  • Трето, къде с приятели, къде с познати на приятели общо взето навсякъде си намерих места, където да остана за по няколко дена (навсякъде хората бяха много любезни и готини).
  • Четвърто Тук таме се намираха някакви пари, изкарани от мен, и така вече имах всичко налично да тръгна на едно такова голямо пътуване.

11.12.2009г. На 11 декември- петък тръгнах на дългоочакваното пътешествие из Европа. Това беше вторият ми опит, но този път влакът тръгна въпреки стачката в Сърбия (на гара Лепово заради която 1вият път ми спряха влака още в София). И така цялото предстоящо пътуване щеше да е нещо между план и импровизация и маршрутът постоянно подлежеше на промени. На гарата дойдоха да ме изпратят Яни, Стела, Дани, Вальо, Жоро и Мама и Татко. Бих искал да благодаря и на всички, които ми се обадиха и които бяха дошли предната вечер да се видим и които ми пожелаха лек път и да се върна. И най-накрая влакът тръгна по график.

Четете по-нататък>>>

8 коментара