Archive for март 25th, 2010

мар. 25 2010

До Театъра на мечтите и обратно (Old Trafford)

Днес отново ще посетим едно културно-масово мероприятие – отново ще бъдем на стадион, но вече няма да ходим на концерт, а ще посетим стадиона по прякото му предназначение: заедно със Стоян ще гледаме мача Манчестър Юнайтед – Фулъм от март тази година. Приятно четене и ‘айде наш’те!

До Театъра на мечтите и обратно (Old Trafford)

Всяко хлапе, което си има любим футболен отбор си мечтае да гледа мач на този отбор на живо.

Това беше причината да посетя Манчестър, за да гледам Юнайтед на техния стадион Олд Трафорд.

Добре дошли на Old Trafford  – Манчестър, Англия

Закупих билет по Интернет и направих резервациите за самолет и хотел няколко месеца по-рано. Датата беше 14 март, мачът беше Юнайтед срещу Фулъм от Висшата лига. Пристигнах на летището в Манчестър и веднага обърках мястото за пасажера на предната седалка на колата, която ме очакваше. В банята на хотелската стая имаше два отделни чучура за студената и топлата вода. Въобще традициите в добрата стара Англия се спазваха отвсякъде.

Стадион Old Trafford  – Манчестър, Англия

Веднага се метнах на автобуса и се озовах на стадиона. Оказа се, че там има още много туристи като мен и дори трябваше да чакам на опашка за обиколка на стадиона и музея на клуба. Всичко това си заслужаваше – да си в съблекалнята на отбора, да минеш през тунела към терена на стадиона, да поседнеш на резервната скамейка, да видиш надпис на български „Добре дошли“ заради това, че българин играе в отбора. В музея пък има десетки купи като се откроява Требъла от 1999 г. На приземния етаж на стадиона има магазин с размерите на хипермаркет, в който се продават само артикули на отбора. Навсякъде историята на отбора се припомня и се отдава почит на загиналите в самолетната катастрофа в Мюнхен.

Четете по–нататък>>>

4 коментара

мар. 25 2010

Еднo гражданче в пустинята(3): Сахара и нейните оазиси (Тунис)

Продължаваме с пътуването на Финдли из Тунис. Вече бяхме в столицата на страната, а после и в римския град Дуга. Днес ще се отправим към пустинята Сахара и нейните оазиси. Приятно четене:

Еднo гражданче в пустинята

част трета

Сахара и нейните оазиси

Ден 3

Из град в Сахара – Тунис

Първата ни среща с пустинята започва в Тузьор, където стигаме с вътрешен полет от столицата Тунис. Тузьор е град оазис с интересна старинна архитектура, сгради с типични фасади от тухли от пясък и глина, пазари с пъстри килими от камилска вълна и керамика.

Тузьор е центърът на областта Жерид – „Държавата на финикийците“ и преддверието към едно истинското прашно и вълнуващо изживяване.

Улица в Тузьор: Тук може да се види почти всичко

Всъщност в Тунис всички градове, които са в пустинната част на държавата, са оазиси. Тоест създадени са в близост до места с повечко растителност, което пък означава и наличие на повече вода. Без тези две неща не би било възможно да се оцелее. Не си представяйте града като оазис от картинките. Това е просто град, в близост до който има палмова гора. Освен, че снабдява града с огромно количество фурми и други хранителни продукти, тя го пази и от пясъчните бури, които никак не са рядкост.

Улица в Тузьор – Сахара, Тунис

Пазарче в центъра на града

Улица в Тузьор – Сахара, Тунис

Пътуването ни до планинските оазиси обаче започва малко проблематично.

Не пясъчна буря, а напротив – огромно количество дъжд, е превърнало пустинята в кално блато и е затлачило част от пътя към планината. От Лендкрузърите ставаме свидетели на изцяло затънали автомобили, както и на стада диви камили, които също са пострадали жестоко. Тресавища разделят майки от малките им, а много животни са затънали фатално в глинестите почви.

Камили в пустинята – Сахара, Тунис

Камилите не могат да преминат през заблатения пущинак след бурята

Джип в пустинята – Сахара, Тунис

Четете по–нататък>>>

2 коментара