Archive for януари 11th, 2010

ян. 11 2010

Камбоджа (2): Анкор Ват

Продължаваме с частта за Камбоджа на големия пътепис на Радослав за Юго-източна Азия. В първа част видяхме пътуването му от Тайланд до Камбоджа с влак, а днес продължаваме с едно от най-големите богатства на света — Анкор Ват. Приятно четене:

Камбоджа

част втора

Анкор Ват

В този прекалено слънчев ден се случиха най-чудесното и най-гадното нещо от пътуването. В може би най-приказното място на света, Анкор Ват.

Комплексът се намира на 6 километра на север от град Сиам Реп.

Километри, които изминахме с колела под наем от хотела. Те бяха доста очукани, скърцащи и ръждиви. Така е и в цяла Югоизточна Азия — няма ги познатите ни байкове, а има измъчени и използвани до последни сили велосипеди. Настроихме им що-годе кормилата, привикнахме със скърцането и се впуснахме в анархичното движение на Сиам Реп, вече не като пешеходци.

Тук пътищата са сериозно стеснени от локвите от двете им страни и да караш плътно до тротоара с колелото не е възможно. Трябва да се впуснеш с рогата напред и да се надяваш на инстинктите и късмета. Ние отначало минавахме покрай реката от едната страна и мизерните къщурки от другата. После стигнахме до кръстовище на моста, където трябваше да пресечем реката и на пръв поглед минаването беше невъзможно. Всякакви превозни средства идват от всякъде, „какво е това светофар“? Положението е подобно на откачения трафик в Индия. Вероятно самият Буда напътства шофьорите. Казахме си молитвите и преминахме успешно и след малко се озовахме в едно КПП.

От този пункт ние, заедно с придружаващите ни тук-тук таксита, влязохме официално в зоната на храмовете на Анкор. Има различни опашки за еднодневни или тридневни билети, но гишетата не бяха разпределени според табелите и взехме еднодневни билети от гишето за тридневни, или нещо подобно. Не знам. Билетът за един ден щъкане из Анкор Ват, официално най-големия религиозен паметник на света, струва $20

Четете по–нататък>>>

8 коментара