Archive for юни 9th, 2009

юни 09 2009

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола(4): Чикаго, Дивия запад и Mount Rushmore

Продължаваме пътуването на Христо из Щатите. Започнахме с Подготовката и съветите и проследихме първите им стъпки в Америка, бяхме с него на Ниагара и минахме през Канада.

Днес ще разгледаме Чикаго, Дивия Запад и планината Ръшмор. Приятно четене:

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола

Част четвърта

Чикаго, „Дивия запад”, Mount Rushmore

Сутринта тръгваме за центъра на града и караме направо по Ogden Ave, улицата на която се намира и хотела. Тябваше да оставим колата на някой от паркингите, които си бях харесал. Намираме първия, който е на 200-300 м от спирка на метрото. В гугъла се виждаше голям паркинг от две части с някаква сграда между тях. Такъв е и в действителност. Имаше много свободни места, виждаха се паркирани само няколко коли. Спряхме близо до изхода, но реших, че трябва да попитаме все пак да не би да е забранено спирането, защото не видяхме никакви надписи.По улицата не се виждаха хора и изчакахме някой да спре на светофара до паркинга. След малко пристигна един мъж с джип, от който се разнасяше хубава музика. Оказа се, че паркинга е служебен, на полицията и той ни попита да не би вече да са ни вдигнали колата. Върнахме се бързо и се измъкнахме, а сградата по средата се оказа полицейско управление. Другите паркинги, които бях набелязал се оказаха също или служебни, или частни – на жилищните блокове, край които бяха. Върнахме се обратно и отидохме до по-далечна спирка на метрото – на празното място, на което бях видял в гугъла, че има спрени коли, почти под линиите на метрото. Там сега нямаше никой, но имаше спрели коли по улицата. Попитахме първо минаващи две млади дами дали може да оставим колата там и те отговориха утвърдително. За по-сигурно, след като паркирах, отидохме и питахме и един друг възрастен чичко, който чистеше тревата край тротоара от другата страна на улицата и той също ни каза, че няма проблем, ако оставим там колата. Беше почивен ден, след 4-ти юли и може би повечето хора, живеещи на тази улица не си бяха по къщите. Тези първи часове от престоя ни в голям град в САЩ нямаше как да не сме неуверени и притеснени. Страхувахме се много да не направим някакво нарушение от незнание, което да ни създаде излишни неприятности.

От колата до входа на метрото имаше не повече от 50-60 метра. Наоколо нямаше хора и във фоайето на метрото имаше кабинка до входните проходи и една дебеличка дама отпред, която беше служебното лице на тази спирка – “Central Park”. Отстрани бяха автоматите за билети. Пуснахме две банкноти от 5 и 1 долар за 3 билета по $2 и автомата ни „изплю” само един билет. Вероятно някъде е пишело, че не връща ресто и, следователно, каквито и банкноти да пуснеш, автоматът ги възприема като еднодоларови. Нямахме повече еднодоларови банкноти, а не се сетихме да поискаме от дамата при кабинката да ни продаде билети, което сигурно беше възможно. На повечето места, където бяхме по-късно, постъпвахме по този начин. Така е много по-практично – казваш до къде искаш да отидеш и ти дават точните билети, вместо да губиш време да разучаваш системата за купуването им. Успяхме да съберем $4 на монети за още два билета. Метрото в Чикаго се движи отвън на естакада, повдигната над улиците. Отделните линии се събират в центъра на града и там правят един кръг, като има и отделна линия само за в този кръг, така че лесно става прехвърлянето от една на друга линия. Целта ни беше началната спирка на обиколния бус, за който имахме резервирани билети. Тя беше в Милениум парк и го намерихме сравнително лесно. Една мацка ни взе резервацията и ни даде билетите и карти на маршрута на буса.

В средата – сградата „Лего”в Чикаго, която отдавна е в експлоатация, но се достроява, когато имат нужда от още етажи

Почти веднага имаше автобус и след малко бяхме в него. Успяхме да си намерим места на горния етаж. Автобусът нямаше покрив, слънцето печеше силно и беше доста горещо, но от високо всичко се виждаше много по-добре.

Четете по-нататък>>>

2 коментара