Archive for юни 2nd, 2009

юни 02 2009

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола(2): Заминаване и първи часове в САЩ

Днес започваме с фактическата част от пътеписа на Христо за обиколката му на Северна Америка с кола. Започнахме със Подготовка и съвети за пътуване из САЩ и Канада, а сега ще проследим първите стъпки на пътешествениците из Новия свят. Приятно четене:

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола

част втора

Заминаване и първи часове в САЩ

В началото на тези описания искам да обърна внимание, че всичко написано е на основание личните ми впечатления от това, което сме видяли и почувствали по време на пътуването ни в САЩ и малко в Канада. В повечето случаи не съм търсил допълнителна информация и не е изключено на места написаното от мен да не дава пълна картина, или даже да се разминава в някои детайли с официалната информация за съответното място или конкретен обект.

Полетът на Austrian Airlines за Виена e в 8,50 часа.

На летището сме в 7,55ч., т. е. вече бяхме закъсняли, но това не ни притесни, защото нямаше навалица на гишето за чекиране на багажа. Попитах служителките там разрешено ли е ли да си опаковаме двата куфара с полиетелен и те ми отговориха утвърдително. Докато се мотахме с тази процедура, дамите загасиха надписите на гишето и се изнесоха от там. Наложи се бегом да отида до отсрещната страна на залата, където бяха гишетата с представителствата на отделните авиокомпании. Казах на служителя там, че няма кой да ни чекира багажа, а пътуваме не до Виена, както той помисли отначало, а до Ню Йорк и не можем да си разрешим да останем евентуално за следобеден полет, тъй като ще изпуснем презокеанския. Той се обади някъде по телефона и след малко две дами се появиха на гишето. Въпреки че започнах с извинения за закъснението, се наложи да изслушаме назидателна лекция на тема как никъде на друго място нямало да ни приемат, след като сме закъснели, което мисля, че не е вярно. На въпроса къде в Щатите отиваме й подадох папката с резервациите и казах да си избере което иска място. За по- лесно тя записа хотела, където смятахме да бъдем първата нощ, на 120 мили от Ню Йорк.

Пуснаха ни куфарите по лентата, дадоха ни бордните карти и почти на бегом се изкачихме по стъпалата към нашите митнически и граничен контроли. При преминаването през скенера трябваше да си свалим коланите и всичко приключи буквално за секунди. Ръчният багаж също мина по лентата пред скенера без никакви проблеми.

На будката на гранична полиция една много симпатична млада дама само погледна паспортите и кръщелното свидетелство на госпожицата и ни ги върна. На входа към ръкава за самолета стояха две дами и един мъж, който ни придружи до самия ръкав. На извинителната ми забележка, че май сме закъснели много, той ме изненада, като каза, че изобщо не сме закъснели!? На входа на самолета ни посрещнаха засмени австрийските стюардеси, посочиха ни местата и ни дадоха по едно малко шише с минерална вода.

Имах чувството, че самолетът е по-голям от този, който беше показан в сайта на авиокомпанията, пътниците бяха някъде към 110—120 и всички места бяха заети. Ние бяхме последни, а часът беше някъде към 8:40.

Излетяхме

в 9:10ч вместо в 8:50ч.

Младежката част на екипа ни се возеше за първи път на самолет и имаше малко притеснения, но след като излетяхме се успокои и през цялото време после зяпаше през прозореца. За съжаление скоро се издигнахме над облаците и чак преди Виена се снижихме, та се видя Дунав и градът от високо.

След рутинните показни изпълнения на стюардесите за действията, които трябва да се предприемат при авария, последва разнасянето на обяда. Постоянно раздаваха и напитки — бира, вино, безалкохолни и сокове, кафе, чай. Аз бях само на портокалов сок, тъй като се бях зарекъл следващите 40 дни да не опитвам никакъв алкохол. Впрочем това е едно от нещата, което бях решил предварително и което наруших най-бързо. Други такива предварителни „твърди решения“, които не спазих бяха да не карам нощем и да не се движа извън магистрали. Но за това като му дойде времето.Четете по-нататък>>>

One response so far