Archive for май, 2009

май 30 2009

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола(1): Подготовка и съвети за пътуване

Днес, мили наши читатели, редакцията започва да изпълнява една от детските си мечти — да обиколи Щатите с кола. Засега само с помощта на пътеписа на Христо, който е направил 40 дневна обиколка с кола из Северна Америка. В днешната първа част ще прочетем за подготовката за пътуването, като следващата част (началото на самото пътуване) чакат само реакцията ви на настоящата част, за да разберем дали да я публикуваме и следващата. И така, приятно четене и си(ви) пожелавам желанието и мерака и успеха на автора да обиколи Щатите с кола заедно със семейството си:

Обиколка на Америка (САЩ) с кола

част първа

Подготовка и съвети за пътуване

Всяко пътуване започва, разбира се, с подготовката за него. За САЩ това на първо място е

получаването на визи

Процедурата за това не е сложна — след изтегляне на необходимите формуляри от сайта на Посолството на САЩ, осигуряване на снимки 5×5 см. и внасяне на такса от $100 на човек /след 01.01.2008г. тази такса стана $130/ в Юнион банк, остава да се насрочи дата и час за интервю в същия сайт. Всичко това направихме в дните преди Коледа, а за интервю имаше свободни часове в почивните дни между Коледа и Нова година, така че в един от тях рано сутринта бяхме пред посолството. Оформи се малка опашка и точно в 8,30 часа отвориха едно гише до входния портал, където млад мъж, българин, преглеждаше документите.

Изненадах се, че още от тук бяха върнати 2—3 човека, но очевидно причината си беше в тях — на една от върнатите се наложи да й обясняват къде наблизо има фото, за да си направи снимки. Ние нямахме никакви проблеми и можеше да влезем за интервю с консул.

В залата, където се провеждат интервютата има няколко отделени с прегради едно от друго гишета, като на първото от тях се предават документите. Прие ги друг млад мъж, също българин, който ни каза да седнем и да изчакаме да бъдем повикани. След 15—20 минути ни извикаха на едно от гишетата, където от другата страна беше консул — мъж на средна възраст, американец, говорещ прилично български. Първото, което трябваше да направим бе да си поставим

първо десния, после левия показалец

на някакво устройство за снемане на отпечатъци. Последва въпрос къде отиваме, на което отговорих, че искаме да посетим много места в Щатите за срок от 30—40 дена, но нямаме още уточнен маршрут, което си беше напълно вярно.

Четете по-нататък>>>

18 коментара

май 29 2009

Букурещ през очите на момичетата и момчетата

Да се разходим из Букурещ – този път имаме не един, а двама пътешественици – момче и момиче. Всеки от тях е разказал впечатленията си от румънската столица, като моя милост си позволи да обедини техните разкази в един, за да видим едновременно как един букурещенски „новобранец“ с дамски поглед ще ни разкаже за това, което малко по-късно ще ни опише едно букурещенско „старо куче“ от мъжка гледна точка. Приятно четене:

Букурещ

през очите на момичето (сефте в Букурещ)

Не бях посещавала Румъния до момента и затова и не знаех какво да очаквам от северната ни съседка. За добро или за лошо първото ми впечатление след като преминахме Дунав мост се оказаха безкрайните дупки по пътя (най-вече на самия мост, за който ни поискаха такса за поддръжка!!!).

След няколко километра, за щастие, се качихме на магистралата и се насочихме към

столицата – Букурещ.

И така след няма и 50 километра вече се движихме из улиците на града и колкото повече наближавахме центъра, толкова повече ми харесваше. Естествено, имаше няколко неща, които ме изумиха:

Докато чакахме да светне зеленият светофар на площад “Пиаца Унирии” в центъра, на огромни плазмени дисплеи пред нас се показа българският флаг. Пошегувахме се, че явно така румънците посрещат чуждестранните си гости и сега ни поздравяват.

Дори изразиха и по-силни чувства и емоции.
Четете по-нататък>>>

One response so far

Older Entries »