Archive for април 15th, 2009

апр. 15 2009

Амазония – Ла селвa (Перу) (1)

Днес, мили деца, ще отидем там, където досега сме гледали само по National Geografic и Discovery — тропическите гори (селва) в горното течение на Амазонка.

Мила Банкова работи там като доброволец и сега ще прочетем първата част от нейното представяне на тази огромна територия, даваща съществена част от кислорода на планетата. Ще прочетем за историята географията и хората на това далечно място — ама къде само не стигат хората,а:-)

Разказът и снимките са със запазени авторски права — те са част от бъдеща книга, която очаква помощ, за да бъде издадена. Повече подробности — в края на разказа

А сега — приятно четене:

Амазония — Ла селвa

част първа

Амазония е име, което събужда фантазията на всеки — джунгла, индианци, тропически пищни цветове, екзотични животни и плодове. Но зад тази привлекателна картина се крие една непозната на хората неизмерима сила за спасение, неизчислими богатства, застрашени от алчността и лекомислието на хора с жизнен девиз „след нас и потоп“.

Наричат Амазония „бял дроб на планетата“.

Тя заема 62% от територията на Перу и въпреки това е малко позната. За някои това е самия ад — непроходим мрак, пълен с опасности, усещане за загадъчни сили, невидими с просто око; за други Амазония е рай, вълшебна красота и напираща сила за живот. За трети, обаче, тропическите гори представляват обилни богатства, които чакат да бъдат изчерпани — дървесен материал, злато, петрол, природен газ и още много други ресурси. За местните хора гората е земята, която е техен дом и с която винаги са живели в хармония, изпитвали са първичен и естествен респект към нея, тя е техният извор на храна, вода, лечебни билета, на смях, песни и тъгa.

В днешно време Амазония не изглежда вече толкова страховито непозната и мощна, за да уплаши алчността на човека, въоръжен с всякаква техника и една култивирана ненаситност към несметните богатства на джунглата. Затова всекидневно тя вече безпощадно е използвана, унищожавана и замърсявана.

Митът, които първоначално стимулира колонизаторите да завладеят джунглата, говори за едно огромно девствено, ненаселено от „хора“ пространство, с множество ресурси и приветстващо всеки, които има достатъчно кураж да се втурне в търсенето на безкрайните богатства.

2 коментара