Archive for ноември 5th, 2008

ное. 05 2008

Приднестровие (Transnistria), Молдова

Днес ще продължим с пътуването из Молдова. Ивайло вече ни представи пътуването до Молдова, а днес ще ни разходи из отцепническата проруска част – Приднестровието. Приятно четене:

Приднестровие

Ден 3

На север, реката, Приднестровие

Първоначално планирахме да пътуваме до северния молдовски град Сорока, за да разгледаме добре запазена средновековна крепост (естествено, свързана с управлението на Штефан чел Маре).

Вижте по-голяма карта

Още от пътуването до Кишинев обаче, разбрахме, че в Молдова разстояние от 160 км (толкова е разстоянието от Кишинев до Сорока) се изминава за страшно много време. Оказа се, че няма да имаме достатъчно време да пътуваме до Сорока и след това да продължим пътя си според предвиденото в рамките на оставащото ни време. Затова решихме да се насочим направо към гр. Резина, който се намира на брега на река Днестър на около 80 км. североизточно от Кишинев. Първокласният път от Кишинев до Сорока е в сравнително добро състояние, но едва след около 35 км. при гр. Орхей трябваше да се отклоним по второстепен път към гр. Резина. Преодоляването му беше трудно и отне доста време. От гр. Резина лесно намерихме отклонението към

село Сахарна и манастира.

Манастирът „Света Троица”

е основан през 15 в. и без да представлява нещо особено впечатляващо, е популярно място за много местни хора. В почивния ден имаше много групи с ученици, доведени на екскурзия.

Никога не съм разбирал забраните да се снима в манастири…

Върнахме се обратно до Резина, но без да влизаме в центъра на града.

4 коментара