Archive for септември 15th, 2008

сеп. 15 2008

Меделин, Колумбия – кв.Санто Доминго Савио

С какво ще отбележим първия учебен ден? С един разказ за Меделин в Колумбия – ще видим човешките отношения в тази далечна страна и няма да прочетем нищо за картели и тяхната стока. Приятно четене:

Санто Доминго Савио в Меделин, Колумбия

Колумбия е страна на контрастите.

Кварталът, в който аз живея, се нарича El Poblado, и е най-елитния в града. В него всички живеят в затворени комплекси с охрана, басейни, сауни, фитнеси, паркинги.

Санто Доминго Савио

е неговата противоположност. Намира се на другия край на града, на склоновете на планините, заобикалящи отвсякъде Меделин.


Подобно на българските гета (пример – Столипиново) всички строежи в него са били незаконни. Ако сте гледали бразилските филми City of God и City of Men, горе долу такова е било и положението в Меделин. Имало е квартали в гетото, които не са можели да се понасят,имало е престрелки, повечето обикновени хора не са си и помисляли да отидат близо до тези места.

За разлика обаче от България, както и от повечето европейски държави, тук са се намесили политици, които наистина са разбирали от интеграция на бедните. За по малко от 5 години кварталът се е преобразил напълно и в момента е спокойно място за живеене.

Как е станало това?

Четете по-нататък>>>

No responses yet