Archive for юли, 2008

юли 31 2008

Румъния: Брашов и делтата на Дунав, 2008

Трябва да си призная нещо. Имам, по-скоро имаХ сериозни предразсъдъци спрямо мотористите – самият аз никога не съм се качвал на мотор, а когато карам колата си – мотористите винаги ми пречат, държат се нахално по пътя, изглеждат неприлични, неприятни, мръсни… Изобщо, образуват ми нерви. Обаче … винаги има едно обаче… в последно време, предполагам забелязахте, че пускам доста пътеписи, писани от мотористи. Защото пишат изключително увлекателно и приключенско, защото очевидно момчетата и момичетата с мотори са свестни и разбрани авантюристи, които имат какво да ни кажат, и които абсолютно не заслужават първоначалното ми мнение за тях.

И трябва да ви призная, че още след първия пътепис, пратен ми от моторист, тотално си смених мнението за тях: мотористите са свестни, разбрани и изобщо готини хора! Простете първоначалните ми предразсъдъци!

А днес ще започнем с първа част на обиколката на Антон из Румъния. Приятно четене:

Румъния: Брашов и делтата на Дунав, 2008

част първа

Въведение

Искам да започна темата със пожелания за скорошно пълно възстановяване на нашите приятели Ицо и Деси (Shrota) които претърпяха произшествие в началото на пътуването ни в Румъния.
Като увод въведение ще опиша някои факти. Местна валута леи (RON), 1 RON = 0,54 лв, 1 EUR = 3,62 RON. Стотинките се наричат бани, но реално рядко се ползват, въпреки че ни връщаха чат пат от тях. Бензина е по-евтин от Българския – от 3,99 леи до 4,12 леи. Една учителка взема 400 Eur заплата за разлика от нашите. По заведения и в супермаркета цените бяха да не кажа точно като нашите, но почти същите с някакви стотинки разлика и то на някои стоки от време на време. Пътища: избягвайте отбелязаните с жълто на картата пътища – много опасни в ужасно състояние, кръпки и дупки, но дупките са минимум една педя дълбоки. Ако се наложи все пак да карате по такива пътища много внимание трябва и скорост под максималната разрешена за такива пътища. Няма знаци и означения на опасностите. Останалите пътища, които не са в ремонт и са правени скоро са перфектни, по-добри от нашите с перфектна настилка и много добре означени. Тези които ги правят в момента са кофти от гледна точка, че има много светофари където е отбито движението в едната лента и е много неприятно за разминаване. Шофьорите са много големи джигити, по-големи от нашите и не внимават въобще. Не се ли пазиш сам няма кой да те пази в сравнение с турските шофьори направо Турците са перфектни. Държавата като природа е невероятно красива и си заслужава да се види – по нататък в разказа и снимковия материал ще се убедите сами.

13 коментара

юли 29 2008

От Долината на пеперудите до Ефес (Обиколка на Турция с мотор – 3)

Днес ще продължим да обикаляме Турция с мотора и разказа на Георги. Оставихме го в Кападокия (Обиколка на Турция с мотор — Кападокия), а пътуването ни започна тук: Обиколка на Турция с мотор — първа част Приятно четене: Обиколка на Турция с мотор част трета От Долината на пеперудите до Ефес Събудих се в 8 […]

One response so far

юли 29 2008

До авторката на един изпратен пътепис – обади се отново!

Здравейте всички,

вчера или през събота/неделя един от вас ми прати пътепис на мейла (stojstcsho@яху.ком). Проблемът е, че вчера правих някаква реорганизация на мейла и неволно съм го затрил, като съм затрил и кофата за отпадъци – снощи, когато се усетих ми идеше да се гръмна, застрелям, обеся… накрая си разплетох пуловера;-)

Майтапа настрана – моля те, прати го отново:-)

No responses yet

Older Entries »