Категория: Елена Кодинова

Как ще ги стигнем … румънците 33

Как ще ги стигнем … румънците

Днес ще прочетем впечатления на Елена от съседна Румъния през 2008г. Приятно четене:

Румъния през 2008г

или

Как ще ги стигнем румънците

Няма грешка, ще се налага да ги стигаме, след като дълго време се бихме в гърдите, че сме по-добре от тях.

Графитът с фалическия символ (който снимах в констанца) е точно това, което румънците могат да ни покажат в момента. Че са ни минали в състезанието по европеизация става ясно още като пресечеш границата. Хванахме пътя от София, през Велико Търново и Варна, след което покрай морето стигнахме най-източното КПП по границата – Дуранкулак.

След като си разтресеш здраво бъбреците по българските пътища, след бариерата влизаш на прясно асфалтирно, гладко като стъкло шосе. Северните ни съседи са си използвали по предназначение парите от ЕС, не са ги окрали техните “батко” и “братко”. Оправили са си пътищата. Няма дупки нито на междуградските малки пътчета, нито на магистралите, нито в градовете. Това беше първото ми впечатление от Румъния.

Отвъд границата поемаме пак покрай морето, през подредени и чисти селца. от всяка втора къща се вее я румънско знаме, я флагът на европейския съюз. няма бетонирано крайбрежие, няма мутробарок, няма разруха. всички къщи са населени. застрояването по морето е точно такова, че да си починеш, не да гниеш в градска джунгла като по нашите курорти. дизайнът на сградите е обран, минималистичен и по европейски ненатрапчив. няма балюстради от мрамор, няма кули и бойници, като у нас, няма надцакване с ярки бои и мозайки. няма и кранове на всяка крачка, няма изкопи с едвам покарал железобетон. как строят незабелязано – нямам представа. видях само едни багери, строени в правилна редичка след работа покрай пътя. по нашите черноморски градове не можеш да видиш хотелите от подемните кранове, калта, багерите и камионите, паркирани в най-причудливи фигурални композиции.

Четете по-нататък>>>