Категория: Миглена Ябанджиева

Северна Ирландия и Дъблин 0

Северна Ирландия и Дъблин

Дали ще открием днес нова страна може да бъде обект на тежък политико-терористичен спор, но… ИРА, днес откриваме вашата страна – Северна Ирландия 🙂 Наш водач из това мокро и зелено място ще бъде Миглена – да видим на какво прилича днес страната, която по време на късния социализъм беше едно от страшилищата, с които ни плашеха да не бягаме на Запад.

Приятно четене:

 

Северна Ирландия с Белфаст

и Дъблин за цвят

За да стигнем до мястото на нашата почивка сменихме два полета , първото ни кацане беше в Лондон, а след това продължихме за Дъблин.От там с кола към Северна Ирландия. Тези рокади направихме разбира се, за да ни устройва крайната цена на билетите ни. От България тръгваме двама ентусиасти, които не знаят какво точно ще правят  там, освен това да си почиват, но за сметка на това на място ни чакат трима приятели : единият местен българин ,  който ще ни развежда, един с фотоапарата, който ще документира и една госпожица, която беше подготвила 20 листа с туристическа информация за всичко което трябва да видим през едната седмица, която имахме там. Всичко беше подготвено, за да може без много да се лутаме, да видим красотите на острова.

Стартовата ни точка и крайната, в която изтощени заспивахме беше

селцето Killyleagh –

там живееше нашият домакин. Първият ден от престоя ни прекарахме в  разглеждане на забележителностите на това селце.  Първо отидохме до замъка, който носи името на града. Вътре не може да се влиза, защото е частен за това се разходихме  само в градината и около него.

Killyleagh, Северна Ирландия

Killyleagh

Замъкът в Killyleagh, Северна Ирландия

Замъкът в Killyleagh

Разходката ни продължи покрай кея, в който живееха два красиви лебеда. След това  бяхме в парка, който се намира над селцето, откриваше се прекрасна гледка към залива и обширните зелени поляни пълни с овце. Навсякъде имаше овце, странна работа , разхождат си се ей така свободно.

ирландските овце :)

ирландските овце :)

Killyleagh, Северна Ирландия

гледка от парка към селцето

Вторият ден предстоеше голямата обиколка на замъци и камъни. Трябваше да стигнем до най-северната точка на Севера Ирландия. За наша наслада пътят беше панорамен и през цялото време отдясно се любувахме на океана, а отляво естествено на зелените полянки и многобройните овце. От време на време преминавахме и през спретнати градчета.

Първата спирка е

Въженият мост Carrick-a-Rade,

изключителна природа , не знаеш на къде първо да погледнеш, искахме всичко да запаметим, уникална красота. След като се прибрах в България прочетох, че този обект е посещаван годишно от около 240 000 туристи, има защо. Мостът е един от десетте най-атрактивни моста в света. Дължината му е 20 м., а височината над водата 30 м. Групата се нагласи да мине по него, като го гледахме от страни не ни се струваше толкова страшно,но като стигнахме средата леле –мале, от силния вятър който духаше това чудо така се клатеше . Държиш се за въжетата и си викаш “ами на връщане ???“.  Изживяването беше великолепно, а и нямаше жертви .

Северна Ирландия

от това място се вижда Шотландия

Северна Ирландия

мостът Carrick-a-Rade, Северна Ирландия

мостът Carrick-a-Rade

мостът Carrick-a-Rade, Северна Ирландия

мостът Carrick-a-Rade, Северна Ирландия

доволни след като сме минали по моста :)

Колкото и да искаме да останем тук и просто да си стоим, девойката със списъка със забележителности ни показва следващата ни спирка –

Пътят на великаните  Giant’s Causeway

Тази уникална природна местност в район Антрим се е образувала от потекла към морето лава, която се втвърдява и се получават 6 стенни базалтови колони около 37 000 на брой, като най-високите са около 12 м.

Пътят на великаните, 44 Causeway Rd, Bushmills, Мойле BT57 8SU, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия

 

Потегляме отново дружно по пътя на Великаните, като сме си оставили колата на около километър и половина от началото  му. Спокойно си се разхождаме и се наслаждаваме на океана, скалите и зеленината и изведнъж небето сякаш се отвори и изля толкова много дъжд. Ние едва бяхме стигнали до първата група от базалтови колони. За моите скромни тогава 23 години това беше най-силният дъжд и буря, които съм изпитвала върху гърба си. Имаше изключително силен вятър, не можехме да ходим и да дишаме от парите, които се появиха. Не можахме и до край да разгледаме пътеката, не можахме и да направим много снимки, успяхме само да се намокрим до мозъка на костите си. Бързахме да стигнем до колата , която за в този дъжд си беше доста на далеч. Качваме се, минават се 5 мин. и като изгря едно слънце, ама пече та се къса.

Пътят на великаните, Северна Ирландия

Пътят на великаните

Пътят на великаните, Северна Ирландия

началото на бурята

Пътят на великаните, Северна Ирландия

дъждът

Пътят на великаните, Северна Ирландия

 

Добре че следващата ни спирка беше

дестилационната на Bushmills,

малко да се сгреем с ирландско уиски, да не вземем да се разболеем. Не че много разбирам, но уискито там нямаше нищо общо на вкус с това, което се продава в България. Казахме си по едно наздраве и пак на път.

на чашка в Bushmills, Северна Ирландия

на чашка в Bushmills

 

Тръгнахме да търсим някакъв замък,

на който не му помня името. Трябваше да се намира на 1 час път от Bushmills, въведохме на навигацията мястото и карахмее по нея, уж стигнахме до целта, но замък не виждахме. Въртяхме се още около 15 мин. и поглеждаме към някакъв малък паркинг, ето я и табелата за замъка. Но къде е замъка? Не можахме да повярваме две срутени стени на хълма в далечината. Толкова много обикаляне за тази невероятна забележителност. Ето я и нея

 

Северна Ирландия

големият замък :)

Разочаровани и пребити тръгнахме да се прибираме. Но явно за да не завършваме нашата разходка с разочарование случайно на пътя пред нас се озова  отново замък, който се намира на ръба на скала, а пред него красива поляна. Не знам защо нямаше табела как се казва, но си заслужаваше да се види въпреки че не беше обитаем и като цяло беше останки от замък.

Замък, Северна Ирландия

Замък, Северна Ирландия

 

Следващите дни решихме да ги караме по-спокойно все пак колкото и да ни се искаше не можеше да разгледаме цяла Северна Ирландия. Но как да си почиваме като тези очи и души са жадни за опознаване на света. Ставаме пак рано сутринта и потегляме за

Белфаст

Първо спряхме до

парламента “Стормонт”,

който е построен през 1932 год.,  разходихме се из парка му и все едно за първи път виждах трева и дървета, толкова се възхищавах на поддръжката на този, а и на всички паркове.

 

Парламентът Стормонт – Белфаст, Северна Ирландия

Парламента Стормонт

Белфаст, Северна Ирландия

 Пообиколихме централните булеварди, отидохме до кметството , пред  което имаше издигнат паметник на кралица Виктория.

Повозихме се на виенското колело,

чудесна възможност да кажеш че си видял целият Белфаст.

Belfast City Hall – Белфаст, Северна Ирландия

Belfast City Hall

Интересен факт за мен беше, че

в Белфаст е построен корабът Титаник

И както си бяхме обещали да не се преуморяваме много , единодушно решихме да се прибираме и  да си направим барбекю.

След като уважихме столицата на Северна Ирландия, трябваше да посетим и

столицата на Ирландия – Дъблин

 

На няколко километра преди Дъблин  имахме задача да се отбием  до

двореца Malahide Castle

Информацията която имахме за него, е че е принадлежал на някакви ирландски графове, а днес е само музей.

Malahide Castle – Дъблин, Ирландия

Malahide Castle

Malahide Castle – Дъблин, Ирландия

Malahide Castle

 

Също разбрахме, че по модел на този дворец се прави и двореца на куклата Барби.

Явно в програмата ни имаше само дворци и паркове, а и завода за бира Гинес, за малко да го забравя. Разгледахме и най-големия

Дъблински дворец,

поваля ни пак дъжд, но ние вече сме му свикнали, то си вали на всеки два часа.

Дъблински дворец – Дъблин, Ирландия

Дъблински дворец

Дъблински дворец – Дъблин, Ирландия

 Към края на нашият престой посетихме

Белфасткият замък,

грандиозно разположен по склоновете на парк Кейвхил . От него се разкрива прекрасна гледка към Белфаст и Белфасткото езеро.  Днес замъкът се използва за сватбени тържества, конференции и заседания. В него има голяма изложба от антикварни предмети.

Замъка Белфаст в парк Cavehill

Замъка Белфаст в парк Cavehill

Замъка Белфаст в парк Cavehill

Замъка Белфаст в парк Cavehill

 

Последната  ни среща беше с маймунките и горилите в

Белфастката Зоологическа  градина

За първи път виждах как животните макар и затворени могат да изглеждат все едно са свободни (стана ми жал за животинките на Софийската зоологическа градина). Градината е огромна , за всяко животно е отделено просторно място и всички бяха по двойки, тройки и т.н. Нямаше животно което да беше само или поне аз не съм видяла. Половин ден ни беше необходим, за да може спокойно да видим всички животинки.

Жирафи и зебри – Зоопарк, Белфаст

Горила – Зоопарк, Белфаст

 

Толкова бързо мина тази седмица.  Северна Ирландия за мен остана един зелен оазис, с невероятни тесни пътчета между градчетата и селцата, заобиколени от жив плет подрязани храсти  и разбира се навсякъде тези сладки овчици.

 

 Автор: Миглена Ябанджиева

Снимки: авторът

 

Други разкази свързани с Великобритания – на картата:

КЛИКАЙТА НА РАЗКАЗА ЗА ПОДРОБНОСТИ 🙂

Приказният Метлах (Германия) 8

Приказният Метлах (Германия)

 Пътеписът ни днес ще бъде силно цивилизационен – където има баня, има и цивилизация 😉 – не знаехте ли? 
Миглена ще ни води до малкия Метлах в провинция Саарланд, Германия – приятно четене:

 

 

Приказният Метлах

Германия

Днес ще ви разкажа за едно градче в Западна Германия – Метлах, намиращо се в близост до границата с Люксембург и Франция. Може би този пътепис ще е интересен за хората, които се интересуват от нетолкова популярни туристически обекти, в които има малка доза мистичност, приказнност , спокойствие, времето, в които сякаш е спряло, е това е Метлах.

Аз бях на работно посещение там, тъй като градчето е център на производство на порцелан и керамика, а моята работа е свързана с това.

Още след минаването на табелата Метлах влязохме в приказния свят, всичко беше обагрено в червено, оранжево и жълто. Посрещна ни нашият гид красива германка с ярко червена коса, а колата и беше малка червена калинка. Тя ни закара и до мястото, в което щяхме да нощуваме. Уоу наистина сме в приказка, минаваме през големи порти, след което по една тясна уличка заобиколена от широки полянки и големи дървета достигаме до замък. Да този замък Schloss Saareck Castle щеше да бъде нашият подслон през трите дни, които имахме да се любуваме на всичко наоколо.

Замъкът Schloss Saareck – Метлах, Германия

Замъкът Schloss Saareck

Замъкът Schloss Saareck – Метлах, Германия

Замъкът Schloss Saareck – Метлах, Германия

Строежът на замъка е започнал на 5.7.1902 год. , той е щял да бъде домът на фамилията Boch, която е собственик на фабриката за порцелан и керамика в града.  През втората световна война, замъкът е бил използван като военна болница, а след окупацията е използван като военна сграда. От 1954 год. е превърнат в къща за гости , уникално място, интериора е смесица между готически и ренесансов стил.

Herbergstraße 1, 66693 Mettlach, Германия

 

Време е да посвършим и малко работа, посещаваме

музея на керамиката Old Abbey

 

Музей на керамиката в Старото абатство – Метлах, Германия

Музей на керамиката Old Abbey

Той е разположен срещу замъка, а между тях се вие река Саар. В музея са съчетани керамика и порцелан от различни епохи. Изградени са отделни помещения, малко кафене, буржоазен хол, старинна кръчма, кухня, вътрешна беседка, магазинче за цветя. Целият музей е направен като малък град. Интересно е че на всеки кръгъл час прозорците се затварят и става нощ, пуска се тиха музика супер приятно усещане. Пресъздадена е и трапезарията на семействата Villeroy и Boch, по време на сватба на една от дъщерите.

Музей на керамиката в Старото абатство – Метлах, Германия

В компанията на младоженците :)

Всъщност музея е създаден като част от фабриката,  в която преди около 250 год. се слага началото на фирмата Villeoy & Boch , за производство на керамика и порцелан. Две фамилии се обединяват и създават  една империя.

Музей на керамиката в Старото абатство – Метлах, Германия

В двора до музея може да разгледате и църквата Св. Богородица . Издигната е от игумена Lioffin над гроба на баща си, строена е под формата на осмоъгълник.

Църквата "Света Богородица" – Метлах, Германия

Църквата “Света Богородица”

Фонтана Sцhinkel Fontaine, който също се намира до музея е проектиран от Карл Фридрих Шинкел преди около 200 год.

Schinkel Fontaine – Метлах, Германия

Schinkel Fontaine

И последното нещо, което може да видите е най – големият керамичен пъзел наречен “Карта на живия свят”. Целта на тази мозайка е да разкаже за живият свят и как хората трябва да го опазват .

Част от най-големият керамичен пъзел – Метлах, Германия

Част от най-големият керамичен пъзел

Част от най-големият керамичен пъзел – Метлах, Германия

И след кратка разходка из малкото градче, покупката на сувенири и хапването на страхотен немски сладолед се отправяме към нашите покои , в които мога да стоя с дни и да си почивам.

В тази малка прекрасна стаичка ни беше сервирана вечерята :) – Метлах, Германия

В тази малка прекрасна стаичка ни беше сервирана вечерята :)

Част от стаята, идеално място за писане на пътеписи и приказки – Метлах, Германия

Част от стаята, идеално място за писане на пътеписи и приказки

Банята – Метлах, Германия

Няма как да не ви покажа и банята, все пак сме в града на керамиката. Тази баня е правена преди 25 години

 

 

Това беше моята красива приказка в малкият непознат немски град Метлах.

 

 Автор: Миглена Ябанджиева

Снимки: авторът

 

Други разкази свързани с Другата Германия – на картата:

КЛИКАЙТЕ НА РАЗКАЗА ЗА ПОДРОБНОСТИ

Либерец, чешко пиво и „Бели тигри“ 3

Либерец, чешко пиво и „Бели тигри“

Пътеписът днес ще ни води до чешката провинция – и без друго все Прага та Прага! аман от столичани, честно! 😉 (демагог си, редакторе, демагог! 😉 

Миглена ще ни покаже чешкия Либерец – да видите вие дали има само Бистришки тигри 😉

Приятно четене:

Либерец, чешко пиво и „Бели тигри“

Днес ще се разходим в най-северните части на Чешка Република – град Либерец. Реших да ви разкажа за това красиво градче, тъй като е малко познато  на повечето българи. Определено има какво да се види: красива природа съчетаваща хълм с низина, средновековни сгради разположени главно в центъра на града, интересни места за забавление и най-важното истинско чешко пиво . Прекосяваме цяла Чехия от юг към север и достигаме в близост до границите на Германия и Полша, там е разположен град Либерец. Първото нещо, което очаквах да видя е телевизионната кула Йещед, разположена в най-високата точка на града . Тя е една от най-големите забележителности  и гордости на либерчани. До нея достигнахме по планински път (има и лифт за тези които са решили да си отпочинат от шофирането ), там се намират и единствените ски писти в Чехия. Днес кулата се използва за хотел, стаите имат много интересни прозорци като в самолет. В ресторанта , който обикаля цялата кула разкрива прекрасна гледка към целия град. Пихме по един топъл чай, полюбувахме се на гледката и обратно към центъра.

Либерец, Чехия

Либерец, Чехия

      Всички административни сгради са разположени в малкият павиран център.

Либерец, Чехия

Либерец, Чехия

  Много спокойно място, в което може да се разгледат  старинни сгради и да се намери чудесно уютно място, в което всеки трябва да опита чешките специалитети и разбира се чешка бира.

2873, 463 11 Liberec-Vratislavice nad Nisou, Чехия

Първото нещо, което бях задължена да опитам от моя гид-шеф-чех беше гулаш – много специално чешко ястие. Съответно поръчвам си гулаш и какво ми сервират българска яхнийка с телешко месо. Разочароващо*, но вкусно особено щом е придружено с чешка бира Козел.

Либерец, Чехия

  За любителите на хокея Либерец предлага много модерна хокейна зала с 9000 места.

Хокейният отбор „Белите тигри“

е гордостта на всички граждани на Либерец. Страхотната атмосфера се предава дори и на тези, на които хокеят не е страст.

Хокейният отбор Бели тигри – Либерец, Чехия

Хокейният отбор Бели тигри – Либерец, Чехия

 Наистина съм учудена колко много различни и интересни неща може да ти предложи един град, който е с големина примерно колкото   Плевен и е разположен не много близо до столицата. Продължаваме разходката си в

най-старата зоологическа градина в централна Европа

Общо взето приятно място , поддържано, животните изглеждат щастливи явно хапват редовно. Най-много ми хареса белият тигър, който е и символ на Либерец заради хокейният им отбор.

Бял тигър – Либерец, Чехия

Тюлен – Либерец, Чехия

  Най-приятното място за мен беше

Ботаническата градина

Усещането при преминаването на оранжериите от различни климатични пояси беше много вълнуващо. Градината е известна със своите хищни растения и богатата колекция от качествени кактусови екземпляри. Разгледахме и езерцето с цветни рибки и аквариума.  Заслужава си да изгубите някой час сред палмите и лианите.

Ботаническа градина – Либерец, Чехия

Ботаническа градина – Либерец, Чехия

Ботаническа градина – Либерец, Чехия

  За тези от вас, които обичат повече да релаксират, отколкото да обикалят има едно чудесно място – центъра Бабилон. Стара фабрика е преобразувана в център за забавления. Басейн, зали за игри за големи и малки момчета , магазинчета за дамите. Интересно е че коридорите са направени като градски улички. Спокойно тук може да се прекара цял ден.

Либерец, Чехия

Либерец, Чехия

  Така и така сме дошли до Либерец, ще се разходим и до един замък, който е на 25 км.

Замъкът Сихров

наричат го “Резбарското чудо на Чехия’’. Величествен и красив, имаше в него някаква мистика, която естествено не можах да разбера.

Замък "Сихров" – Либерец, Чехия

Замък "Сихров" – Либерец, Чехия

Замък "Сихров" – Либерец, Чехия

 Това беше моето пътуване из северните части на Чехия заслужава си всеки, който е фен на чешката бира и хокея да посети това място.

 Автор: Миглена Ябанджиева

Снимки: авторът

*Редакцията искрено препоръчва гулаш да ядете в Унгария, а в Чехия да си поръчвате ребра 🙂 – бел.Ст.

Други разкази свързани с Чехия – на картата:

КЛИКАЙТЕ НА РАЗКАЗА ЗА ПОДРОБНОСТИ 🙂