Archive for the 'Яш' Category

сеп. 03 2008

До Румъния и назад (2)

Продължаваме със следващите две части на пътеписа на Мартин за Румъния и град Яш. Началото е тук: До Румъния и назад (1)>>>

А сега продължаваме с уроците по сръбски. Приятно четене:

До Румъния и назад

Глава трета:

Братя србе, волим ви!

Колкото повече отивахме на север, толкова повече Румъния се цивилизоваше. Пътищата ставаха по-широки, с по-хубава маркировка, шофьорите каращи в ляво с 20 реагираха на присветвания с фаровете и се прибираха в дясно — усещаше се цивилизация.

Както си напредвахме накрая на едно малко село, движението беше спряно, след като полицаите го възстановиха видяхме и причината — тежка катастрофа на ван и лек автомобил — труден за идентифициране вече, може да е бил голф или Дачия, но сега приличаше на хармоника, встрани на пътя видях бял саван, явно водачът на смачканата кола е загубил живота си на място. Цялото село се беше събрало на местопроизшествието и се суетяха около линейката и полицейските коли, с повишено внимание продължихме одисеята си.

Започна да се стъмва обаче, някъде на около 120 километра от Яш в поредното село през което минава пътя и в края на което поне според присветванията на фаровете от другите шофьори ни чакаше полиция „Politia Rurale“ си позволих една огромна глупост, изпреварих една Дачия насред селото със 120, като за жалост точно тогава срещу мен профуча една друга Дачия — полицейска и ми присветна бая заплашително, викам си край… след малко ще ни догони и ми отиде книжката. Да, ама не – хич и не обърнаха, още по-добре! Обаче спешно ми трябваше антирадар — тоест кола, която да се движи приблизително с моята скорост и да е малко по-голяма от Саксото — антирадарът беше открит — Дачия Логан Ван, много читав автомобил, Саксото му стана сянка и след като съзрях и регистрация IS — Яш, ясна работата, това е моят човек.

Стъмни се, благодарение на моя антирадар успях да избегна удар в каруца, дърпана в дясното платно и започвах да разбирам защо румънците карат в ляво. Антирадарът летеше напред, а аз се возех по него за по-сигурно.

Четете по-нататък>>>

5 коментара