Archive for the 'Иван (Студио)' Category

авг. 05 2011

Бургас – една добра светлина

Ходите на море, нали? Черно при това? Да се хванем на бас, че ако изключим заведенията не сте виждали Бургас? Сега чрез обектива и разказа на Иван ще прошетаме из центъра на града.

Приятно четене:

Бургас

една добра светлина

Бургас

Толкова пъти съм се прибирал в Бургас

и не съм снимал никога. Миналата година правиха ремонти и го бяха разорали целия, по миналата не бях взел апарата, а по по миналата се бях отдал на алкохола и нощния живот 🙂 , но тази вече бях решен, каквото и да става- ще снимам. Фактора за голямото ми желание беше, че вече най-после завършиха този прословут ремонт…не на сто процента, но ставаше за снимки, а и да не забравяме, че го избраха за най-добър град за живеене за 2010 година.

До колкото забелязах бургазлии не са много впечатлени. Бургаските вестници и телевизии все още правят анти реклама на целия проект- плочките били турски, не било изпълнено както трябва, общината била крала и тем подобни. Все пак като се има на предвид, че ние сме нация, която обича постоянно да критикува не се учудих толкова. Обаче има един факт- Бургас е единствения град в България, който се нае да си поднови целия облик. Спирам до тук, някой да не си помисли, че правя PR на кмета Николов за пред изборната му кампания.

Направих доста снимки, макар времето да не беше от най-подходящите за снимане- 12 на обяд, 34 градуса жега и без грам облак.

 

 

Улица Кирил и Методий, Бургас

Улица Кирил и Методий

 


Забелязах едно много интересно нещо, повечето стари къщи са реставрирани, а в Бургас има много такива. Въобще не вярвам, че общината е дала пари на собствениците им. Това ме навява на мисълта, че има надежда града да си върне старата романтика.

Главната – улица Васил Априлов, Бургас

улица Васил Априлов

 


Най-хубавото в целия проект е това, че са

махнали тротоарите по главната улица (Александровска)

и сега изглежда наистина много широка.

ул. Александровска, Бургас, България

 

Ако трябва да бъда искрен- малко ми е сива, НО братовчедка ми каза, че в момента озеленявали:) Саксиите с палми все още не могат да изпъкнат, прекалено са малки и не се забелязват.

Улица Александровска, Бургас

Улица Александровска


Както във всеки град така и

Бургас си има няколко места за срещи

По мое време най-модерното беше „Дупките“ . Тези, които са живели през 90′s ще си го спомнят като място не толкова привлекателно поради причината, че там се събираше ъндърграунда на Бургас. В момента това място е преобразено на едно малко площадче на което са изкарани масите на околните заведения.

улица „Александровска“, в дясно: „Дупките“, Бургас

улица „Александровска“, в дясно: „Дупките“

 


Архитектите на някой места са показали дизайнерски идеи, които разчупват моногамията. Хубаво е, че не заложили само на градинки и дървета.

Компасът на улица „Александровска“ – Бургас

Компасът на улица „Александровска“

 


Мястото около „Часовника“

също е подновено, а градинката зад него става едно от любимите места на майки с деца. Хотел „България“ все още не са го барали, но най-вероятно ще го сполети съдбата на на другия култов хотел в Бургас- х. Приморец…упс забравих, вече е Grand hotel and Spa.

„Часовника“ – Бургас

„Часовника“

 

 

 

 

Лятната атмосфера на града винаги ме е впечатлявала

– сякаш никой не работи, но в този ден забелязах на много места хора от фирмата, която е наела общината за довършителните работи. До колкото разбрах в началото на август, ще се прекратят всякакви строителни дейности за да може да посрещне вълната от туристи.

хотел „България“ от страната на улица „Богориди“ – Бургас

хотел „България“ от страната на улица „Богориди“

 

 


По улица „Богориди“

няма големи промени, все пак преди няколко години е подновяваха. Това не се отнася за заведенията по нея. Повечето бяха с нов вид и нови имена. Някога тук гъмжеше от дюнери, а сега е останало само едно заведение, което да ги предлага…трябва да се помисли по този въпрос, все пак те ни пазят от терористи 🙂

улица „Богориди“ – Бургас

улица „Богориди“

 


Морската градина

може да се каже, че е една от гордостите на Бургас. Изцяло е подновена, направени са отделни кътове за кучета, старите западнали пейки са сменени, градините с цветя са изключително добре поддържани, няма го онзи нацепен асфалт, цялата е заобиколена с алея за колела… абе както казваме там- Мания 🙂 За съжаление нямах толкова много време да е заснема цялата, а там има много за снимане. Да се надявам при следващото ми посещение, че ще успея да е обиколя цялата и да е нащракам.

Морската градина – Бургас

Морската градина

 


Колкото и не скромно да звучи – горд съм, че съм роден в Бургас и се надявам един ден пак там да живея.

Автор: Иван

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Черно море – на картата:

16 коментара

мар. 31 2011

В подножието на Акропола – квартал Плака на Атина

Днешният пътепис ще ни отведе до не много известно място в подножието на много известно. Иван ще ни води до квартал Плака, който се намира почти в буквален смисъл в сянкта на Акропола.

Приятно четене:

В подножието на Акропола – квартал Плака на Атина

Винаги съм твърдял, че гърците знаят много добре как да си развиват туризма. Не че няма какво да се види, ама това са 9 милиона посещения годишно.

Плака, Атина

Друг интересен факт е, че при наличието на толкова много острови с добре развита инфраструктура и с достатъчно места за развлечения и почивка, общият им брой на посещения остава по малък от този на столицата на Гърция- Атина.

Още факти- Атина е в топ 10 най-предпочитани дестинации в света и в Топ 5 най-посещавани столици в Европа. От 1 януари 2011 година ДДС-то в туризма е 6.5%, т.е. един от най-ниските в Европа, но не се знае дали туристическите агенции ще си намалят пакетите- аз лично не вярвам.

В подножието на Акропола – Плака, Атина

Тази статия е за един проект, който ще го споделя в бъдеще, че да не вземе да го урочасате- и не случайно на първо място започвам с The Plaka – място, с което всеки един турист се запознава още на първия ден.

Плака се намира в централната част на Атина в подножието на Акропола.

Най-лесният начин за стигане до там е чрез Метрото – спирката е Монастераки.

Голяма част от жителите и туристите (с изключение на американските туристи – те са като енциклопедии) са останали с впечатлението, че Плака е всичко, което се намира под Акропола, ама са в грешка… 🙂

Плака е местността в която е останал старият план на Града още от микенската епоха (II хил. пр. Хр.). Там са пребивавали слугите на царя и една голяма част от занаятчиите на онези времена.Това е единственото запазено място в днешна, модерна Атина и се отличава с това, че повечето улици са забранени за всякакъв вид превозни средства.

В подножието на Акропола – Плака, Атина

Плака е любимото място за разходка

на местните жители – малките романтични улички, киприте таверни и историческите забелижителности са една малка част от красотите на тази местност.

Няма да изпадам в исторически детайли- в нета колкото искаш , ще се опитам да ви покажа нещата през моя поглед (обектив) и нещата, които трябва да посетите, ако имате път на сам /там/.

Анафиотика

не е толкова познато за туристите място, но е едно доста голямо историческо наследство за Атиняни. Това всъщност е и по-голямата част от Плака – малките къщички в сиьо и бяло обградени със саксии с цветя, спокойните улички в които не е никакъв проблем да се изгубиш и невероятната гледка на Акропола от толкова близо – островна атмосфера в центъра на Атина.

В подножието на Акропола – Плака, Атина

Името Анафиотика идва от родното място на създатели те му – ос. Анафи.В историята е доста спорно как са се заселили тези островитяни на това място. Били са известни като много добри зидари, но имигрирали от родния си остров, заради лошите условия на живот там. След като пристигнали в Атина , решили да се установят в подножието на Акропола, което приличало от части на техния роден остров. По онова време със закон било забранено строителството около целия хълм върху който е изграден Акропола. Но друг закон пък гласял, че една къща, ако е завършена до край, не може да бъде съборена. И за това те строели домовете си само вечер, когато е нямало полиция, а денем работели из цяла Атина в която по това време бил периода на най-голямото строителство, след този на римският император Адриан през периода 117 г. до 138 г.

В подножието на Акропола – Плака, Атина

Друга версия разказва, че са били повикани от тогавашните управляващи за да изградят новия облик на Атина след освобождението от османската империя. Доброто мнение за тяхната работа им помогнало да не бъдат обезпокоявани за строителството на техните домове в тази забранена зона.

По времето на военната диктатура през 70-те години на 20 век са били съборени доста сгради и домове в цялата част около Акропола. След като обаче диктатурата пада, всяко едно правителство се опитва да възстанови целия район. Тогава се започва и

реставрацията на Акропола

През 2004 година излиза нов инфраструктурен план за този туристически район, с който се цели търговската зона да се разрасне значително. Голяма част от жителите на Плака не одобряват тази промяна, тъй като се нарушава романтичната и спокойна атмосфера, но от друга страна туризмът си остава основен поминък и в крайна сметка проекта се изпълнява без особени сътресения и промени .

В подножието на Акропола – Плака, Атина

Квартала Плака винаги е привличал вниманието на творци, поети, артисти и аристократичната гилдия на столицата. Има голям брой заснети филми както от гръцката така и от европейската киноиндустрия. Разхождайки се из малките улички може да се забележат всякакъв вид творци- улични музиканти (студенти), художници, забързани фотографи и седнали на някой камък поети.

Плака е наистена едно красиво и интересно място и го препоръчвам на всеки, който посети Атина.

Благодаря ви, че се отбихте и се надявам, че ви е било интересно …

Автор: Иван

Снимки: авторът

2 коментара