Archive for the 'Петър Иванчев' Category

ное. 19 2010

Перник – най-ужасният ;) град в България ;)

Тия дни излезе калсацията за най-добър град за живеене в страната. Победиделят, Бургас, вече е представян на нашия сайт, но Петър иска да ни разведе из най-лошия в тази класация – Перник. Признавам си честно – ако Несебър имаше за жители хора като автора на днешния пътепис (който е перничанин) – в Несебър всеки ден щяха да акостират не 3 ами по 5 пътнически кораба на ден

Перник – най-ужасният град в България 😉

Вече всичко е ясно. В България най-сетне беше обявено, че Перник очаквано е най-ужасното място за живеене. В тази фоторазходка ще разберем защо това е така.

Да започнем с прословутите пернишки кръвожадни типове. Както се вижда от снимките тук, в Перник действително живеят много неприятни люде като Адолф Хитлер, шпиц командите барабар с Баба Яга:

Декор за исторически филм, Перник

Перник – роден град на Адолф

Декор за исторически филм, Перник

Прародителят на Голфа шества из улиците на Перник. Хайл!

Къщичка на баба Яга, Перник

Както Залцбург е роден град на Моцарт, Доплер и Караян – така Перник е роден град на Адолф и баба Яга

Миналата година на Дивотинското кафене в центъра на Перник моят приятел Чочо срещнал Вал Килмър и Антонио Бандерас, доказателство, че и чуждоземни съмнителни субекти са влюбени в декора на Перник.

– И какво? – питам Чочо. – Каза ли им поне едно здрасти?
– Ами, аз съм зает човек. Бях тръгнал да играя карти.

Перник, България

Резултатът от играта на карти се вижда на следващата фотография. Чочо заяви твърдо, че Халеевата комета ще се удари в Перник ако падне на карти от Бате Венци. Е, сега всички могат тук да установят с облекчение, че именно перничанин е причината за настъпващия Вселенски апокалипсис.

Комета над нощен Перник

Апокалипсис и Армагедон ще започнат с Перник

Освен кръвожадни и лекомислени, перничаните са и ненадминати простаци. Така поне твърдят представители на българския интелектуален авангард – хора с по едно име: Слави, Иван, Андрей, Мунчо, Сульо и Пульо. Ето доказателствата, че това наистина е точно така:

Духов оркестър, Перник

Проста перничанка пренебрегва културно събитие

Рок в Перник

Това не може да бъде, няма такъв филм

По-горе е един от най-старите български духови оркестри. Освен това в Перник се е състоял първият български рок-фестивал, било е през онази 1968…

Още няколко неща са се случили първо в Перник:

Перник

Не, това не е вярно

Имало е ток докато много от чудесните днес български градове като Горна Джумая изобщо не са били в пределите на България. Перник освен с отвратителните си жители е прословут и с бетонената си грозота. И наистина:

Монументът на Кракра Пернишки, Перник

Отвратително бетонен площад

Къща в зеленина, Перник

Занемарена къща в Перник

Зима в крепостта Кракра, Перник

Перник е известен с остарялата си инфрастркура: от крепостта са останали само голи стени...

Парк, Перник

... а стълбите не се разчистват от прорасналите дървета

И накрай, солидарната Всенародната омраза към Перник все повече ми заприличва на нещо, което аз за себе си наричам Македонски синдром, болест добила вид на епидемия около българската река Вардар. Шизофренията иде от еничерската омраза към собствените корени, към печената тиква и провинциалната ни истинска доброта. След като не можем да бъдем заедно и презираме сами себе си, можем да потушим срама си с омраза към останалите там, към слабите, бедните, към онези, които никога не са имали шанс да бъдат големи хора като нас самите.

А Българският флаг, омърлушен като своя град, още е над Пернишката крепост. Свикнал да е там последен както някога много отдавна…

Знаме над Пернишката крепост

„Ако мразим страната си и градовете си, мразим себе си“ (по Сандо)

Снимки: Стефан Шишков, Петър Иванчев, Милена Катошева

Автор: Петър Иванчев

Други разкази свързани с Другата България– на картата: Кликнете на разказа за подробности

28 коментара