Archive for the 'Касандра' Category

окт. 25 2012

На море в Ханиоти (Халкидики, Касандра)

Да поизпратим тазгодишното лято с едно моренце до Ханиоти на Халкидики. Павлина ще се препича вместо нас там 😉

 

Приятно четене:
За читателите през четци: за да видите всички снимки като хората – идете на web-версията (т.е.кликайте върху разказа)

 

Море на Халкидики

Ханиоти, Касандра

 

 

И така времето за много- и дългоочакваното море дойде.

И свърши.

Тази година го желаех повече от обикновено и в страха си нещо да не се обърка, заложих на познатото. Разбира се, че не беше това, което очаквах, но беше различно и много забавно.

Касандра ни посрещна с дъжд.

Ханиоти, Касандра – На море на Халкидики, Гърция

 

 

Бях погледнала прогнозата и не се учудих, ама последва и още, и още. Добре, че дъждът си даваше спирки, та можех да снимам.

Идвам в

Ханиоти

не за първи път и тук си почивам най-добре – кратко, много кратко за моя вкус, разглезен от поне двайсетдневните „смени” в Созопол и Варвара или от месечното търкаляне на плажа пред палатката. Но във всеки случай много по-добре от днешното презастроено, мръсно и шумно нашенско море.

Chaniotis, Pallini 63085, Гърция

 

Името Χανιώτης

се изписва на български по най-различни начини – Ханьотис, Ханиотис, Ханиоти. Доколкото зная, това е първият курорт на полуостров Касандра и извън сезона в него живеят по-малко от хиляда души.

 

 

 

Но започне ли лятото… а тук то е дълго… се изпълва с всякаква реч. През септември предимно руска и македонска, но срещнахме и немци, словаци, скандинавци. И българи, ценители на умерените жеги. Само че този път дъждът преобладаваше.

Разбира се, първото нещо, към което насочих апарата, беше бугенвилията на входа на хотела. Още се виждат капките дъжд по цветчетата.

 

 

 

При нас продават бугенвилията в саксии, а в Гърция расте като дърво и често достига да втория етаж на къщите. Може би, би могла и повече, но триетажните сгради в курорта са рядкост.

Градоустройствените правила тук са строги, а нарушителите освен че ги чакат тежки глоби, сами разрушават незаконните етажи. Съществува и задължително съотношение застроена площ – празно пространство, така че да няма къщи без дворове или изпълнени с допълнителни пристройки. В дворовете цъфтят цветя, оградите са обрасли с жасмин, маслини, портокалови дълвета и палми.

Ханиоти, Касандра – На море на Халкидики, Гърция

 

 

 

Това се вижда от балкона на хотелската ни стая.

Наоколо се носи аромат на жасмин и най-разнообразни цветя, които не мога да определя.

Ханиоти, Касандра – На море на Халкидики, Гърция

 

 

Плажът е дълъг и доста широк, вилите са по цялото му протежение, но нямат нищо общо с мутробарока и грандоманските строения.

 

 

 

А тези, които са на първия ред, имат грижата и да поддържат тревните площи, без да се притесняват, че някой ще построи нещо пред прозореца им.

 

 

 

Как ли плаче душата на българския търгаш пред такова разхищение – само колко капанчета и сергийки могат да се опънат. А гадните мързеливи гърци садят палми, пинии, нар, портокали и цветя.

 

 

 

 

Дъждът спря, поне за известно време, и се появи и дъга

 

макар и дъждовно, тя се отразяваше в морето и след софийските прахоляци и шум, в мен настъпи мир.

А зад Ситония се вижда най-високият връх на Атон, висок 2033 метра – онова малко триъгълниче в дясно, дето почти не се различава и може да мине и за облак.

 

 

Дали зад него няма да погледне някое ангелче?!

Вече е време за плаж. Морето е топло и макар че периодично се появяват облаци, е „радост за душата”… и тялото.

Ханиоти, Касандра – Море на Халкидики, Гърция

 

 

 

На плажа е забавно – минават масажисти, търговци, рускини се пазарят за стока, която не струва и половината от обявената цена, но удоволствието от търговията е голямо.

 

 

 

И всеки говори на своя си език и се смее.

 

 

Вярно е, че нашето слънчево щастие не трая дълго, но

хубавото на Ханиоти е, че има къде да се разходиш, да позяпаш и да пийнеш

Не е като да си затворен в някой скучен, макар и луксозен хотел.

Паркът – Ханиоти, Касандра – Море на Халкидики, Гърция

Крайбрежният парк

Църквата „Св. Никола”

Площадът с амфитеатъра.

 

Има си даже нощен живот, но не дискотечно шумен, а по-лежерен.

 

 

Магазините работят до късно. Някои са стандартни, …

 

 

 

а други, особено handmade, носят духа на Гърция.

 

 

 

А после дойде вятърът. Вдигна се вълна – такова нещо

рядко се наблюдава в кроткия Торнейски залив*

 

 

 

 

 

А на другия ден сякаш нищо не се бе случило. Морето се прибра, поизхвърлило още красиви камъчета…

 

 

…гларусите и чайките се заразхождаха по плажа

 

 

Появихме се и ние. Уви, за последно.

Плаж – Ханиоти, Касандра – Море на Халкидики, Гърция

Догодина – пак!

 

След обяд тръгнахме за София. А впечатленията ми от българите в чужбина, от пътя, магистралите, крайпътните заведения и всички съпътстващи почивката екстри – може би друг път.

 

Автор: Павлина Д.

Снимки: авторът

*Торнейски залив – заливът между първия (Касандра) и втория (Ситония) ръкав на Халкидики – бел.Ст.

 

Други разкази свързани с Касандра – на картата:

КЛИКАЙТЕ НА РАЗКАЗА ЗА ПОДРОБНОСТИ!

No responses yet

юни 15 2012

Почивка на Халкидики

Днес, без много притеснения, ще с еподготвим за морето. Павлина ще ни води до първия ръкав на Халкидики – Касандра, за да видим как са изкарали почиваката си там.

 

Приятно четене:

 

Почивка на Халкидики

Хотел Лесе, Ханиоти, Касандра

 

Едно красиво и спокойно селце на ръкава Касандра, прекрасно място за хора, които искат да си починат от шумните морски курорти и все пак с възможности да излезеш вечер и да пиеш по един коктейл. И едно кратко отклонение – във всяко едно селце, в което бяхме на ръкава има много заведения с безплатен интернет и прекрасна връзка, в хотела имаше само на рецепцията, но това не е проблем. Все пак си на почивка, а не да киснеш по цял ден в нета 😉

Решихме да пренощуваме в Гоце Делчев и от там да влезнем през Илинден в Гърция. Посетихме една много приятна механа на име „Ванита”. Има жива музика и са наистина добри, стояхме до към 23,00ч и за наша радост освен стари български песни, македонски, руски и няколко бавни сръбски песни нямаше никаква чалга. Заслужава си да се посети!

От Пловдив стигнахме до Гоце Делчев през Юндола-Якоруда, има един участък от 25км някъде, където трябва да се мине много бавно и внимателно на първа-втора, че да не си останете там и после пътят е добър и много живописен.

Сутринта

минахме за минути гръцката граница,

поискаха само лични карти и попитаха къде отиваме. По време на пътуването ни спряха гръцки полицаи, но това беше рутинна проверка и тъй като си спазвахме ограниченията, всичко мина безпроблемно. Поискаха личната карта, книжката и малкия талон на колата. Не са искали нито зелена карта, нито някакъв друг документ, въпреки че колата е на името на майка ми. Попитаха, коя е въпросната ДА и се задоволиха с отговора, че е майка ми. Мога да кажа, че имат безумни ограничения – повечето време карахме с 50-60км и най-много с 90км. На всеки метър има табела с ограничението, случайно да не забравиш 😉 това си е доста досадно, при условие, че гърците ни минаваха като малка гара. Всеки да си решава сам за себе си. За цялото пътуване и обикалянето по околните села видяхме полиция само 3 пъти и на много места табели за камери. До допълня за бензиностанциите. Ние не пътувахме по магистралата Серес-Солун и не мога да кажа, дали там има газ, но като влезнахме на нашия ръкав, срещнахме на много места бензиностанции с газ колонки. Цената е около 80 цента за литър.

Целта на пътуването ни беше Ханиоти, затова решихме да караме напряко, а не да ходим до Солун и от там надолу. От границата до Драма се стига без проблеми, от там продължихме към Аспровалта, Рентина, Полигирос, Неа Мундания. Оказа се, че навигацията се е прецакала и трябваше да се водим само по картата (добре, че я бяхме взели и ви съветвам също да си носите). Основните табели са винаги и на латиница, някои имена на селища се разчитат и от гръцките табели (накрая разчитах и табелите Солун без проблем), така че спокойно и бавно си напредвахме към целта. Пристигнахме без никакви проблеми в прекрасния

хотел Лесе в Ханиоти

 

Прекрасен хотел, препоръчвам го на 100 процента. Стаята ни гледаше към маслинова горичка и до късно следобед се радвахме на слънцето. Бяхме на 3я етаж сектор А, което е оптимално, от горе има няколко мансардни апартамента. Стаите са просторни оборудвани с всичко необходимо (има малка кухничка с прибори, тостер, кана за вода, хладилник). Бях чела, че не се поддържа добра хигиена, но нямам забележки. Стаите се чистят всеки ден и хавлиите се сменят всекидневно. Вечер става наистина тъмно в стаите, защото осветлението е слабо, но да пиеш вино на терасата, не ти трябва силно осветление 😉

Басейн – хотел Лесе, Ханиоти, Халкидики

Басейнът

Ресторант – хотел Лесе, Ханиоти, Халкидики

Ресторантът

 

 

Бяхме на полупансион и мисля, че това е оптимално. През деня на басейна също можеш да си поръчаш нещо за хапване. Закуската и вечерята бяха без забележка (вечер имаше голямо разнообразие на храна и самите менюта не се повтаряха, а все пак бяхме седем вечери там). Естествено, че ако трябва да издребняваме, мога да препоръчам за десерт да има пресни плодове като пъпеш, ягоди и т.н., а не само пастички, баклавички, тортички и плодова салата (все пак от пресни плодове). Сутрин има безплатно кафе, чай, сокчета, но вечер напитките се плащат, което си е съвсем ОК, а и цените са прилични. Тяхното гръцко вино е 2,50 € чашата, 2,70€ сок, 0,80€ малка вода бутилка и т.н. храната е на шведска маса.

Chaniotis, Pallini 63085, Гърция

 

Басейнът е много приятен, има и за малките дечица, както и детски кът с различни занимания за тях. Билярд, тенис на маса, табла и други забавления са на разположение на възрастните. В самия хотел има мини маркет с най-необходимото, но и съвсем близо до хотела има два големи магазина.

Навсякъде има цветя, пълзящи храсти и ухае прекрасно в комбинацията с тишината и липсата на кънтяща музика, прекрасно място за почивка. Хотелът е накрая на селото, но спокойно можеш да стигнеш и пеша до Ханиоти.

Плажът на Ханиоти, Халкидики

Плажът на Ханиоти

Плажът на Ханиоти, Халкидики

Плажът

 Плажът на Ханиоти, Халкидики

От околните селца, които обиколихме, мога да

препоръчам да посетите Афиотис,

на около 15км от Ханиоти и дори да отседнете там! Много кипричко и с атмосфера, приятни таверни и кафенета и страхотна гледка към морето.

 

Плажът си е доста каменист и успех, ако решите да ходите до него пеша. Ние бяхме за дневна разходка и доста пообикаляхме из стария му град.

Афиотис, Гърция

 

 

Ресторант в Афиотис, Гърция

 

 

 

Хапнахме вкусни тиквички и риба в едно заведение „Пирати” или нещо подобно, има нарисувана риба с пиратска кърпа. Собственикът е сърбин и менюто е на английски, немски, руски, български. Доста си угодихме на душата и сметката беше 35€, без много алкохол, че бяхме с колата.

Другото

много красиво селце е Пефкохори.

Страхотна морска алея, отново с много заведения. Пихме фрапе за 3,50€ като най-скъпото фрапе беше за 4,00€ на плажа, в едно заведение „Madness” и се изненадах какъв добър английски вади сервитьорката, дори перфектен и накрая се оказа, че жената е от Англия и се преселила преди 15год 😉

Пефкохори, Халкидики

 

Освен това като тръгнеш от хотел Лесе по алейката надясно успоредна на плажа, може и пеша да стигнеш до Пефкохори или поне вилната му зона. Има уникални къщички и имения с изглед към морето, точно на морския бряг, които се дават под наем. Добър вариант, ако сте компания и искате да си готвите.

Вили на брега на морето, Халкидики

 

 

Бяхме и в Калитея,

нищо особено.

Калитея, Халкидики

В Неа Мудания не ходете,

ужасно потискащ градец с мръсна плажна алейка и на кафенета смърди на развалени водорасли, от къде ли като в морето никъде не видях такива. По принцип морето е кристално чисто без вълни, само едната вечер имаше силен вятър и беше по-бурно. Плажът на Ханиоти е най-широк от всички околни села, но го няма финият пясък, а само камъчета и скали. Морето безспорно си е супер чисто, няма ги гадните водорасли, досадните щипалки и тази синьо-зелена вода, магияJ а че плажът си е мръсен, спор няма, кутийки, пръчки и какви ли не още боклуци.

Стигнахме и до по-отдалечените села, които са в края на ръкава и не са туристически, а са си само гръцки. Ами… ако ви се ходи в малко гръцко село, със супер тесни и стръмни улички, които някак ми напомнят сицилиански селца, отидете.

На връщане решихме да минем през

Кавала

да го разгледаме и него. Не мога да разбера какво толкова привлича българите там, но аз не открих нещо, което би ме накарало да се върна отново.

Кавала, Гърция

 

 

За Кавала се качихме на магистралата, е така се пътува много по-бързо. След това продължихме към Ксанти и тъй като бяхме без навигация, не познавахме града и няма много табели, се загубихме 😉 но с питане навсякъде се стига!

На излизане от Ксанти има табела „България 23км“

или нещо подобно. Мога да кажа, че това бяха най-кошмарните 30-тина километра, които съм минавала. Имахме информация за пътя, че е тесен, но в добро състояние и леко стръмен. Леко ли? Започна се едно велико катерене и едни завои, Шипка е детска игра пред това катерене! Минахме гръцките селца по границата и си мислехме, че всеки момент ще се появи границата…за съжаление се появиха още по-гадни завои, в сравнение предните бяха леки криволици. А за стръмния склон, по който пъплехме, не искам да си спомням! Пътчето е в добро състояние, но е много тясно!!! И най-вече това би трябвало да е път, а не козя пътечка! За мен си е измислена граница и абсолютно безумие да минеш от там! От там Златоград, Кърджали, Асеновград, Пловдив си беше песен пътят.

Залез, Халкидики

Залез на Халкидики

Автор: Павлина Атанасова

Снимки: авторът

 

Други разкази свързани с Касандра – на картата:
КЛИКАЙТЕ НА РАЗКАЗА ЗА ПОДРОБНОСТИ 🙂

3 коментара

апр. 18 2011

Халкидики – пролетно море в Гърция

Далеч? Кога сме ходили далеч, когато можем и на близо? Времето, колкото и невероятно са звучи се стопля, и като пролетни птички идват разкази за морето. И то не за далечното (от София) Черно, а за близкото Бяло. С Мария ще огледаме Халкидики преди сезона.

Приятно четене:

Халкидики – пролетно море

Северна Гърция се оказа „спасителното решение“ за четирите свободни дни около националния ни празник. Признавам, че хотелчето, в което се настанихме като изходен пункт за обиколките ни из полуострова, го резервирах преди 5 месеца и то с голям зор, тъй като почти не намерих работещи хотели в началото на март .

Бяло море край Уранополи – Атон, Гърция

Уранополи – Атон, Гърция

Уранополи

Отседнахме в

Агия Триада – едно село на 14 км южно от летището на Солун

– реновиран тамошен балкантуристки хотел, но пък работещ целогодишно. Туристическият сезон започва от Великден. През март може да откриете работещи кафенета и кръчмички на брега, но не навсякъде. И, както каза един от нашите гостоприемни домакини – „Чакаме ви от края на април нататък! Ама вие защо толкоз рано дойдохте? „

Agias Triadas-Angelochoriou, Гърция

Смятам за излишно да разказвам за уютните, полускрити и плитки заливчета, на които може да си направите пикник, за маслиновите дръвчета, които са обрамчили почти всички хълмчета, както и за многобройните малки хотелчета и студиа, в които можете да се настаните на доста по – прилични цени, отколкото във Велинград например.

Бяло море край Уранополи – Атон, Гърция

Уранополи – Атон, Гърция

Искам да ви разкажа за

гърците и тяхната постна пица

Държавен дълг, безработица, орязани 13 и 14 – та заплата и пенсия, финансови рестрикции в публичния сектор, почти перманентни стачки – предупредителни, ежемесечни, браншови и национални… Звучи стряскащо. Изпълнени с лек боязън, пресичайки границата откриваме –

Нови отсечки на магистралата до Серес, нароили се ваканционни селища, очевидно нови – новенички, накацали по гърбавите хълмове на Касандра, скрити сред буйни кипарисови гори, прясно боядисани и потегнати къщи на Ситония, шосета без дупки и усмихнати, бавно ходещи, за никъде небързащи млади хора. Солун ми се стори още по – красив, бях там за последно преди година и половина.

Лимони по улиците – Халкидики, Гърция

И лимоните,и портокалите,и мандарините са си по дърветата

Новата църква в Неа Мудания – Халкидики, Гърция

Новата църква в Неа Мудания

В къмпинга до нашия хотел пазачът всяка сутрин премиташе алеите/къмпингът беше абсолютно празен/.

В Неа Потидея – градче в началото на ръкава Касандра

– ресторантчетата бяха готови да отворят, барабар с белоснежните покривки и прясно засадените пролетни цветя в съндъчета на улицата. Навсякъде в заведенията имаше украса от разноцветни гирлянди и маски в навечерието на Сирни Заговезни.

Карнавал в Полиури, Касандра – Халкидики, Гърция

Карнавал в Полиури, Касандра

Неа Потидеа – Халкидики, Гърция

Неа Потидеа

И още малко повод за размишления – в хотела ни пристигна автобус с гимназисти. Два класа огласиха фоайето за секунди. Спогледахме се скептично, мислейки си – „Ех, тази нощ няма да се спи. „В 22 ч. ги откараха на дискотека – наконтени, гримирани и хвърляйки си срамежливи погледи. На сутринта се питаме – „А бе, усетихте ли децата кога се прибраха? „Тихи, възпитани, кротки, доколкото им позволява възрастта, настанени в почти луксозен хотел, на масите за закуска винаги имаха по една огромна купа течен шоколад… И ми стана мъчно за нашите деца, които товарим като добитък, слагаме в багажа сандвичи и кроасани, да излезе по-евтинко, и ги лашкаме по разбитите ни пътища със стари „Чавдари“.

Да пазим децата според мен е по-важно от сметките, които правим винаги на дребно и винаги без кръчмар.

И за финал – в Гърция е по-скъпо – и бирата, и кафето, и рибата, но си давам еврото с удоволствие.

Но … стига тъжни краски! Смело към Халкидики! Очакват ни!

Автор: Мария Найденова

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Халкидики – на картата:

12 коментара

Older Entries »