Archive for the 'Иван Христов' Category

ян. 18 2011

Bicing в Барселона – една каталонска приумица :)

Във връзка с вчерашните всенародни тържества 😉 реакцията малко не беше в състояние да качи нов разказ 😉 За сметка на това днес Иван ще ни води до Барселона, за да ни покаже нещо, чиято вероятност да се случи в София е по-малко, отколкото вероятността в София да се построи Саграда Фамилия. И въпреки, че съм заклет автомобилист и обичам да горя бензин и да увеличавам въглеродните емисии в атмосферата, белким стане по-топло през януари, то наистина ще се радвам някой софийски кмет да ме опровергае 🙂 Т.е. не да строи Саграда Фамилия в София (аман от плагиати), то поне да направи нещо по въпроса с:

Bicing в Барселона

една каталонска приумица 🙂

Отдавна се каня да напиша нещо за тази каталунска приумица. За тези, които не знаят, думата „bicing” произхожда от “bicicleta” – велосипед или казaно по нашенски – колело.
Bicing в Барселона, Испания

Какво му е толкова интересното, че заслужава внимание този т.н. „bicing”?

Това е полезно решение на общината, за подпомагане и облекчаване на градския транспорт. Известно е, че решаването на този въпрос е предизвикателство за общинската управа на всеки по-голям град, да не говорим за такъв мегаполис като Барселона. На първия фотос се виждат наредени на една дълга носеща греда,  специални велосипеди и една колонка, на която има поместено указание за ползването  им,

kарта  с точното местонахождение на такива стоянки в града,  контролен панел, чрез който се извършва комуникацията, карта за това на кой bicing се намираме в момента, интернет адрес и телефон на фирмата, обслужваща тази дейност. Не е трудно да се досетим какви са  ползите от такава инициатива, но  за всеки случай ще спомена някои от тях:

1. Разтоварване на обществения транспорт
2. Не малък екологичен ефект
3. Икономия на гориво и паркоместа,  понякога се губи много време в безрезултатно търсене на място за безплатно паркиране.
4. Здраве за ползващите услугата, като се въртят педалите.
5. Улеснение на гражданите, понякога се налага  придвижване на къси разстояния и не е оправдано да се ползва скъпия градски транспорт. Все пак билета е 1.20 евро отделно губенето на време за влизане в метрото и излизането от него или чакането на автобус или трамвай.
6. Откриване на допълнителни работни места за обслужващия персонал, който се грижи за поддържане и ремонт на велосипедите, интернет страницата и т.н. И не на последно място печалба за общината от тази дейност, защото все пак услугата е платена. За една година се заплаща такса 24 евро, като всеки път може да  се ползва велосипеда 20 мин. Ако се превиши това време, на час се заплащат допълнително 50 цента.
В такива случаи си заслужава да се сменят велосипедите, ако се пътува по дълго време. Целия град е осеян с местостоянки на bicing.  За снабдяване с  карта, за ползване на услугата, е необходимо да се влезе в  интернет-страницата, или директно в офиси на фирмата или общината. Трябва да се разполага с действаща банкова сметка и личните данни на клиента. Ако се задържи велосипеда за дълго се начисляват на всеки час по 50 цента. За кражба е абсурдно да се мисли ( разбира се докато не се намесим ние с румънците :-). Парите се теглят от банковата сметка на клиента и не може да се получат злоупотреби.  Как се взема велосипед?
-Доближава се абонаментната карта до екрана, и автомата приема данните на клиента, които са заложени там. Отчита се наличието на кредит и ако има такъв, на екрана се показва от кое  място  да вземе велосипед. Местата са номерирани  и съответно системата го отключва. Всеки велосипед също има свой номер. Така в компютърната система се знае във всеки един момент, кой клиент, какъв номер на велосипед е взел и  се отчита времето. Ако на стоянката няма велосипеди, т.е. всички са в разход, доближавайки картата до екранчето се появява съобщение на кой най-близък bicing  може да се вземе велосипед. Ако искаме да си оставим велосипеда и всички места са запълнени, също се дава информация къде е най близкото място, където можем   да оставим превозното средство.
А ето какво представляват и велосипедните алеи, съответно на пътното платно и на тротоара.
Тук се вижда едно повредено колело, което чака да го вземат за ремонт. Счупения педал на велосипеда е оставен на видно място.  До него в дясно е показан номера на  паркомястото върху носещата греда
Снимки: авторът

Други разкази свързани с Испания– на картата:

Испания

18 коментара

апр. 06 2010

Разходка из Барселона: Паркът Гюел и Аквариумът

Отдавна не бяхме ходили до Барселона. Днес из парка Гюел и Аквариума в Барселона наш водач ще бъде Иван.
Преди да продължите, не забравяйте, че наближава юбилейният ни хиляден пътепис и ето начина да участвате в писането му 🙂
А сега – приятно четене:

Разходка из Барселона: Парк Гюел и Аквариумът

Много често, когато съм в почивка, излизам от къщи и посещавам някое от многото красиви кътчета на Барселона. Така, през изминалата неделя, посетих за пореден път парка „Guell“ и реших да направя няколко нови снимки на това фантастично място. В „Picasа“ имам публикуван кратък фотоалбум на този парк, но до сега не съм писал нищо за него. По- долу помествам няколко фотографии с коментар към тях.
Парк Гюел от Гауди  – Барселона, Испания
Докато разглеждах този изкуствено създаден парк, си мислех колко е по-красива България с естествените си природни паркове, които ние така и не оценяваме, и не пазим.
Парк Гюел от Гауди  – Барселона, Испания


Това е алеята на художниците. Тук много автори са изложили произведенията си с надеждата някой да оцени и купи от картините.
Парк Гюел от Гауди  – Барселона, Испания

Тези красиви, изкуствено създадени сводове събират много посетители, които се наслаждават на човешкото хрумване. Отгоре над тях минават пешеходните алеи.

6 коментара