Категория: Дубровник

Дубровник 2

През девет планини в десета – на море (Котор – Дубровник – Будва)

Отдавна не бяхме пътувале заедно с Тишо – днес с него ще тръгнем на море през девет планини – в десета. Приятно четене: През девет планини в десета – на море Котор – Дубровник...

Хърватия (2): Центърът на Дубровник 2

Хърватия (2): Центърът на Дубровник

Средиземноморското пътешествие на Роси продължава към Хърватия – пристигнахме вече в Дубровник, а днес ще разгледаме центъра му Приятно четене: Хърватия част втора Дубровник продължение на голямото пътуване От Янинското езеро и Метеора до...

Хърватия (1): Дубровник 3

Хърватия (1): Дубровник

След Гърция, Албания и Черна гора, средиземноморското пътешествие на Роси продължава към Хърватия – днес сме в Дубровник. Приятно четене: Хърватия част първа Дубровник продължение на голямото пътуване От Янинското езеро и Метеора до...

Ароматите на Дубровник 7

Ароматите на Дубровник

Малко Дубровник, за красота? Бива 🙂 Даниела ще ни покаже аромата и вкуса на Перлата на Адриатика.

Приятно четене:

Ароматите на Дубровник

Казват, че Дубровник е един от най-красивите градове в света. Заслужава си да го разгледаш определено. Но ако имаш намерение да пътуваш из Хърватия, то по-добре си вземи няколко дни в повече и се наслади на уникалното пътуване и до Черна гора.
В тази публикация ще ви разкажа за това, което успях да видя, снимам и усетя из Хърватска и част от Черна гора. Но определено няма да успея да ви пресъздам всичко което витае във въздуха. Улици, площади, булеварди и много красота. Както и няколко приказки за средизмноморската кухня на перлата на Адриатика.

 Дубровник

И така –

Дубровник е малко градче

с около 40 хиляди жители, добре познато като туристическа дестинация. За кратка екскурзия около 4-5 дни ще ви стигнат, но ако искате да се наслаждавате на заслужена почивка, то поне трябва да отидете за 1 седмица.
Ако сте от тези хора, които обичат силните усещания – пътувайте с кола. Разстоянието не е много, около 600-700 км път, но пътищата там са много тесни и криволичещи. Ще ви отнеме около 12-15 часа да се таралянкате с автомобил. Но пък усещането си заслужава, поне да разгледате красивата им природа.

Дубровник
Аз избрах по-безболезнения вариант, 40 минутно пътуване със самолет и красива гледка през люка на самолета. Времето беше ясно и определено си заслужаваше да стоиш на крайната редица. Макар, че снимането в самолета е забранено и с риск да ме линчуват 🙂 , извадих фотоапарата и направих няколко спиращи дъха кадъра. Високи и голи скални масиви, ярко граничещи с прозрачно тюркоазения цвят на водата и бялата архитектура на градовете. Всички къщи са накацали около плажната ивица и са в средиземноморски стил – бели стени, червени покриви и много, много зеленина около тях. Снимките не са от най-добрите, като се има предвид, че около самия Дубровник се изпарява вода от топлината и става като мъгла около водата.

Адриатическият бряг от въздуха

 

Ако планирате пътуване до Хърватска е добре да се замислите за пролетта или есента. Не че лятото не е хубаво, но температурите са високи. Макар, че на шезлонга пред хотела е приятно и прохладно. И когато виждаш да минава такъв красив кораб покрай теб, усещането е още по-приятно 🙂  Този беше голям красавец.

Четете нататък>>>

Моята вълшебна Хърватска приказка (2): Дубровник и Градац 4

Моята вълшебна Хърватска приказка (2): Дубровник и Градац

Продължаваме с пътуването на Влади из Черна гора и Хърватска. В началото минахме през Котор и Будва, а днес заминаваме за Дубровник.

Приятно четене:

Моята вълшебна Хърватска приказка

част втора:

Дубровник и Градац

 

Ден 4:

 

Тръгваме за Дубровник. Излизаме от Будва по същият път, по който минахме предният ден на път за Котор. Минахме отново през тунела, след около 50 км. точно там, където се бяхме отклонили надясно за Котор,при пистата на летището, този път продължихме направо, летището остава отляво. Това е едно от двете летища на Черна гора. И така след около 100 км, от Будва,вече наближаваме Дубровник. Града се вижда долу в ниското отляво на пътя. Малко преди да влезем в Дубровник, спираме на магистралата, точно там, където започва една пътека нагоре по склона на планината отдясно. И качвайки се по този склон, пред нас  (през пътя и надолу) се разкрива цялата прелест на Дубровник –  старият град, крепостните стени, залива, идващите лайнери, острова срещу крепостните стени. След кратката фотопауза, тръгваме отново и само след минути вече сме в самият град –  Дубровник. Ето го, на една ръка разстояние. Моята мечтана дестинация е на една ръка разстояние.

ДУБРОВНИК – ето го…

Невероятен е. И безкрайно оживен.

Лайнер край Дубровник

Лайнер край Дубровник

21. септември. 2011 г, е. Автобуса ни спира пред фонтана в началото пред входа за старият град. Всички слизаме, автобуса заминава. Тълпите туристи са невероятни. Имаме около час свободно време, да обменим валута, да се разходим и да започне нашата пешеходна обиколка. Отивам до края на площада, пред който ни спряха, поглеждам зад стената и виждам целият залив. Няколко снимки, правя и част от видеоматериала и сядам малко да си почина –  там, сред тълпата до фонтана. И не толкова да си почина, колкото да погледам малко прииждащите тълпи туристи, идващите един след друг автобуси и пълни и празни… Пълните стоварват туристите там, а празните събират вече свършилите с обиколките си групи… Тъпканицата е невероятна,Деня се очертава топъл, ясен и слънчев. И само седя, гледам и се вълнувам… Всякакви нации седят наоколо, като мен –  и негърска група имаше  (кубинки вероятно – знам ли), и полски,френски,руски,английски… седят, гледат,радват се…

Трябваше да обменим валута. Имаше една менячница там, и една голяма опашка извила се пред нея… Да не мислите, че ще се наредя да чакам там –  да, да, да ми мине свободното време. Само се оглеждам набързо и виждам две жени  от нашата група се наредили най – отзад на опашката и си приказват сладко – сладко. Само ги попитах дали наистина смятат да чакат до края, те ми казаха, че нямат избор и аз само ги помолих да сменят и на мен валута. . Дадох им 30 евро, оставих ги и… духнах  (както те се изразиха по – късно)… Нямах нито една куна –  неможех да си купя дори сладолед…

Тръгнах подир тълпата туристи в старият град. Още на входа ми прави впечатление как са направили така, че да не се блъскат хората под арката на входа: Разделили малкото пространство на две с едно въженце, така, че да има свободен достъп на влизащи и излизащи –  от едната страна на въженцето само се влиза, от другата, само се излиза…  Камерата в ръката. Започвам  да правя филм  (така да го наречем). Разхождам се, снимам,гледам… . Още на входа имаше една голяма карта на старият град, на която са описани забележителностите, входовете, изходите, имената на улиците… . Олеееее –  една вълшебна красота. Тълпите туристи… Не можеш да снимаш нещо, без да ти се изпречи цяла тълпа туристи, която да ти закрие гледката… Отначало се опитвах да снимам само града, стените, сградите, забележителностите, но накрая започнах да снимам само туристите… Невероятно тесни улички,старинни сгради, средновековен калдаръм,чистота,паметници и статуи, Мимове,кокетни кафенета, романтични ресторантчета,средновековни хотелчета… Можеш да наемеш стая в старият град на някаква цена и да си само на една крачка разстояние от най – оживената улица в Старият град. Гледах морето, залива, снимах, радвах се.

И така неусетно мина свободното време. Върнах се пак на изхода,видях се с двете жени, които ми дадоха обменената валута –  куните, лептите към тях и касовата бележка от касата… И вече бях готов за да започнем нашата

разходка с местен водач…

На руски език… Не знам кой ги измисля тези неща и защо, но е глупаво според мен на българска група да им сложат водач на руски език… Това е все едно на полска група да им сложат чешки водач…) –  не знам с какво да го сравня. Но е глупаво –  дори и такива да са правилата там –  на българска група им трябва български водач… Защото на мен ми говорят на български по време на пътуването неща, които аз не мога да запомня  (вярно, това си е мой проблем), ама когато ми ги говорят на руски, аз освен, че трябва да ги запомня  (ако са интересни), аз трябва и да си ги преведа… Някак си много отегчително ми се вижда да си напрягам слуха,паметта и мозъка, за да си преведа нещо, което трябва и да го запомня по време на почивката. Толкова по темата за езика на местният водач.

Как да е, успях да схвана нещо от историята на Дубровник, но определено не съм се старал дори да чуя всичко. Просто следвах групата през следващият час и половина, с малки отклонения за снимки. Минахме по главната улица, видяхме манастирските части,паметниците и статуите там. По това време в Дубровник се беше настанил един снимачен екип,който подготвяше декорите за един филм. Имаше огромно струпване на стативи за камери, декори, сценични работници –  едни паравани,едни кранове, стълби, декори – старинни маси,бъчви,въжета, каручки със сено и всякакви други атрибути от живота на селяните отпреди 150  – 200 години. Спрях се да питам един от работниците как ще се казва филма : „CAME OF THRONES”, и щял да бъде излъчван по местната телевизия. Направих си няколко снимки на декорите и на едни от актьорите – приличаха на средновековни мъченици. И края на пешеходната обиколка завърши на пристанището,откъдето тръгваха корабчетата за туристическа обиколка. Пуснаха ни тук,имахме повече от два часа свободно време, беше почти обяд а ние тръгвахме чак в 15:40 ч.

Корабче за разходка – Дубровник

Корабче за разходки

 

И аз разбира се, се ориентирах към корабчето –  попитах колко е билета –  70 куни –около 10 Евро,питах колко време вози, да не би да закъснея с тръгването на групата ни; – показаха ми къде е касата, макар, че аз не разбрах, ама бързо се ориентирах по потока туристи, които идваха иззад ъгъла с жълт билет в ръка и се качваха на корабчето… Корабчето беше почти пълно –  намерих касата, купих си билет, забързах се и се качих в него. Тръгнахме. .

Аз все още разглеждам корабчето –малко, тясно, пълно… А по средата – прозрачно дъно… От всичките му страни –  са разположени седалките, а по средата, на площ, колкото голям гардероб –  се вижда едно стъкло, а под него морето… Обиколката започна. Минахме зад крепостните стени, което ми даде възможност да видя града от всички страни –  и откъм морето, после обърнахме, заобиколихме едно малко островче, което е точно срещу крепостните стени –  едно малко, дълго и гористо… ТУК ИСКАМ ДА ПОПИТАМ, АКО НЯКОЙ ЗНАЕ, ДА МИ КАЖЕ: –  та това островче ми се видя доста интересно – откъм Дубровник, като го гледах  с нищо не ме привличаше, но после, когато минахме с корабчето от другата страна и видях 1 – 2 човека да си правят плаж… си помислих как ли се стига до него… Едва ли с плуване от Дубровник…

Малко по – нататък като минахме видях и нещо като малък пристан –  малка бетонна пътека. А още по – нататък от другата страна като обиколихме –  на едни скали на брега имаше страшно много туристи, които си правеха плаж. Ходещи нагоре към гората, по скалите  (за в морето е трудно да се влиза –  имаше едни стълбички, като в басейн, за в морето). Даже и няколко постройки ми се видяха навътре към гората. Та някой знае ли как се стига до този остров, за плаж и по – дълга разходка? –  По – малките корабчета ли спират там, или само в определени часове на деня… А ми е интересно и това, ако някой не успее да се прибере с последното корабче към Дубровник –  там ли ще спи –  на този остров… дали пък няма някакво място навътре за нощуване?. . . Просто от корабчето видях само едни пътеки навътре към гората, покрив на някаква постройка и плажуващи туристи…  А минавайки покрай брега, от това прозрачно дъно на корабчето се виждаше и дъното на морето –  едни огромни скални късове –  само на някакви метри –  става изведнъж дълбоко, после някаква плитка скала, след нея пак дълбоко, после много дълбоко, после пак плитко – скалисто дъно, на места имаше и морски растения – едни такива с тънки и дълги листа да ги наречем – водорасли ли, корали ли –  що ли –  много красиви.

Та обиколихме и цялото това островче,минахме близо и до крепостните стени на Дубровник, където видях и другите плажове и заведения и пак се върнахме на пристана. Обиколката е някъде между 40 минути и час. Слизам от корабчето и се ориентирам към най – близкият плаж, който видях от корабчето. Минавам по едни каменни плочи на брега, намирам си място и се разполагам на него –  на плаж –  отпускащо релаксиращ плаж –  макар и само 20 – 30 минути. Толкова позволяваше времето. И обратно през крепостните стени, през тълпите туристи, по един сладолед  (невероятно вкусен както ни казаха)…

Фонтанът в крепостта на Дубровник

Фонтанът

Минавам пак и покрай декорите за филма и излизам от Старият град –   на фонтана, откъдето ще тръгваме буквално след минути. Купувам си една пица, за да си похапна, разхождам се последно сред тълпата и не след дълго идва и нашият автобус. Спира, качваме се набързо, да не задръстваме пътя и потегляме за селището, в което ще спим – в селището Градац – на около 20 км, след Дубровник. Хотела ни се казва ”LABINECA” –  3 ***.  – Голям хотелски комплекс на брега на морето – буквално на брега – през пътя  е и плажа. беше ранен следобед и имаше много време за море и за плаж.

Градац

Приказният курорт Градац е известен с най – дългия си красив плаж, цели 3км, в Ривиерата на Макарска, Името на плажа е Горня Вала, а  част от  него е и нудистки плаж. Тук туристите имат възможност не просто да се препичат на плажа, а и да се научат да се гмуркат. Чудесното местоположение в подножието на Бьоковската планина предлага незабравим ландшафт и идеална възможност за дълги разходки и излети с велосипеди. След дългъг слънчев ден привечер туристите могат да се разходят в Градац, да опитат вкусните хърватски специалитети в местните уютни ресторантчета, както и да съберат чудесни впечатления от нощно Адриатическо море и неговите малки пристанищни кейове. Препоръчителна е и разходката в околностите на Градац. Струва си да посетите езерото Бачина, намиращо се на 13 км южно от курорта, приказните острови Корчула и Хвар, красивият полуостров Пелешац, омайващия Дубровник и известния Санктариум в Меджугорье. Невероятното съчетание на планина и плаж превръща Градац в мечтано място за почивка.

Gradac, Хърватия

Оставям си багажа в хотела и тръгвам на разузнаване в околността. Точно под хотела откъм морето минава един асвалтов път, който по – нататък  (в обратна на Дубровник посока), се превръща в нещо като алея за разходка –  велоалея да го наречем. Тръгвам по нея. Наблюдавам залеза. малко по – нататък виждам една черна врата от ковано желязо, никаква ограда наоколо и пътека със стъпала нагоре. Тръгвам по нея и стигам до едно гробище. Заразхождах се и там. Едни огромни гробове, колкото вашата спалня да кажем –  това са семейни гробници, които са с голяма площ, с мраморно покритие и доста големи паметници. По – нататък има някакво селища или вили за почивка. Връщам се обратно към хотела, слизам надолу по етажите  (оказа се, че хотела има поне 2 – 3 етажа под нивото на рецепцията. Най – отдолу има някакъв ресторант, там има и билярд,отпред пък имаше бар за напитки  (може би влизащи в пакета на Ол Инклузив на туристите там), защото виждах как минават, наливат си и заминават –  туристите си имат на ръката пластмасова верижка, която ги идентифицира. И на стената имаше листи с програмата за седмицата –  за тази вечер, в коятто бяхме  ние имаше музика на живо на терасата, а преди музиката имаше някаква томбола. Е, аз като минах –  вървеше томболата.

Качвам се на еднo ниво нагоре  (има и външни стълби –  откъм терасата – от двете и страни, за да не се обикаля през главният вход) –  и там е ресторанта, в който всички,които имат вечеря –  лапаха на Шведска маса… Та помислих си дали и аз мога да похапна там –  честно – направих го: Досетих се, че трябва да си платя,защото нямам пластмасова верижка за познаване. Отидох горе на рецепцията и попитах дали може да си платя и да вечерям –  да, можело –  10 евро струва – плащам ги, дават ми един документ, изваден на принтер, че съм си платил, с този документ отивам в ресторанта и си вземам храна. Отивам аз, показвам документа си на първият сервитьор, който видях и минавам. Добре, ама те били няколко. Вземам си храна, пълня си чинията и още една и сядам. Там вече имаше един музикант, който свири на акордеон, различни Тиролски мелодии и пее интересни песни… И похапвам аз, и по едно време иде един сервитьор и ме пита къде ми е верижката и какъв цвят е  (щото имаше зелени, жълти, сини)… Аз имам документ –  викам и му го давам. Ок, взема ми го и си замина…  Ям аз половин час –  и след малко иде другият –  каде вика ти е верижката…  – Ми нямам, аз си платих… Де е документ… Ха сега де –  взема ми го другият сервитьор…  – Кой?…– Ми де да го знам, един висок беше – незнам как се зове… Добре… такава една конфузна ситуация. Похапнах си добре, накрая си вземах и чаша сок и айде на терасата,където започваше забавата.

Беше около 21 часа и забавата тъкмо започваше. Имаше само възрастни хора –  и за тях била програмата. Ама сядам аз там пуша една цигара, пия си сокчето и се забавлявам да гледам. Отначало имаше някаква хумористична част, щото много се смееха, ама аз като не разбирам само гледам. После започнаха да свирят –  на синтезатор. Имаше и една певица и един певец  (този който свири на синтезатора), същият свири и на акордеон –  редуваше ги и двете. Много песни, много танци – много забавни бяха  (има ги и на видеоматериала, който сега се подготвя). После тръгнах малко да се разходя, оказа се, че само едно ниво по – надолу –  имало басейн и шезлонги – полегнах на  един шезлонг,както бях преял и се отпуснах. Слушам музиката и си лежа… Много яко –  подухва свеж ветрец. После ходих малко по алеята в обратна посока да видя какво има. Под нивото на ресторанта и още едно ниво надолу – на нивото на пътя, пак имаше един бар.

Сладолед в Дубровник

Сладолед в Дубровник

 

По – нагоре по алеята намерих един ресторант, където имаше и сладолед. О, колко готин сладолед –  излапах две големи топки  (Kugla –  е на сръбски) и се прибрах в хотела. Музиката беше в разгара си –  имаха някаква игра с един предмет –  единият гу стиска под брадичката,танцува с него, намира си партньор,подава го на него (без да го изпуска от брадичката си, другият го поема, танцува с него, пак го предава, и така докато не падне предмета на земята. Постепенно хората намаляваха и се прибираха. . Накрая останаха само 5 – 6 и музиката свърши. Беше около полунощ. Прибирам се в стаята и заспивам.

На сутринта следва ранно ставане, закуска на Шведска маса и отпътуваме за Сплит

 

Автор: Владимир Георгиев

 

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Дубровник – на картата:

10

Нежността на Хърватия и колоритът на Черна гора (3): От Хвар през Дубровник към Дурмитор и река Тара

Днес завършваме мотоциклетната обиколка на Западните Балкани заедно с Петя. Започнахме от Дунава и  през Белград стигнахме Плитвишките езера.  Миналия път минахме от Задар към Трогир, Сплит и Макарска в Хърватия, а днес поемаме...

4

Динарски планини с Дубровник, Мостар, Котор и Албания за цвят :)

Днес Любо продължава поредицата си за качването на най-високите върхове на балканските страни. И т.к. днес ще катерим Хърватска, то и самият пътепис някак не можа да се ограничи само с планината Динара, но...

15

Съвети за пътуване до Дубровник и Босна и Херцеговина

Представям ви опита си и съветите си за избор на маршрут от София до Дубровник и обратно. Приятно четене: София – Вишеград – Дубровник – Мостар – Сараево – София Статистика и малко съвети...

До Дубровник през Босна и Херцеговина (2): Дубровник 19

До Дубровник през Босна и Херцеговина (2): Дубровник

Продължавам с изключително многословния си пътепис за Дубровник. В първа част ви разказах как стогнахме от София до Дубровник, а сега ще ви разкажа за двата дена в перлата на Адриатика. Приятно четене:

До Дубровник през Босна и Херцеговина

част втора:

Дубровник

Пристанището на Дубровник

На другия ден тръгнахме да превземаме

Дубровник

Първото нещо, естествено, беше да стигнем до там с колата. По пътя минахме по моста Франьо Туджман покрай новото пристанище. Там имаше местенце за спиране с гледка, където много внимавах да няма някой полицай в засада, но успяхме да поснимаме. Като цяло Дубровник е град, в който е много лесно да снимаш като за картичка 🙂

Дубровник, Хърватия

Вдясно е пристанището за пътническите кораби, а от водния канал (или залив) наляво тръгват фериботите за Италия

Дубровник, Хърватия

Първото ми впечатление от Дубровник беше … миризмата.

Миришеше на … марихуана, премесена с липа. Бях я усетил още предния ден (когато ме глобяваха), но тя се носеше из целия град през цялото време. Дълго време не можах да си обясня тази миризма, но беше силна, мазна и упойваща, а най-странното беше, че тази миризма се носеше и в близост до квартирата ни, а там нямаше никакви хора, за да бъде наистина от „трева“. Четете нататък сега, по късно ще ви кажа кое придаваше този аромат на града

Дубровник, Хърватия

Дубровник, Хърватия

Оставихме колата на големия подземен паркинг в града (т.н. Javna garaza) – само не е стряскайте, но цената му беше около 80 ст/час (не помня колко беше в куни, но 80ст/час си е жива евтинийка, още повече че е подземен, охраняем и не много далеч (5 мин) от стария град. При това положение ми се струва напълно неразумно да търсиш място по улиците, още повече, че ако изключим шосето над града, има само още едно място, където евентуално са паркираш безплатно, но както се сещате там и яйце не можеш да хвърлиш. И всичкото това – заради икономията от 80 ст/час? Паркирайте в явната гаража. Плаща се на автомат, подобен на автоматите в софийските молове, като имайте пред вид, че максималната банкнота, която приема е 50 куни (бях пробвал и със 100, но каза, че не взима толкова големи пари)

Всъщност едно евро беше 7,20 куни в чейджовете из Стария град – имам някакъв спомен за 8 куни преди няколко години, но може и да се бъркам.

Дубровник, Хърватия

Дубровник, Хърватия

Дубровник, Хърватия

Доминиканският манастир, сниман от отстрещния край на стената

Кратка историческа справка

Дубровник е основан като независима република през XIV век, на тотално неплодородно, според мен, място – в основата на огромен каменен хълм, в чийто район, освен да чукаш камъни, нищо друго не може да се прави. (Всъщност самият град под името Рагуса е съществувал някъде от V-VI век след Христа) От друга страна след като може само камъни да се чукат, остава да се заемем с търговия, иначе, какво ще ручаме? Та така правят и жителите на Дубровник – заемат се с морска търговия и по този начин застават в една редица с Венецианската република, от който факт, произлиза и вечното им съперничество. Това съперничество стига до там, че за да предотврати нападение по суша от страна на венецианците, Дубровник продава една ивица от около 20 км на турския султан, така че, за да стигнат до Дубровник, на венецианските сили да им се наложи да мината през наша територия (по това време и ние сме част от империята, не се дзедзайте). Това естествено показва пълната продажност на Дубровнишката република – самата република дълго време доброволно е част от Османската империя (поне така пише в историята на града за туристи, която имах в стаята) – срещу плащане на минимален данък от 2% Дубровник става част от един общ пазар, който на моменти се простира от Виена до Йемен и от Либия до Ирак. Не са прости дубровчани – просто са търговци и купуват/продават всичко, де що им падне.

Дубровник, Хърватия

Уличките в Стария град на Дубровник

Дубровник, Хърватия

Разбира се, най-забавното в противоборствата между народите е, че най-големите ни врагове оказват най-голямо културно влияние върху нас – само погледнете архитектурата на черквите ни, да не говорим за други неща, но веднага си личи, че през Средновековието именно Византия е най-големия ни противник. А да споменавам ли вечния ни враг Турция и културното ѝ влияние? А като видите колко много русизми имаме в езика, разбираме и кой е наистина един от истинските ни противници.

Същото се наблюдава и в Дубровник – вражеска Венеция буквално извира от архитектурата, езика и маниерите на Дубровник, докато приютилата ги Османска империя предизвиква у дубровчани презрителните реплики „турски“, казани по адрес на възрожденските къщи в Пловдив, Мостар, Велико Търново, Трявна и Вишеград (мда, националната архитектура на Босна и Херцеговина е тази, която ние в България наричаме „възрожденска“, а хърватите наричат „турска“)

Кораб Costa Dorada в Дубровник

За кораба Costa Dorada имаше филм по National Geographic. Всеки ден в Дубровник има 2-3 големи пътнбически кораба. „Малката“ спасителна лодка (жълтичката, вдясно от камбанарията, долу) превозваа пътниците от старото пристанище до застаналия на рейд кораб. Понеже изглежда мъничка, да ви кажа – побира 150 пътника 🙂

Старото пристанище на Дубрпвник

Опашката от пъници се управлява от този индиец с вид на фелдфебел. Членовете на екипажа говореха помежду си на „английски“ – това че те са разбираха помежду си е добре, но съвсем не значи, че някой друг ги разбира 😉 (видимията екипаж беше предимно от филипинци (изпълнители) и индийци (началници)

Като цяло човек може да другарува с всякакви хора, но много внимателно трябва да подбира враговете си, защото в крайна сметка започва да прилича на врага си. Затова за приятели си избирайте хора, които ви пасват, а за врагове си търсете богати, умни и благородни противници. Враговете задължително трябва да са богати, умни и благородни!

Градът е разположен на много тесния и стръмен адриатически бряг, като ширината му едва ли е повече от километър (даже бих казал 7-800 метра), но за сметка на това денивелацията е страховита. Даже нашата квартира, която не беше кой знае колко далеч от морето (видяхте ми гледката) се намираше на 68 метра надморска височина! Брегът е чудовищно стръмен и не мисля, че ако беше на Черно или на Бяло море някой щеше да се засели там. А и камънякът е сериозен.

Обсадата на Дубровник

Снимката е правена от крепостната стена на Дубровник. Горе се вижда хълмът, от чиито връх градът е обстрелван по време на войната в Югославия, а това бетонно съоръжение най-вероятно е правено тогава като наблюдателница. Добре се вижда къде свършва растителността и самият град. Тази снимка, както и предишната, с кораба, са правени практически на едно и също място, човек само трябва да са завърти на 180 градуса.

Дубровник, Хърватия

Ако се вгледате в снимката, ще ме обвините веднага във воайорство 😉 Виждате ли как баба храни внуче?

Хълмът над града открай време е използван като крепост, като остатъците от наполоеновата (мисля) крепост на върха е използвана и от сръбско-черногорските сили по време на Гражданската война на Югославия. Е, хърватите на тая война ѝ викат Войната за независимост на Хърватия, но да не изпадаме в подробности. Та укреплението над града е било укрепен пункт на леката сръбско-югославска артилерия, обстрелвала Дубровник по време на обсадата. Сърбите са използвали леки минохвъргачки, по-скоро с цел тормоз над обкръжените, отколкото с цел да унищожат града. Е, сега не пречи хърватите да ги обвиняват за всичко, но сърбите не са ползвали реално разрушаващата сгради тежка артилерия по време на обсадата. Причината не е толкова от хуманна, колкото от практична PR гледна точка.

Не забравяйте, че днес! в Дубровник има поне два– три круизни кораба със стари баби-туристки (по 2-3 хиляди заможни туристи на всеки от корабите! И това е освен другите туристи, а и корабите се сменят всеки ден!). А, както казва моята хърватска колега, Дубровник днес е празен в сравнение с преди войната, което ще рече, че тогава е имало още повече баби-туристки в града! И всичките тези туристи са ахкали и охкали пред красотите на града мноооого преди да започне войната!

Дубровник, Хърватия

Дубровник, Хърватия

А сега си представете, какво щеше още да се случи с имиджа на сърбите в очите на бабите-туристки, гледащи телевизия у дома си, ако про-югославските сили бяха използвали тежката си артилерия срещу Дубровник? И да разрушат Страдун (главната улица) и романтичните каменни сгради наоколо?!? Сърбите може да са всякакви, но такива идиоти не са. Е, хърватите обясняваха неизползването на тежка артилерия и с факта, че по време на обсадата в морето е била разположена хърватската флота, която във всеки един момент е можела да разруши сръбските позиции над града. (Сега прочетете последното изречение и ме заплюйте! Каква „хърватска“ флота е имало през 1991г??? Все ми се струва, че флагманът на тази флота е бил от клас Нимиц 😉

Дубровник, Хърватия

Нещо да кажете за „плажа“? 😉 А да добавите нещо за камъняците на заден план?

Дубровник, Хърватия

Всъщност хърватите наистина твърдят, че в залива е била хърватската (без кавички) флота, ама някак на мен не ми се връзва.

(Не ме разбирайте погрешно – моя милост е един от най-върлите противници на бивша Югославия и мисля, че най-големите проблеми на XX век, както на България, така и на Балканите като цяло са предизвикани именно от съществуването на това вредно образувание, наречено Югославия и което за щастие замина в историята. Също така съм привърженик на независимостта на новите държави от района на бивша Югославия. Това, което не обичам, и то е именно югославско-комунистически маниер, е да ме правят на луд, когато ми разказват история, география и политика)

Факт е обаче, че обсадата е била жестока и е продължила почти година. Вътре в крепостта на няколко места има схеми с разрушенията и падналите бомби и гранати в Стария град на Дубровник, с които схеми обикновено започват и туристическите обиколки на града. След войната всичко е възстановено и то с камъни от същите кариери, от които е взиман и материалът при първоначалното строителство.

Забелязвате ли обаче какво огромно значение имат бабите-туристки за мира по света! И ако България не вземе крайно спешни мерки да покаже себе си и хората си в добра светлина именно пред бабите-туристки, то още дълго ще си патим от лош имидж и самочувствие. Баба-турист – най-добър турист!

Дубрпвник, Хърватия

Иначе Старият град на Дубровник е най-обикновен италиански ренесансово-средновековен град,

затворен зад неголяма, но доста солидна крепостна стена – с една голяма и красива главна улица, наречена Страдун (дали е от италианската или славянска дума „страда“ – не знам 😉 и гъсто разположени една до друга 3 до 5 етажни каменни сгради, между които се намират улички с ширина две разперени ръце. Пълно Средновековие, но пък е красиво. И най-важното – живо.

Всъщност Дубровник е първият ми италиански град и признавам си – хареса ми (е,не ми хареса, че е мръсно сравнително, да не казвам, че по някои безистени и глухи улички си смърдеше, както и другаде по Балканите, но наистина е красив град)

Дубровник, Хърватия

В двата края на главната улица Страдун има два манастира – францискански и доминикански. Доминиканският е откъм старото пристанище, близо до портата, а францисканският е на срещуположния край, до отсрещната порта. Двете срещуположни порти на града имат свои имена, които вече забравих, и за ориентация сега ще използвам двата манастира. На Страдун, откъм пристанището (към доминиканския) се намира така да се каже централният площад, заедно с катедралата Свети Влах, който пък е покровителят на града. Точно срещу катедралата е митницата на средновековния Дубровник – в нея е разположен градския исторически музей. Между другото, в уличките зад Св.Влах има едно кафене (или бар?), в който всяка вечер собственикът организира джем-сешън с приятели музиканти. Много яко място и не само на любителите на джаза ще им хареса:)

Дубровник, Хърватия

На срещуположния край на Страдун, освен францисканският манастир, се намира и Големият Онуфриев фонтан. Правил го е някой си Онуфрий, но не помня с какво друго освен с големия си фонтан е известен. Трябва да има и Малък Онуфриев фонтан, но не го открих къде е. Точно срещу Големия е разположена средновековната льекарна (аптека, де ;), която продължава вече стотици години да работи като аптека.

А на стената на манастира, точно на самата улица, един (вероятно)дефект в стената е станал повод за местен фолклор – от гладката стена стърчи един тесен камък и се твърди, че ако успееш да се задържиш на него залепен за стената, ще те гони късмет и щастие. Камъкът от много употреба и стъпване е изтрит и полиран полегато, а и стената изглежда е наклонена навън, така че вероятно единственият начин да се залепиш за стената е да го направиш със засилка и в частта от секундата, в която си залепен за стената, някой бързо да те щракне с фотоапарата, защото в следващия миг ти вече ще си паднал. Всъщност щерка ми успя да намери една цепнатина, за която малките ѝ пръстчета я фиксираха за достатъчно време, за да мога да я снимам без да бъда такъв изключителен бързак във фотографирането 🙂 Но аз самият нямах никакъв шанс в опитите за залепване за стената.

Дубровник, Хърватия

През целия ден се разхождахме из града, направихме обиколка по крепостната стена (достъпна е от към двете порти – цената беше или 75 куни за тримата или 25 евро, но убийте ме не помня). Плаща се само в брой, но приемат и евро. Всъщност еврото, доларите и кредитните карти вървят навсякъде в стария град – и по ресторантите и по магазините. Така де – това е град на търговци, нали не сте го забравили 🙂 Цените вътре в Стария град са по-високи, отколкото извън стените на крепостта – като цяло е скъпо, но не е чак безбожно скъпо. Два пъти ядохме в едно рибно ресторантче на пристанището, а и в една от пицариите обядвахме единия ден – сметката за трима не надвишаваше 50-55 лева, като сме поръчвали както риби, така и октоподи, а и в пицарията не сме се стискали (За сравнение: едно ходене на тримата до пицария Виктория в София обикновено е към 50 кинта). Иначе една топка сладолед вътре в крепостта е 10 куни, извън крепостта – 7 куни – разстоянието между сладоледаджийниците е не повече от 100 метра, но по пътя има крепостна стена на известен с търговците си адриатически град 😉

Дубровник, Хърватия

В крайна сметка разбрах кое даваше тази неповторима миризма на марихуана с липа, носеща се из целия град – портокалите бяха цъфнали и човек можеше да се дрогиа от миризмата им. А интересено жужащите край тях пчели какъв ли мед произвеждат? 😉

Крепостните стени на Дубровник

Общо взето всички показани до тук снимки са правени по време на разходката ни по крепостните стени на Дубровник. Носете си шапка – доста напича горе.

От разходката по стената ме беше напекло темето и вечерта са поразходихме в района на квартирата, за да разгледаме брега, „плажовете“ и съседните къщи.

Вторият ни ден в Дубровник беше посветен на предимно природни забележителности.

В една от брошурите, които ми беше дал хазяина пишеше за ботаническата градина в Тръстено (Trsteno) и решихме, че може да я посетим. То до там с колата се стига – Тръстено се оказа обикновено морско селце, на 6-7 километра от квартирата, но пък някакъв богаташ е имал вила през средновековието там и след победата на народната революция във вилата са направили ботаническа градина.

Вече няколко пъти в този пътепис се налага да използвам думата „вълшебно“, но природата на Хърватия и Босна и Херцеговина определено заслужават това определение. А ботаническата градина още повече го заслужава. Леличката на входа ни се зарадва много, упъти ни къде да паркираме и след минимална такса за билет влязохме в градината. Добре, че жената ни даде схема на алеите, защото като нищо щяхме да се загубим. Каква ли не растителност: от палми до диви кестени (абе, вие знаехте ли, че кестените (конските, дивите) съвсем основателно са софийски? Така де – български? Пишеше го на табелката им) Имаше някакви чудати лилии, космати палми, цветя като пеперуди, лиани, бамбук и какво ли още не. Климатът на Адриатическо море определено помага за растежа на всякакви от умерени до напълно тропически растения.

Точно пред вилата на богаташа имаше и беседка с гледка към морето, а под нея (защото беседкатa е на един почти вертикален бряг) се виждаше и пристанището на селото.

Народе, ако искате да впечатлите някоя мадама с романтика – запомнете това място 🙂

След обед решихме да продължим природосъобразната разходка, като се върнахме в Дубровник и с корабче се разходихме до остров Локрум насреща. Корабчетата до това божествено място тръгват от старото пристанище на всеки час. Островът е точно срещу старото пристанище и корабчето стига до него за десетина минути, колкото да успеем да снимаме града от друг ъгъл.

Обезателно намерете време за остров Локрум! Самият остров е национален парк и е препасан от алеи сред райска растителност. В гората освен всякаквите средиземноморски птици обитават и пауни, които са доста шумни, когато става дума за женските им 😉

В южната част на острова е разположено едно солено езеро сред отвесни скали, наречено Мъртво море – водата е морска, която се просмуква през скалите. А и скалите си ги бива. За голямо наше съжаление една част от острова беше недостъпна, заради опасността от пожари – не ми се мисли какво ще се случи в тая жега, ако пламне искра.

Идете до Локрум – няма да съжалявате!

Корабчето ни прибра в късния следобед, разходихме се за последно из вечерен Дубровник и се прибрахме в квартирата, за да можем на другия ден да тръгнем в посока Сараево.


Очаквайтре продължението

Още снимки от Дубровник:

20

До Дубровник през Босна и Херцеговина (1): Пътуването

Днес, мили мои, дойде време и моя милост да се стегне и да разкаже за пътуването ни до Дубровник в първите дни на май. Както знаете, като почна да пиша пътепис много лесно ме...