Archive for the 'Сан Марино' Category

сеп. 26 2012

Гранд тур: Италия

 Пътеписът днес ще ни направи един прелет над Италия. Мария ще ни бъде водач. Приятно четене:

 

Гранд тур – Италия

Здравейте , читатели ! В този късен час*, реших и аз да споделя своите впечатления от “гранд“ тура на Италия,в който се включих това лято. Вярно е , че предстоящият сезон – зима , не е най-подходящ за подобно пътешествие , но в крайна сметка нищо не пречи да си направите някой и друг план за пролетта или лятото !
И сега към интересната част . Основната информация е , че “гранд“ тура е с продължителност 7 дни и се посещават около 8 града , в зависимост от допълнително заявените екскурзии. Препоръчвам варианта да се лети до Рим със самолет , а останалите градове в страната да се обиколят с автобус.Така се спестяват време и нерви и ще можете да се насладите на екскурзията пълноценно.Полета е около час и тридесет минути , а и както винаги при Bulgaria air и Alitalia няма грешка.

[geo_mahup_map zoom=“3″]

Италия
Обикновено хотелите по програмата са 3 или 4 звезди , но това да не ви плаши – условията са добри и категорията звезди няма да попречи на приятното изживяване. Естесвено , както вече се досещате , основната храна е пастата – пица , спагети и тортелини (горещо ви препоръчвам да ги пробвате).

Хората също са много дружелюбни и темпераментни и като цяло винаги ще познаете италианците по тяхните жестове и манталитет, независимо къде се намирате .
Моят “ гранд“ тур започна от

Рим

Там престояхме за 3 дни и събрахме доста впечатления. Градът е столица на днешна Италия и на бившата Римска империя и определено ще ви завладее със своите паметници на културата и с духа на тази могъща империя. Дори и модернизиран града е запазил автентичните си сгради , които и до днес функционират , само че с други цели. Препоръчвам да се посетят , както можете да предположите – Фонтана ди треви , Колизеума, църквата Санта Мария Маджоре, Пантеона, Испанските стъпала ( като улицата , водеща към тях е обсипана с бутици, които ще ви изкушат), Ватикана, гара Термини ( която е по скоро мол 🙂 ).Едва ли ще ви стигнат 3 дни , за да разгледате целия Рим , но поне най-важните неща може.
Следващата ни спирка беще

Сиена

Прекрасен град , още по-древен и запазен дори и от Рим.Има екскурзоводи за всички езици , така че това няма да предизвика проблем за никого. Един съвет от мен – ако посещавате града през лятото задължително си носете вода , защото температурите надвишават 35 градуса.Там се намира и домът на Света Екатерина , който също си заслужава да се посети.Добре е и да научите предварително някои изрази на италиански като “ Здравейте ! “ или “ Благодаря ! “ , не токлова защото хората не разбират английски , колкото за ваше лично удовлетворение.
Пътят ни продължи към

Флоренция,

като искам да вметна , че магистралите в Италия са много добри и километрите не се усещат , което прави пътуването много приятно. Споменавам това специално за хората , които са предубедени към дългите пътувания , както бях и аз самата.
Почти всички градове в Италия си приличат по отношение на външния си вид , защото са автентични.Сиена и Флоренция не правят изключение. Във Флоренция е добре да видите къщата на Данте Алигери и да чуете историята му.В този град можете да се потопите в миналото и дори ми се струваше , че ако се заслушам достатъчно внимателно бих могла да чуя гласовете на някогашните римляни , които се разхождат покрай мен. Друга много интересна подробност е , че във всеки град в Италия има църква с камбанария или часовникова кула и от време на време чувате звън от часовника в кулата или от камбаните точно в 17.30. Някои от тези камбани са изключително красиви и високи и представляват забележителност.
Следваща спирка –

курортът Монтекатини терме

Известен е със своите минерални води . Прилича много на родния ни Слънчев браг , но без алкохолния туризъм. Градът се стреми да забавлява туристите – има много магазини за дрехи , козметика и сувенири. А хотелите са много уютни и персонала е много отзивчив.Този град определно ще допадне на по-младите.
На 4 ден в Италия вече се чувствах като италианка ! Справях се добре с езика и ми беше приятно да чувам италианска реч около мен .
Заедно с групата продължихме към Пиза. Повече от ясно е коя е най-голямата забележителност на Пиза – наклонената кула , но хората не осъзнават кое всъщност е много по – красиво. Това са малките улички на града , които са тихи и спокойни , далече от шума на многото туристи.
И тъй като Пиза се намира в областта Тоскана , тук е мястото да препоръчам да отбиете на някоя тосканска ферма и да си подарите един автентичен тоскански обяд и прекрасно вино. Подходящо е да го направите в Лука.
Следващите градове на които искам да обърна внимание са

Венеция и Сан Марино

(което е град-държава).Едва ли Венеция има нужда от реклама , но тя е дори по – красива и от очакваното. Площада Сан Марко и двореца на Доджите са невероятни.Отвътре двореца е издържан в типично западен стил със много фрески , картини и пищност. Има големи дворове , но е интересно и да се видят килиите на затворниците в него , по възможност ( искам да добавя и , че в тези килиии е лежал и легендарния Казанова). Разбира се, всеки е чувал за “ Моста на въздишките “ , който се свързва с влюбените , но истината е , че е бил последната гледка от света именно за затворниците.Би било голяма грешка да пропуснете да се повозите на гондола , защото това е ярък спомен за цял живот и няма да съжалявате. Тясните улички на Венеция са очарователни и уникални , независимо дали са под вода или са пешеходни. Не забравяйте да си купите и венецианска маска или бижута от венецианско стъкло.
И последната ни спирка беше Сан Марино. Оказа се , за всеобщо учудване , че то се намира високо в планината . По пътя имаше завои , но се преодоляват лесно. В града въздуха е чист и се диша лесно , както вече се досещате.От където и да погледнете се откриват удивителни гледки към низините и дори и най-срамежливите ще се отпуснат за няколко снимки. Там няма мита , затова стоките са на добри цени и не отстъпват по качество. Но си носете чадър и връхна дреха , защото времето е планинско и непредсказуемо. Градът е близо до Римини , откъдето има директен бърз влак до Рим. От Сан Марино до Римини се стига за приблизително 30 минути , а от Римини до Рим за 3 часа с бързият влак.
Като последно нещо , което пропуснах , искам да добавя , че във Венеция може да посетите рибен ресторант ( има много такива в уличките ). Също има и опционална екскурзия до Помпей , ако има желаещи.

 

*Късен е часът на писане – надявам се да го четете със сутрешното кафе (чай, бира) – бел.Ст.

 

Автор: Мария Василева

 

Други разкази свързани с Италия – на картата:

КЛИКАЙТЕ НА РАЗКАЗА ЗА ПОДРОБНОСТИ]

5 коментара

дек. 01 2009

Tридесетина хубави дами без мъже в Италия (1)

Такаааа, изпадам в лек потрес, когато трябва да представя днешния пътепис. Проблемът ми е, че ме сърбят ръцете (пръстите 😉 да ви го кажа леко политически некоректно, че днешният разказ описва пътуването на група развързани дами без придружаващ антураж до Италия 🙂 Вярвам, че Вили (авторката) ще ми прости това представяне, защото можех да го кажа и другояче 😉 Както и да е — понеже съм грозен моралист ще ви спестя доста снимки (група дами без антураж… 😉 ), но поне тези, на които ще видите все пак страната Италия (по-скоро Сан Марино), ще ви покажа. А освен това: приятно четене:

Tридесетина хубави дами без мъже в Италия

част първа

Вторник

Скачам още с първият звън на телефонната аларма, набързо вземам душ, обличам се и прибирам последните тоалетни принадлежности. Времето изглежда прекрасно, а настроението ми е летящо. Не ме притеснява раздялата със семейството, защото знам, че ще се справят една седмица и без мен. Ни в клин, ни в ръкав да вметна — хибискусът ми цъфна явно доволен, че ще ме няма. Цветът е красив, нали!

Тръгването е обявено за 9, 9 и 15. Събираме се в ресторанта на Таня за по едно кафе и прощални минути с съпрузи, приятели, колеги. Ще пътуваме Гери, Таня, Йоана и аз. Всички са точни и преливат от щастие от предстоящата ваканция. Пием кафе и шумно обсъждаме какво ли ще ни предстои, а околните не могат да се включат в разговора ни. Това не ни притеснява и в колата продължаваме да се смеем, бъбрим и да се вълнуваме. Пристигаме на летището първи. Предстои ни чакане на останалите. По двама, трима всички пристигат. Чекираме се. Няма проблеми. Багажът на всички е под допустимия максимум(а на връщане дали ще е така? Ще разберете 😛 ) Запасяваме се с българска преса (за какво ли я мъкнахме? Дори не ги отворихме), минаваме митнически контрол и зачакваме самолетът на Wizz Air.

Най-накрая часът наближава и красивия отвън самолет е превзет и отвътре (не е толкова хубав, но пък спестява доста часове за пътуване). Тръгваме в 12:45 и започваме да обикаляме софийското летище докато стигнем пистата за излитане. Пред нас има друг самолет, леко намаляваме и в следващите секунди той излита. А след това и ние.

Предвидливо съм седнала до прозореца и гледам отвисоко Софето, планините отгоре. Приятно е. Около мен са все приятелки от аеробиката и по време на целия полет бъбрим, смеем се, показваме си гледки, снимаме се…

Кацаме много леко на Бергамо в 13:55, тяхно време и се отправяме навън където ни чака автобусът, който ще ни закара в хотела ни в

Римини

Каква изненада е за всички когато виждаме познат надпис Тотал спорт! Следва лудо щракане на фотоапарати (фотосесиите ще станат една неотменна част от нашето ежедневие в следващите дни), за да се увековечи принадлежността ни към спортния клуб, в който е нашата тренерка Таня Лулчева(за непросветените пояснявам, че Таня тренерката и Таня с ресторанта са две различни дами).

Четете по-нататък>>>

One response so far