Archive for the 'Христо' Category

окт. 06 2009

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола(15): Ню Йорк!

Днес ще прочетем последната част от с автомобилното пътешествие на Христо из Щатите. Започнахме с Подготовката и съветите и проследихме първите им стъпки в Америка, бяхме с него на Ниагара и минахме през Канада, в Чикаго, Дивия Запад и планината Ръшмор, както и в един индиански резерват и Националния парк Йелоустоун и минахме през Голямото солено езеро, щата Невада и стигнахме до езерото Тахо. Бяхме в Сан Франциско, Лос Анжелис и Сан Диего и Лас Вегас и Големия каньон, пропътувахме От Аризона до Флорида и стигнахме до Маями, Флорида, както и на остров Key West, Флорида. Минахме и през Космическия център Кенеди и пистата Дайтона.

За последно бяхме заедно в столицата Вашингтон и Филаделфия. А днес за десерта остава Ню Йорк, Нюуу Йооорк… 🙂

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола

Петнадесета част

Ню Йорк

През последния ден от обиколката ни в САЩ трябва да изминем 170 км. от Филаделфия до Ню Йорк. Излизаме от хотела и скоро след това сме на познатата ни магистрала I—95. Преминаваме през много кръстовища, като внимавам само за посоката „NY Tpke“. Докато сме все още в Ню Джърси зареждам за последно, тъй като трябва да върна колата с пълен резервоар, както съм я получил. На бензиностанцията има надпис, че в този щат самообслужването е забранено от закона. Бензинджията, който обслужваше колите, беше окачил касов апарат на врата си, прибираше парите и веднага издаваше касов бон.


Малко след това трябва да напуснем магистрала I—95 и преминаваме по моста Goethals Bridge. Тук е границата между щатите Ню Джърси и Ню Йорк. Навлизаме в Стейтън Исланд — един от петте административни района на града. Останалите четири са Манхатън, Бруклин, Куинс, Бронкс. С всичките тях Ню Йорк заема територия от 1142 квадратни километра, а населението му е над 8,2 милиона.
Стейтън Исланд е типично предградие, високи обществени и административни сгради не се виждат, а наоколо са предимно еднофамилни къщи. След 15—16 км стигаме до моста Веразано. Той е над залива и свързва Стейтън Айлънд с Бруклин. Изчакваме малко на контролен пункт с по десетина гишета във всяка посока и плащаме $8 за преминаването по моста. Посоката ни е „Kennedy Airport“. Продължаваме край брега, минаваме под пешеходни надлези, над ж. п. линии, по малки мостове. След около 25—30 км. минаваме край изхода за към летището и веднага след това излизаме на магистрала I—678. В тази точка на магистрала I—678 затваряме пълния кръг на обиколката ни. От тук вече сме минали преди 38 дена в първите минути след като взехме колата.
Хотелът, който съм резервирал, се намира в Куинс, в югоизточната част на Ню Йорк и е на 4—5 км. от летището. Съвсем близо е до магистрала I—678, която пресича източната част на града от юг на север. Хотелът е от веригата „Super 8 Motel“. Такива хотели/мотели виждахме на много места из страната. Това „Super 8“ напомня, за времето, когато цената им е била супер ниска — $8 на вечер. Но това е било доста отдавна, сега цената е над 20 пъти по-висока. Стаята е нормална, с всичко необходимо в нея, само че не така просторна, както на всички останали места. Но доката във вътрешността на страната има предостатъчно свободни площи и пространства, то тук е Ню Йорк, Ню Йорк! Разтоварваме багажа и веднага се отправяме на последния маршрут с кола, за предаването ѝ.

След 5—6 км, преди да стигнем до летището, излизаме от магистралата и влизаме в кръговото на Federal Circle-а, а от там към офисите на фирмите „рент-а кар“. Колата беше измивана няколко пъти от дъжда, който ни валя по пътя. По време на пътуването не видяхме автомивки, вероятно има някъде, но те не са така необходими както у нас. По пътя не попаднахме на кал или прах, които да я измърсят, така че я връщахме почти във вида, в който я взехме. На паркинга на Херц влизам в покритото хале и се приближавам към другия му край, където се мотаеха 2—3 човека с терминали в ръце. Спрях до дама, която регистрира колата в терминала си, каза името ми и ме помоли да отворя багажника. Погледна за резервната гума и крика, записа показанията на километража и бензиномера и изкара фактурата от терминала. Взе ключовете на колата и ми подаде фактурата, след което ни се усмихна любезно и каза, че сме свободни. Предаването на колата продължи, както и получаването й, не повече от три минути. Този път не бяхме така шашнати, както първия път, но нямаше как да не сме впечатлени от бързината, с която се извърши и тази процедура. Показанието на километража беше 26995 мили, т. е. за 38-те дни, в които обиколихме Щатите, бяхме изминали 9916 мили, почти 16000 км. И този път, както в началото, бяхме обзети от смесени чувства — на облекчение от приключилото без произшествия продължително пътуване, но и на лека тъга, че всичко вече е в миналото…

С влакчето на Air Train-а, обикалящо първо терминалите на летището, се придвижихме до последната му спирка, която е в станция на градското метро. Оказа се, че безплатното пътуване е само за района на летището и не можем да излезем от станцията без билети от по $5.

Нямахме много време и след като се отбихме за малко до хотела, се отправихме към

Манхатън

да търсим спирката на туристическия автобус, която трябваше да е на 50-та улица и 8-о авеню. Служителят на информацията на станцията на метрото ни обясни как да стигнем до там и ни издаде един общ билет. Спирката на бус-а се оказа съвсем близо до станцията, от която излязохме и след малко щеше да започне тур на „вечерна обиколка“. Тя беше включена в програмата и извадихме късмет, че уцелихме момента, когато се тръгваше.

Мостът Бруклин, Манхатън и островът със Статуята на Свободата
/ в средата зад моста/ привечер

И тук имаше гид, който говореше интересно и украсяваше разказа си с лични впечатления и мнения. Между другото спомена, че скоро е ходил в Европа и се е ужасил, от скъпия бензин там. Повярвахме му 🙂

По Бродуей

По време на обиколката из Манхатън виждаме повече от забележителностите в този централен район — Бродуей и Таймс Скуеър, небостъргачите Емпайър Стейт Билдинг и Крайслер Билдинг, централата на ООН, спортната зала Медисън Скуеър Гардън, Сентръл Парк, китайския квартал.

Четете по-нататък>>>

16 коментара

сеп. 16 2009

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола(14): Вашингтон и Филаделфия

Продължаваме с автомобилното пътешествие на Христо из Щатите. Започнахме с Подготовката и съветите и проследихме първите им стъпки в Америка, бяхме с него на Ниагара и минахме през Канада, в Чикаго, Дивия Запад и планината Ръшмор, както и в един индиански резерват и Националния парк Йелоустоун и минахме през Голямото солено езеро, щата Невада и стигнахме до езерото Тахо. Бяхме в Сан Франциско, Лос Анжелис и Сан Диего и Лас Вегас и Големия каньон, пропътувахме От Аризона до Флорида и стигнахме до Маями, Флорида, както и на остров Key West, Флорида. За последно бяхме заедно до Космическия център Кенеди и пистата Дайтона.

Днес ще разгледаме столицата Вашингтон и Филаделфия.

Приятно четене:

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола

четиринайсета част

Вашингтон и Филаделфия

През цялата нощ валя, но сутринта се беше наваляло и само все още мокрият асфалт напомняше за дъжда. Тръгваме за Вашингтон, като маршрутът ни е 760 км. След излизане от хотела зареждаме в близката бензиностанция на Шел за $40 по $3,699 за галон. Малко по-късно видяхме на магистралата по-ниски цени, което ни се беше случвало и преди, но…това е положението! Излизаме на магистрала I—95 и по нея ще караме 504 км. След 120 км влизаме в

Северна Каролина

и спираме за малко в добре уреден Welcome Centre.

В този щат се минава и покрай голям outlet-комплекс край град Smithfield, където сме след още 150—160 км. При един от първоначалните варианти на програмата, смятах да пренощуваме някъде наблизо и следващия ден да отделим време за outlet-а. Оказа се, че решението ми да се откажа от този вариант е било правилно защото, въпреки че комплексът е доста голям, не е така ефектен и богат, както тези във Флорида — край Орландо /за който писах/ и другия, за който не съм споменавал, но в който също се отбихме на излизане от Маями на път за островите.

Четете по-нататък>>>

One response so far

авг. 24 2009

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола(13): Космически център Кенеди в Кейп Канаверал, Флорида

Продължаваме с автомобилното пътешествие на Христо из Щатите. Започнахме с Подготовката и съветите и проследихме първите им стъпки в Америка, бяхме с него на Ниагара и минахме през Канада, в Чикаго, Дивия Запад и планината Ръшмор, както и в един индиански резерват и Националния парк Йелоустоун и минахме през Голямото солено езеро, щата Невада и стигнахме до езерото Тахо. Бяхме в Сан Франциско, Лос Анжелис и Сан Диего и Лас Вегас и Големия каньон, пропътувахме От Аризона до Флорида и стигнахме до Маями, Флорида. За последно бяхме на остров Key West, Флорида, а днес ще видим Космическия център Кенеди и пистата Дайтона. Приятно четене:

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола

част тринайсета

Космически център Кенеди в Кейп Канаверал, Флорида

Сутринта закуската в хотела е в зала, приличаща на работнически стол в наш завод от недалечното минало. Малко по-късно излизаме на път 528 който е до хотела и след по-малко от километър минаваме по дълъг мост отвеждащ

до Cape Canaveral,

или по-точно до областта, която се води под това име. На изток, до самия нос Cape Canaveral, се отива по още един мост и там има военно-въздушна база, а повече от съоръженията на NASA са на територията преди това. Следваме указателните табели и завиваме наляво към Kennedy Space Center. 5—6 км се движим през блатист район, след което стигаме до паркинг, който, разбира се, е огромен и голяма част вече е заета, така че намираме свободно място доста далеч от входа. Оставяме колата и се отправяме към входа по алея, край която са монтирани много табла с фотоси на космическа тематика. На влизане се минава под арка и се излиза на малък площад. Наблизо се вижда цяла „гора“ от стърчащи макети на ракети.

Четете по-нататък>>>

One response so far

авг. 13 2009

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола(12): Key West, Флорида

Продължаваме с автомобилното пътешествие на Христо из Щатите. Започнахме с Подготовката и съветите и проследихме първите им стъпки в Америка, бяхме с него на Ниагара и минахме през Канада, в Чикаго, Дивия Запад и планината Ръшмор, както и в един индиански резерват и Националния парк Йелоустоун и минахме през Голямото солено езеро, щата Невада и стигнахме до езерото Тахо. Бяхме в Сан Франциско, Лос Анжелис и Сан Диего и Лас Вегас и Големия каньон, пропътувахме От Аризона до Флорида, за да стигнем последния път Маями, Флорида.

Днес ще бъдем заедно в Key West, Флорида. Приятно четене:

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола

част 12

Key West, Флорида

На следващия ден трябва да се придвижим още 270 км на юг, до най-южната точка на Северна Америка — остров Key West.

Преди това решаваме да обменим останалите ни пътнически чекове. Излизаме на Washington Ave и спираме пред клон на Bank of America. На касата ни казват, че можели да ни осребрят само чекове за $200, тъй като имало много злоупотреби/?!/ и затова не обменяли по-големи суми. Не ми става ясно какви злоупотреби могат да стават при тази строга процедура при осребряването им с вземане на отпечатъци от показалците на двете ръце, проверка на документ за самоличност/паспорт/ и на кредитните карти, които имаш. По скоро това беше някаква вътрешна измишльотина на банката.

Излизаме от Miami Beach

и решаваме да търсим банка в Маями. С помощта на GPS-a откриваме друг клон на Bank of America, който намираме лесно. Спираме на паркинг зад банката, на който има банкомати като колонки на бензиностанция, от които може да се теглят пари, без да се слиза от колата 🙂

На входа на банката ни посреща млада жена, на която обяснихме, че в Miami Beach са ни отказали смяната на повече от $200. Тя казва, че „смята, че тук ще могат да ни обменят $1000“. Изчакваме си реда пред една от касите и след това казваме на касиерката, че искаме да сменим всичките си пътнически чекове, които са малко повече от $1000. Това не й направи впечатление, поиска ми паспорта и кредитните карти, накара ме да оставя отпечатъци на показалците, както в банката в Ел Ей и на летището. След това ме помоли да си напиша името и подпиша чековете от двете страни, което е задължителна процедура непосредствено при осребряването на пътнически чекове. След като свърших и тази работа тя ми върна паспорта и кредитните карти и преди да ми даде банкнотите извика нещо на дамата на входа, за която смятахме че е нещо като „информация“. Онази долетя веднага и започна да ни се кара, задето сме дали всичките си чекове след като ни била казала, че ще ни обменят само $1000 и че няма да ни дадат повече от $1000, така че да си вземаме другите чекове и да си вървим! Това буквално ме втрещи!

Четете по-нататък>>>

2 коментара

Older Entries »

Switch to mobile version