Archive for the 'Христо' Category

окт. 06 2009

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола(15): Ню Йорк!

Днес ще прочетем последната част от с автомобилното пътешествие на Христо из Щатите. Започнахме с Подготовката и съветите и проследихме първите им стъпки в Америка, бяхме с него на Ниагара и минахме през Канада, в Чикаго, Дивия Запад и планината Ръшмор, както и в един индиански резерват и Националния парк Йелоустоун и минахме през Голямото солено езеро, щата Невада и стигнахме до езерото Тахо. Бяхме в Сан Франциско, Лос Анжелис и Сан Диего и Лас Вегас и Големия каньон, пропътувахме От Аризона до Флорида и стигнахме до Маями, Флорида, както и на остров Key West, Флорида. Минахме и през Космическия център Кенеди и пистата Дайтона.

За последно бяхме заедно в столицата Вашингтон и Филаделфия. А днес за десерта остава Ню Йорк, Нюуу Йооорк… 🙂

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола

Петнадесета част

Ню Йорк

През последния ден от обиколката ни в САЩ трябва да изминем 170 км. от Филаделфия до Ню Йорк. Излизаме от хотела и скоро след това сме на познатата ни магистрала I—95. Преминаваме през много кръстовища, като внимавам само за посоката „NY Tpke“. Докато сме все още в Ню Джърси зареждам за последно, тъй като трябва да върна колата с пълен резервоар, както съм я получил. На бензиностанцията има надпис, че в този щат самообслужването е забранено от закона. Бензинджията, който обслужваше колите, беше окачил касов апарат на врата си, прибираше парите и веднага издаваше касов бон.


Малко след това трябва да напуснем магистрала I—95 и преминаваме по моста Goethals Bridge. Тук е границата между щатите Ню Джърси и Ню Йорк. Навлизаме в Стейтън Исланд — един от петте административни района на града. Останалите четири са Манхатън, Бруклин, Куинс, Бронкс. С всичките тях Ню Йорк заема територия от 1142 квадратни километра, а населението му е над 8,2 милиона.
Стейтън Исланд е типично предградие, високи обществени и административни сгради не се виждат, а наоколо са предимно еднофамилни къщи. След 15—16 км стигаме до моста Веразано. Той е над залива и свързва Стейтън Айлънд с Бруклин. Изчакваме малко на контролен пункт с по десетина гишета във всяка посока и плащаме $8 за преминаването по моста. Посоката ни е „Kennedy Airport“. Продължаваме край брега, минаваме под пешеходни надлези, над ж. п. линии, по малки мостове. След около 25—30 км. минаваме край изхода за към летището и веднага след това излизаме на магистрала I—678. В тази точка на магистрала I—678 затваряме пълния кръг на обиколката ни. От тук вече сме минали преди 38 дена в първите минути след като взехме колата.
Хотелът, който съм резервирал, се намира в Куинс, в югоизточната част на Ню Йорк и е на 4—5 км. от летището. Съвсем близо е до магистрала I—678, която пресича източната част на града от юг на север. Хотелът е от веригата „Super 8 Motel“. Такива хотели/мотели виждахме на много места из страната. Това „Super 8“ напомня, за времето, когато цената им е била супер ниска — $8 на вечер. Но това е било доста отдавна, сега цената е над 20 пъти по-висока. Стаята е нормална, с всичко необходимо в нея, само че не така просторна, както на всички останали места. Но доката във вътрешността на страната има предостатъчно свободни площи и пространства, то тук е Ню Йорк, Ню Йорк! Разтоварваме багажа и веднага се отправяме на последния маршрут с кола, за предаването ѝ.

След 5—6 км, преди да стигнем до летището, излизаме от магистралата и влизаме в кръговото на Federal Circle-а, а от там към офисите на фирмите „рент-а кар“. Колата беше измивана няколко пъти от дъжда, който ни валя по пътя. По време на пътуването не видяхме автомивки, вероятно има някъде, но те не са така необходими както у нас. По пътя не попаднахме на кал или прах, които да я измърсят, така че я връщахме почти във вида, в който я взехме. На паркинга на Херц влизам в покритото хале и се приближавам към другия му край, където се мотаеха 2—3 човека с терминали в ръце. Спрях до дама, която регистрира колата в терминала си, каза името ми и ме помоли да отворя багажника. Погледна за резервната гума и крика, записа показанията на километража и бензиномера и изкара фактурата от терминала. Взе ключовете на колата и ми подаде фактурата, след което ни се усмихна любезно и каза, че сме свободни. Предаването на колата продължи, както и получаването й, не повече от три минути. Този път не бяхме така шашнати, както първия път, но нямаше как да не сме впечатлени от бързината, с която се извърши и тази процедура. Показанието на километража беше 26995 мили, т. е. за 38-те дни, в които обиколихме Щатите, бяхме изминали 9916 мили, почти 16000 км. И този път, както в началото, бяхме обзети от смесени чувства — на облекчение от приключилото без произшествия продължително пътуване, но и на лека тъга, че всичко вече е в миналото…

С влакчето на Air Train-а, обикалящо първо терминалите на летището, се придвижихме до последната му спирка, която е в станция на градското метро. Оказа се, че безплатното пътуване е само за района на летището и не можем да излезем от станцията без билети от по $5.

Нямахме много време и след като се отбихме за малко до хотела, се отправихме към

Манхатън

да търсим спирката на туристическия автобус, която трябваше да е на 50-та улица и 8-о авеню. Служителят на информацията на станцията на метрото ни обясни как да стигнем до там и ни издаде един общ билет. Спирката на бус-а се оказа съвсем близо до станцията, от която излязохме и след малко щеше да започне тур на „вечерна обиколка“. Тя беше включена в програмата и извадихме късмет, че уцелихме момента, когато се тръгваше.

Мостът Бруклин, Манхатън и островът със Статуята на Свободата
/ в средата зад моста/ привечер

И тук имаше гид, който говореше интересно и украсяваше разказа си с лични впечатления и мнения. Между другото спомена, че скоро е ходил в Европа и се е ужасил, от скъпия бензин там. Повярвахме му 🙂

По Бродуей

По време на обиколката из Манхатън виждаме повече от забележителностите в този централен район — Бродуей и Таймс Скуеър, небостъргачите Емпайър Стейт Билдинг и Крайслер Билдинг, централата на ООН, спортната зала Медисън Скуеър Гардън, Сентръл Парк, китайския квартал.

Четете по-нататък>>>

16 коментара

сеп. 16 2009

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола(14): Вашингтон и Филаделфия

Продължаваме с автомобилното пътешествие на Христо из Щатите. Започнахме с Подготовката и съветите и проследихме първите им стъпки в Америка, бяхме с него на Ниагара и минахме през Канада, в Чикаго, Дивия Запад и планината Ръшмор, както и в един индиански резерват и Националния парк Йелоустоун и минахме през Голямото солено езеро, щата Невада и стигнахме до езерото Тахо. Бяхме в Сан Франциско, Лос Анжелис и Сан Диего и Лас Вегас и Големия каньон, пропътувахме От Аризона до Флорида и стигнахме до Маями, Флорида, както и на остров Key West, Флорида. За последно бяхме заедно до Космическия център Кенеди и пистата Дайтона.

Днес ще разгледаме столицата Вашингтон и Филаделфия.

Приятно четене:

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола

четиринайсета част

Вашингтон и Филаделфия

През цялата нощ валя, но сутринта се беше наваляло и само все още мокрият асфалт напомняше за дъжда. Тръгваме за Вашингтон, като маршрутът ни е 760 км. След излизане от хотела зареждаме в близката бензиностанция на Шел за $40 по $3,699 за галон. Малко по-късно видяхме на магистралата по-ниски цени, което ни се беше случвало и преди, но…това е положението! Излизаме на магистрала I—95 и по нея ще караме 504 км. След 120 км влизаме в

Северна Каролина

и спираме за малко в добре уреден Welcome Centre.

В този щат се минава и покрай голям outlet-комплекс край град Smithfield, където сме след още 150—160 км. При един от първоначалните варианти на програмата, смятах да пренощуваме някъде наблизо и следващия ден да отделим време за outlet-а. Оказа се, че решението ми да се откажа от този вариант е било правилно защото, въпреки че комплексът е доста голям, не е така ефектен и богат, както тези във Флорида — край Орландо /за който писах/ и другия, за който не съм споменавал, но в който също се отбихме на излизане от Маями на път за островите.

Четете по-нататък>>>

One response so far

авг. 24 2009

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола(13): Космически център Кенеди в Кейп Канаверал, Флорида

Продължаваме с автомобилното пътешествие на Христо из Щатите. Започнахме с Подготовката и съветите и проследихме първите им стъпки в Америка, бяхме с него на Ниагара и минахме през Канада, в Чикаго, Дивия Запад и планината Ръшмор, както и в един индиански резерват и Националния парк Йелоустоун и минахме през Голямото солено езеро, щата Невада и стигнахме до езерото Тахо. Бяхме в Сан Франциско, Лос Анжелис и Сан Диего и Лас Вегас и Големия каньон, пропътувахме От Аризона до Флорида и стигнахме до Маями, Флорида. За последно бяхме на остров Key West, Флорида, а днес ще видим Космическия център Кенеди и пистата Дайтона. Приятно четене:

Обиколка на Северна Америка (САЩ и Канада) с кола

част тринайсета

Космически център Кенеди в Кейп Канаверал, Флорида

Сутринта закуската в хотела е в зала, приличаща на работнически стол в наш завод от недалечното минало. Малко по-късно излизаме на път 528 който е до хотела и след по-малко от километър минаваме по дълъг мост отвеждащ

до Cape Canaveral,

или по-точно до областта, която се води под това име. На изток, до самия нос Cape Canaveral, се отива по още един мост и там има военно-въздушна база, а повече от съоръженията на NASA са на територията преди това. Следваме указателните табели и завиваме наляво към Kennedy Space Center. 5—6 км се движим през блатист район, след което стигаме до паркинг, който, разбира се, е огромен и голяма част вече е заета, така че намираме свободно място доста далеч от входа. Оставяме колата и се отправяме към входа по алея, край която са монтирани много табла с фотоси на космическа тематика. На влизане се минава под арка и се излиза на малък площад. Наблизо се вижда цяла „гора“ от стърчащи макети на ракети.

Четете по-нататък>>>

One response so far

Older Entries »