Категория: Гибралтар

Гранада – Андалусия, Испания 1

Андалусия – слънчевата приказка на Испания (1)

С Цветелина тръгваме на обиколка из испанската Андалсуия. Като за начало ще минем през Кордоба и Гранада, за да спрем в Естепона, като база за посещение на Гибралтар. Приятно четене:

Гибралтар 0

Гибралтар

„С питане до Цариград се стига“ е примерът, който ще следваме за да намерим днешната ни цел – Гибралтар. Питащият ще бъде Данаила 🙂 Приятно четене: Гибралтар – Несъществуващ на пътните табели Зимата се...

Гибралтар… и отвъд (2) 13

Гибралтар… и отвъд (2)

Днес ще продължим обиколката си из Гибралтар заедно с Атанас. В началото стана дума за Скалата, Мис Свят и макаците, с днес ще разгледаме по-подробно центъра на градаПриятно четене:

 

 

Гибралтар… и отвъд

част втора

Долфин Сафари

Едно от нещата, които исках да посетя и си бях набелязал още при тръгването ми от България беше да се кача на корабче, което излиза в открито море в търсене на делфини в ествествената им среда. Осъществих го още на третия ми ден в Джиб. Беше неделя, а от предишния ден си бях купил билет по Интернет (25 паунда).Следобед се явих на кея на Марина Бей (Marina Bay) – едно от трите яхтени пристанища на Гибралтар. Другите две са Куинсуей Кий (Queensway Quay) и Оушън Вилидж (Ocean Village). Оушън Вилидж и Марина Бей са в непосредствена близост едно от друго и де факто се сливат. В района им, точно на брега на морето,  се намират най-голямото казино в Гибралтар и модерни жилищни сгради, в които най-евтините наеми бяха от порядъка на 1000-1200 паунда на месец на апартамент.В самите марини пък се полюшкват множество луксозни яхти.

Част от яхтите в Марина Бей – Гибралтар

Част от яхтите в Марина Бей

 

 

В уречения час около двадесетина човека се качихме в корабчето и излязохме в открито море. От компанията, организираща пътуването, гарантираха, че

ще видим делфини

В противен случай, трябваше да ни върнат парите. Около петнадесет минути след като напуснахме пристанището видяхме първият от тези удивителни морски бозайници. Скоро се появиха и други делфини, които плуваха покрай корабчето и правеха скокове над водата, радвайки се като малки деца. Делфините са познати с приятелското си отношение към човека, който, за съжаление, не винаги им отговаря със същото. Известни са случаи на масови убийства, заради месото им, на Фарьорските острови и в Япония. За това имаше даже документален филм, който спечели Оскар.

Делфини плуват на "една ръка разстояние" от корабчето – Гибралтар

Делфини плуват на “една ръка разстояние” от корабчето

   Малко инфо за тези сладури

Резултат на милони години еволюция, делфините са считани са за едни от най-интелигентните животни. Повечето притежават остро зрение и могат да чуват около десет пъти по-добре от човека. Предполага се обаче, че не усещат миризми, поради липсата на обонятелен нерв. Учените не са сигурни защо точно обичат да скачат над водата. Предположенията включват комуникация с други себеподобни, фиксиране на пасажи с риба, освобождаването от паразити или просто за забавление. Делфините обичат да плуват заедно с хора, а са известни случаи, в които са спасявали и живота на удавници.

Не е ясно защо делфините правят скоковете си над водата – Гибралтар

Не е ясно защо делфините правят скоковете си над водата

Сафарито продължи около час и половина, от което време около час прекарахме в открито море. Хората минаваха ту на левия, ту на десния борд, за да видят по-добре делфините, които правеха пируети и плуваха заедно с корабчето.  На няколко пъти идваха много близо и успях да направя нелоши снимки. Когато обърнахме към Гибралтар ни „изпратиха“ като дълго време плуваха заедно с корабчето. Интеракцията с тези прекрасни същества определено си заслужава. Някак си те зареждат с положителна енергия с вечната си полу-усмивка и игриво поведение.

 

Мейн Стрийт (Maine Street)

Главната улица  на Гибралтар – Мейн Стрийт (Maine Street), сама по себе си е туристическа атракция. Тя е обект на усилена търговия, а в събота и неделя буквално се задръства от хора, главно туристи. Понякога на нея може да видите и макаци, слезли от Скалата на разходка в града.

Главната улица Мейн стрийт – Гибралтар

Мейн стрийт

Главната се простира от Кейсмейтс Скуеър в долния си край до Трафалгарското гробище в горния. На нея има магазини за сувенири , за техника, цигари, алкохол, барове, ресторанти, заведения, а за атракция са поставени и червени телефонни кабини, каквито има в Лондон. Тъй като в Гибралтар цигарите и алкохола са безмитни, много хора идват от Испания, за да си купят от тях. През границата е позволено да се изнася само едно бутилка алкохол и един стек цигари, но режимът не е строг и се проверява багажа само на тези, които се сторят съмнителни на граничарите. Това, разбира се, е предпоставка за контрабанда и има хора в Ла Линея, които се занимават именно с това.

Червените телефонни кабини създават илюзията, че сте в Лондон – Гибралтар

Червените телефонни кабини създават илюзията, че сте в Лондон

На път за работа обикновено преминавах

по цялата дължина на Мейн Стрийт,

тъй като офисът, в който ходех по работа, беше в горния й край. Пътьом винаги пресичах малък площад, на който се намира

„Манастира“ (The Convent) –

резиденцията на губернатора на Гибралтар от 1728 година насам. Името на сградата идва от факта, че първоначално е била францискански манастир. Можете да я познаете по това, че пред нея стои на стража гвардеец в шотландска поличка. Срещу „Манастира“ се намира къщата на стражата на губернатора с две лъскави оръдия отпред, с които туристите не пропускаха да се снимат за спомен. До “Манастира“ се намира и пъбът „Ядосаният монах“ (The Angry Friar). Самото заведение не е кой знае какво, но служи като ориентир за площада, на който се намира.

"Манастирът" със стражата отпред – Гибралтар

“Манастирът” със стражата отпред

Друго нещо, покрай което винаги минавах на път за работа, беше огромен билборд по случай Диамантеният юбилей на кралица Елизабет начело на Великобритания. През юни, по случай 60-годишнината й от възкачването на престола е имало големи тържества, а градът е посетен от сина на Елизабет Втора принц Едуард и съпругата му Софи. Елизабет е коронясана за кралица на 2 юни 1953 година след смъртта на баща й Джордж Шести (заекващият крал от филма „Речта на краля“). Единственият друг британски монарх, който е празнувал Диамантен юбилей е кралица Виктория през 1897 година.

Билборд по случай Диамантения юбилей на кралицата

Билборд по случай Диамантения юбилей на кралицата

Горният край на Мейн Стрийт завършва с огромна арка, наречена

Портата на референдума (Referendum Gates)

Кръстена е така след референдума през 1967 година, на който местното население решава с категоричните 99 процента да остане под британски суверенитет. След арката вляво се намира

Трафалгарското гробище (Trafalgar Cemetery)

В него са погребани войници, ранени в битката при Трафалгар (21 октомври 1805 година) и по-късно починали от раните си в Гибралтар. Срещу гробището е издигната статуя на предводителя на британската флота – адмирал Нелсън. Всяка година, през октомври, тук се извършва специална почетна церемония с поднасяне на венци в памет на загиналите. Битката при Трафалгар е най-значимият британски военноморски успех по време на Наполеоновите войни (1803-1815). В нея е разгромена смесената френско-испанска флота, а смъртта си намира самият Хорейшио Нелсън (като чуя първото име на адмирала нямам как да не се сетя за „От местопрестъплението“ и Хорейшио).  Днес, негова статуя (на Хорейшио Нелсън, не на героя на Дейвид Карузо) е издигната също в средата на площад Трафалгар в Лондон.

В последните ми дни в Гибралтар накупих от магазинчетата на Мейн Стрийт редица сувенири за роднини и приятели в България. Разнообразието е огромно – магнитчета, картички, фланелки, шапки, ключодържатели, химикалки, значки и какво ли още не. Ликовете обикновено са на Скалата на Гибралтар, на маймунки или на делфини. Най-големият хит са плюшените маймунки, които пищят като истински като ги стиснеш.  Чух, че било изгодно да си купиш и техника от Джиб, но не останах особено убеден в това . Вярно, имаше голямо разнообразие на таблети, смартфони, фотоапарати, лап топи, но цените им не ми се видяха по-ниски от на други места.

Юропа Пойнт е най-южната точка на Гибралтар

Юропа Пойнт е най-южната точка на Гибралтар

Юроп Пойнт (Europa Point)

Въпреки, че е с територия по-малка от седем квадратни километра, Гибралтар си има и

градски транспорт, състоящ се от осем автобусни линии

Един ден хванах автобус номер две от Кейсмейтс Скуеър, за да стигна до най-южната точка на Джиб – Юропа Пойнт (Europa Point). Цената на пътуване е един паунд, но се излъгах, че си взех сингъл билет, защото после научих, че билет за целия ден струва паунд и половина.

Europa Point, Гибралтар

   Юропа Пойнт е мястото, на което водите на Средиземно море срещат тези на Атлантическия океан.

Гибралтар е само на 24 км от Африка и, при ясно време, оттук може да се види планината Джебел Сиди Муса на мароканския бряг, за която се предполага, че е вторият стълб на Херкулес. Е, аз не я видях, тъй като пристигнах при доста мъгливо време и имаше видимост само на няколко километра в морето.

При ясно време от Юропа Пойнт може да се види Африка. Нямах този късмет – Гибралтар

При ясно време от Юропа Пойнт може да се види Африка. Нямах този късмет При ясно време от Юропа Пойнт може да се види Африка. Нямах този късмет – Гибралтар

 

 

Мястото за наблюдение е обезопасено с парапет, тъй като брегът е висок и осеян с клифове, в които, една след друга, се разбиват хиляди вълни, пръскайки вода на няколко метра във въздуха.

Интересното е, че при Юропа Пойнт са събрани заедно джамия и църква. Има и

фар,

който хвърля светлина на 27 километра в морето. Маякът е построен за три години – между 1838-ма и 1841-ва. Напълно е автоматизиран през 1994 година и, ако за някой това е интересно, е единственият извън Острова, за който се грижи Trinity House – органът, отговарящ за морските фарове на територията на Великобритания (да, имат си и такава институция). Исках, разбира се, да разгледам фара отвътре, но нямаше как, заради огромните надписи „Влизането на външни лица строго забранено“.

Фарът на Юропа Понт хвърля светлина на 27 км дължина – Гибралтар

Фарът на Юропа Понт хвърля светлина на 27 км дължина

    Църквата при Юропа Пойнт

е католическа и носи името Shrine of Our Lady of Europe, което  може да се преведе като Храм на Дева Мария на Европа. Интересното е, че сградата е превърната в църква, след като преди това е изпълнявала предназначението на джамия. Метаморфозата настъпва, след като испанците завладяват Гибралтар от маврите през петнадесети век. Новите господари на полуострова построяват параклис, а в него може да се види малка статуя на Дева Мария с Младенеца на ръце. И двамата са короновани, а Божията майка държи в ръката си скиптър с три цветя, символизиращи Любовта, Истината и Справедливостта. Близо два века църквата се радва на просперитет, а много моряци от акостиращи кораби минават през нея за молитва и правят различни дарения. През 1979 година Папа Йоан Павел IIофициално одобрява  почитането на Дева Мария като закрилница на Гибралтар. През 2009 година храмът е удостоен от Папа Бенедикт XVI със Златна Роза – рядък знак на почит, който се дава от Ватикана.

Джамията, построена с дарение от краля на Саудитска Арабия – Гибралтар

Джамията, построена с дарение от краля на Саудитска Арабия

   Джамията Ибрахим-ал-Ибрахим

е построена през 90-те години след дарение на стойност пет милиона паунда от краля на Саудитска Арабия Фахд. Освен място за молитва, към нея има още училище, зала за лекции и библиотека. Тя е единствената джамия в Гибралтар, която обслужва мюсюлманската част от населението, наброяваща около 2000 човека. Ибрахим-ал-Ибрахим е най-южно разположената джамия в континентална Европа и една от най-големите в света, намираща се в немюсюлманска държава.

   Летището

Стигнахме и до

Гибралтарското летище – едно от най-странните в света

Това, което го прави такова е, че единствената му писта се пресича по средата от автомобилен път. И то, не някакъв второстепенен, а от Уинстън Чърчил Авеню – главната пътна артерия на полустрова, която води от и до границата с Испания и ежедневно се използва от хиляди автомобили и пешеходци.

Пешеходци и МПС-та чинно чакат излитането на самолет – Гибралтар

Пешеходци и МПС-та чинно чакат излитането на самолет

Във времето, по което кацат или излитат самолети, светва червен светофар

и пътят за северната граница се затваря с две бариери – една откъм Гибралтар и една откъм границата. Това се повтаря по няколко пъти ежедневно. По-рядко в понеделник и вторник, а най-често през уикенда, когато е най-натоварено откъм полети. Обикновено на ден има от три до шест кацания и излитания.

По време на цялата процедура хората и колите остават блокирани от двете страни на пътя и чакат чинно от петнайсетина минути до два часа. Полетите обикновено са следобед, така че, ако пресичате границата преди пладне, едва ли ще се наложи да чакате. Най-добре  предварително се осведомете кога има полети от сайта на летището: http://www.gibraltarairterminal.com/. Едва ли ви се иска да попаднете в двучасова „тапа“, ако бързате да стигнете някъде. Веднъж и аз имах шанса да видя процедурата по кацането и излитането от летището отблизо, при което самолетът мина буквално на стотина от бариерата. За мен си беше атракция, но на местните сигурно им е писнало, защото няколко човека започнаха да нервничат и да повтарят „Come on! Come on!”.

Самолет на Бритиш пресича Уинстън Чърчил Авеню, за да излети за Лондон – Гибралтар

Самолет на Бритиш пресича Уинстън Чърчил Авеню, за да излети за Лондон

Дори и да няма полети, в час пик се образуват големи задръствания от коли на границата –  сутрин на влизане в Джиб и вечер на излизане. Аз не съм имал „удоволствието“ да попадна в такова, но се случваше някой колега да праща и-мейл от смартфона си до служебната поща: „Не минавайте през границата с кола. Тук е ад!“.

В момента,

компаниите, които изпълняват полети от и до Гибралтар, са три – EasyJet, Monarch и British Airways

Лети се само до Англия – Лондон и Манчестър, а от лятото на тази година трябва да стартират и полети до Бирмингам. По времето, когато бях в Джиб имаше и такива до Ливърпул, но бяха спрени заради слаб интерес.

Дълги години Испания не позволява самолети от и за Гибралтар на летят над нейна територия и блокира достъпа на Джиб до европейското въздушно пространсто. На това е сложено край през 2006 година след тристранно споразумение между Испания, Великобритания и Гибралтар. В резултат, Iberia започва да изпълнява полети от Гибралтар до Мадрид и обратно. Линията обаче просъществува само две години, след което е спряна по икономически причини. Нова авиокомпания – Andalus, възстановява връзката с Мадрид, добавяйки нова линия – до Барселона. Тези полети се осъществяват само няколко месеца и също са прекратени, заради липса на достатъчно интерес, а днес Andalus вече е в историята и не същестува като авиопревозвач. Така, понастоящем единствената въздушна връзка на Джиб е с Острова.

Гибралтар може да се похвали с чисто нов и модерен терминал на летището, който беше пуснат в експлоатация, докато бях там. Новият терминал е близо два пъти по-голям от стария, който ще бъде разрушен и превърнат в паркинг.

 

Стотонното оръдие

В края на 19-ти век, във Великобритания са конструирани четири огромни стотонни оръдия. Две от тях са били предназначени за отбраната на Гибралтар, а другите две – за Малта. Едно от двете гибралтарски чудовища е запазено и до днес и може да се посети срещу входна такса от един паунд. Веднъж и аз отидох да го видя с колегата и приятелката му, с които бяхме на върха на Скалата.

Предназначението на оръдието е било отбрана на западното крабрежие на Гибралтар, а размерите му са наистина внушителни. Има цев дълга над десет метра и може да изстреля снаряд на близо 13 км разстояние. За да се подготви за работа трябват близо три часа, а за зареждането му са необходими 35 човека. Един снаряд за оръдието тежи около 900 килограма и се изстрелва със скорост 300 метра в секунда.

Сто тонно оръдие (на заден план) – Гибралтар

Сто тонното оръдие (на заден план)

Освен, че разгледахме подробно оръдието, минахме и през музея към него, в който се разказва за смелостта на един войник от 1902 година. Тогава, в чест на посещението на висш генерал, се готвят пет залпа, но оръдието засича след първия от тях. Следват неуспешни опити за втори изстрел и генералът пита има ли доброволец, готов да бъде спуснат в цевта на оръдието, за да помогне за изваждането на невъзпламенения снаряд. Предполагам, че е последвала дълга пауза преди напред да излезе висок и слаб войник, който се наема със задачата. Последният се справя успешно и е изваден невредим, а в знак на признателност е повишен в сержант.

За последно, 100-тонното оръдие е използвано през 2002 година, за да оповести началото на Гибралтаро-Малтийската конференция. Успоредно залп изстрелва и неговият „близнак“, съхранен и до днес В Малта.

Плажове

По източното крайбрежие на Гибралтар има няколко плажа, които стават за къпане. За да стигнете до тях, след като пресечете летищната писта, идвайки от Испания, на първото кръгово движение трябва да завиете наляво. Дясната посока ще ви отведе към центъра на града.

Ако ги посетите през седмицата, в работно време (както правех аз), плажовете не са пренаселени, а дори напротив. През уикенда е нещо различно, особено на

най-дългия  – Източният плаж (Eastern Beach)

Той е и най-слънчев, тъй като не е засегнат от сянката на намиращата се в непосредствена близост Скала на Гибралтар. До него е рибарското заливче

Catalan Bay (Каталунският залив),

на което можете да акостирате, ако търсите спокойствие от тълпите на Източния плаж през уикенда. На мен ми беше любим и на няколко пъти си изкарах доста релаксиращо там.  Макар, че времето беше топло в края на септември и началото на октомври, водата все пак си беше хладка и трябваше човек да прояви доста психика, за да се потопи изцяло в нея. Аз се престраших да нагазя до малко над колената, колкото да запиша топване в гибралтарски води. При Каталунския залив има и шикозен хотел сред скалите, от чиято тераса можете да се радвате на прекрасна гледка към плажа отвисоко, докати си пиете кафето.

Плажът Catalan Bay – Гибралтар

Плажът Catalan Bay

 

 

До Catalan Bay се намира

Sandy Bay (Пясъчният залив),

който е най-спокоен от плажовете по източното крайбрежие, но и най-труднодостъпен. В Гибралтар съществуват още Western Beach (в непосредствена близост до границата), както и Little Bay и Camp Bay (близо до Юропа Пойнт), но не съм ги посещавал, така че не мога да дам някакво конкретно инфо за тях.

Ботаническата градина - чудесно място за почивка на сянка в жегата – Гибралтар

Ботаническата градина – чудесно място за почивка на сянка в жегата

Ботаническа градина

В подножието на Скалата, точно до началната станция на лифта се намира Ботаническата градина на Гибралтар. Много приятно местенце, на което можете да поседнете сред зеленината на различни растения. Единственият път, когато влязох станах свидетел на сватбена процесия. За градината няма такса вход и е добра опция за кратка почивка преди пешеходен щурм на Скалата или дълъг преход до най-южната точка на Джиб – Юропа Пойнт. Последното не го препоръчвам. По-добре жертвайте паунд и половина за целодневен билет за градския транспорт.

Част от флората на Ботаническата градина – Гибралтар

Част от флората на Ботаническата градина

Виктория Стейдиъм (Victoria Stadium)

Непосредствено до летището се намира Националният стадион на Гибралтар – Виктория Стейдиъм. Съоръжението е с капацитет 5 000 зрители, а на него играе мачовете си националният отбор по футбол на Гибралтар. Представителният тим на Джиб все още не е допускан до участие в световни и европейски квалификации. Значителна роля има силната опозиция на Испания във връзка с членството на полуострова в Европейския футболен съюз УЕФА. През 2007 година, Испания дори заплашва, че ще бойкотира всеки турнир, до който Гибралтар бъде допуснат до участие. Едва миналата година УЕФА прави Джиб свой временен член. Всички надежди на местната футболна асоциация са насочени към конгреса на европейската централа през май тази година. Очаква се на него Гибралтар най-после да придобие пълноправно членство.

Виктория Стейдиъм, сниман от Гибралтарската скала – Гибралтар

Виктория Стейдиъм, сниман от Гибралтарската скала

   Футболистите в Гибралтар, разбира се, са аматьори,

които играят в свободното си време, докато практикуват своите професии. Има местно първенство, в което най-интересните имена са Ман Юнайтед ФК, Челси ФК и Бока Хуниорс, кръстени на едноименните грандове. Единственият професионалист и най-голяма звезда на националния отбор е халфът Лиъм Уокър, който рита в английския Портсмут. Феновете на полустрова се надяват, с евентуалното присъединяване на Гибралтар към УЕФА, повече местни играчи да имат шанса да отидат да играят в чужбина, а под Скалата да пристигнат за квалификационни мачове някои от топ отборите на Стария континент като Англия, Германия, Италия, Португалия, Франция, а защо не и неприятелски настроената Испания. Така че, кой знае, след някоя и друга година може да имате шанса да гледате в Джиб мач с участието на звезда от калибъра на Кристиано Роналдо, Йозил, Шави, Рууни, Бензема или някой друг.

 

Поглед към Скалата привечер от Ла Линея – Гибралтар, Испания

Поглед към Скалата привечер от Ла Линея

Ла Линея

Ще ви разкажа и за един съвсем различен свят от богатия Гибралтар, който се намира от другата страна на границата. При напускане на полуострова по суша се озовавате в

Ла Линея де ла Консепсион

или просто Ла Линея. С население от 65 000 души, градът е сериозно засегнат от икономическата криза в Испания. Много от младите хора го напускат, а безработицата по официални данни е ужасните 40 процента. Стряскащо, но и леко подвеждащо, тъй като Ла Линея е основен източник на работна ръка за обслужващата сфера на Джиб. Същите хора, които работят на полуострова, се видят безработни в Испания, но получават заплата в Гибралтар. Всяка сутрин няколко хиляди испанци – чистачки, детегледачки, строителни работници, продавачи и др. пресичат границата. Вечер с тях се прибират и много чужденци, работещи на полуострова. Заради скъпите наеми под Скалата, повечето от тях живеят в Ла Линея, където може да се намери сносно жилище срещу 500-600 евро на месец. Имах трима български колеги, които също живееха за по-евтино в Испания, въпреки че работеха в Гибралтар.

Центърът на Ла Линея – Испания

Центърът на Ла Линея

Ла Линея е в най-лошо икономическо състояние от градовете в Андалусия, която от своя страна е най-зле от всички области в Испания. Дълговете на града, трупани с години, са за стотици милиони евро, а работниците в администрацията не получават редовно заплатите си.  Средният дълг на човек от населението е около 3000 евро, което нарежда Ла Линея на второ място в цяла Испания, веднага след Мадрид.

Окъсаното испанско знаме в Ла Линея е като отражение на окаяното икономическо положение на града – Испания

Окъсаното испанско знаме в Ла Линея е като отражение на окаяното икономическо положение на града

Бедността, безработицата  и историческия спор с Великобритания за полуострова са озлобили местното население, у част от което, се усеща

неприязън към богатия Гибралтар

Има изолирани случаи на нападение над англичани, които се прибират късно вечер от работа. Веднага след границата има алея с магазини, която през нощта е безлюдна. Тя е известна сред работещите в Джиб като “Run, chicken, run” тъй като трябва да я пресечете максимално бързо и без много-много да се оглеждате, ако не искате да ви нападнат и ограбят.

 Алеята "Run, chicken, run" – Ла Линея, Испания

 

Юдит – унгарката, която споменах по-рано при описанието на Скалата, ми разказа за един такъв случай. Най-добрата й приятелка, също унгарка, има гадже – англичанин, който се прибирал през нощта след работа до късно. На въпросната алея  бил приближен от испанци, които го попитали „Do you speak English?“ и след отговора: „Yes, I do”, последвали няколко бързи удара, свалили от гърба му раницата, в която бил лаптопа му, и офейкали. Затова, разполагащите с по-добри финансови възможности чужденци предпочитат да си взимат къщи под наем в затворени комплекси по крайбрежието на Коста дел Сол и да пътуват всеки ден с кола до Гибралтар. В един такъв, в Естепона (на около 35 км от границата с Испания, по средата на пътя за Марбея), живеят въпросният британец и унгарската му приятелка днес. Преместват се там в търсене на спокойствие след инцидента в Ла Линея и, доколкото разбрах, им предстои женитба.

"Нежно" пожелание към Гибралтар, написано от ла линейци – Ла Линея, Испания

“Нежно” пожелание към Гибралтар, написано от ла линейци

 

   Ходих до Ла Линея на няколко пъти

за среща с българските колеги. Веднъж, на алеята „Run, chicken, run”, един от тях ми показа машина, която доста ни развесели. Беше подобна на тези, които пускат шоколадчета и безалкохолни напитки, но отделенията на тази бяха заети с артикули от секс шоп. И не бяха само кондоми, но не ми се влиза в подробности да описвам другите неща. Който е любопитен, нека види на място!

Машината с интересните артикули – Ла Линея, Испания

Машината с интересните артикули

   Иначе в Ла Линея има много приятни заведения

Веднъж бяхме в тапас бар, друг път – на аржентински ресторант. Останах с впечатлението, че местното население не е от най-работливите. Чиновниците обикновено не си помръдват пръста след два следобед, а чух и за следната схема – много хора работят някъде в продължение на шест месеца, след това напускат и шест месеца карат на обезщетения. Независимо, че не са съкратени, явно им се полагат, заради твърде социалната политика на Испания. Напук на безработицата, ла линейци, обичат да се веселят. Не пропускат традиционната си сиеста и пълнят заведенията вечер.

По време на 45-дневния ми престой си направих три екскурзии извън Гибралтар – еднодневна до Марбея, двудневна до Танжер в Мароко и тридневна до Мадрид. В следващите две части ще разкажа за кратките ми пътувания до Марбея и Танжер. А Мадрид може да почака за отделен пътепис някой друг път.

 

Очаквайте продължението

Автор: Атанас Стратиев

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Гибралтар – на картата:

КЛИКАЙТЕ НА ЗАГАЛВИЕТО ЗА ПОДРОБНОСТИ

Гибралтар… и отвъд 12

Гибралтар… и отвъд

Съвсем наскоро получих по мейла въпрос от наша читателкам относно визи за Губралтаа – и изобщо: къде-какво-как. Дядо Боже си знае работата и съвсем скоро Атанас ни праща този разказ за Гибралтар. Само да знаете – т.к.Гибралтар е част от Великобритания, това значи, че е част от Европейския съюз, но подобно на Бълария, не е участник в споразумението от Шенген 😉

А днес ще стане дума както за маймуни, така и за Мис Свят 🙂 Приятно четене:

 

 

Гибралтар… и отвъд

Започвам да пиша за Гибралтар с идеята, че това ще е по-скоро разказ, отколкото пътепис, който следва строго хронологичен ред  – първи ден отидох там, видях това и онова и т.н. Причината е, че прекарах в това интересно кътче месец и половина по работа и съм ходил на разходка в него и околностите, когато бях в почивка.  И така, началото:

Пристигнах в Малага с полет от София през Мадрид в средата на септември. На летището ме чакаше шофьорът ми Чарли – доста колоритен, около 60-ина годишен човечец, който ми беше звъннал един месец по-рано по телефона и ме хвърли в шах с репликата: „Hello, Atanas. This is Charlie. Are you coming tomorrow?“ ( Ало, Атанас, Чарли е. Идваш ли утре?“). Наложи се да го убеждавам, че датата на полета ми е 15-ти, но не август, а септември.  Учудих се, че английският му е доста развален, тъй като очаквах, че е британец, при положение, че се казва Чарли, а и Гибралтар е британска територия. Оказа се, че е гибралтарец, който ми разказа интересни неща за историята, порядките, административното устройство и хората на полуострова докато ме караше от летището на Малага до Гибралтар (около 110 километра). По пътя минахме през известния курорт Марбея и си обещах да отида до там някой ден, когато имам повече свободно време.

Гибралтар

Първи поглед към Гибралтар. Скалата е в облаци

 

 

С  приближаването на полустрова,  на някои от завоите можеше да се види отдалеч огромната Скала на Гибралтар, заради която той е известен просто като Скалата – The Rock. За около час и половина стигнахме до Ла Линея – градът, който се намира от испанската страна на границата с Гибралтар. Трябва да кажа, че пресичането й е абсолютна формалност.  Само си показваш паспорта и полицаите ти махат с ръка да минаваш. Няма засилени мерки за сигурност или детайлна проверка на паспортите. Разбира се, тези неща важат за граждани на Евросъюза, каквито, слава Богу, сме вече и ние. За останалите влизането е по-сложно, трябва си виза.

Гибралтар

“Гибралтар – люлка на историята” е първото, което виждате преди да влезете в града

 

Първото нещо, което виждам, след като влизаме в Гибралтар, е летището – едно от най-странните в света. За него ще ви разкажа по-нататък. Стигаме до централния площад Кейсмейтс Скуеър, където Чарли ме оставя и ми дава ключовете за апартамента, в който ще живея в следващия месец и половина. Квартирата се оказва мезонет в стара кооперация с изглед към площада. На долния етаж има кухня, хол и тераса, а на горния – три спални. В една от тях се беше настанил Нийл – англичанин, който четири дни по-късно си замина за Острова и до края на престоя ми останах сам в апартамента. Беше петък следобед, а в офиса ме искаха чак в понеделник, така че разполагах с целия уикенд за запознанство с Гибралтар. Бях адски изморен, затова си взех един душ и веднага заспах.

  За Гибралтар

Гибралтар е едно малко парче земя. Представлява голям 6.8 кв. км  полуостров, по-голямата част от който се заема от Гибралтарската скала. Единствената сухоземна граница е на север – с Испания, а от другите три страни е заобиколен от вода. На юг се свързва, чрез Гибралтарския проток, със Северна Африка.

 

 

По административно устройство, Гибралтар  е отвъдморска територия на Великобритания. Чарли обаче ми каза, че притежава известна автономност и собствено избираеми парламент и правителство. И наистина – на всеки четири години има избори. Парламентът, разбира се, не е раздут като нашия с 240 депутати, а се състои само от 17 човека плюс говорител, а в правителството има  10 човека.  Държавен глава се води британският монарх Елизабет Втора, а неин представител е губернаторът на Гибралтар. Последният е главнокомандващ и отговаря за външната политика.

Националният флаг на Гибралтар

Националният флаг на Джиб

 

Гибралтар си има и собствени национален флаг и валута. Знамето прилича много на това на Полша с разликата, че бялата ивица е по-широка от червената и на него има нарисуван замък. Валутата е гибралтарски паунд, еквивалентен на британския. И на него е изобразена Кралицата, но банкнотите са с различен цвят и, вместо „Bank of England“, на тях пише „Government of Gibraltar“. Разбира се, приемат се и британски паундове, както и евро. Но да пазарувате в Гибралтар в евро не е изгодно, защото ви удрят в курса.

Десет гибралтарски и десет британски паунда

Десет гибралтарски и десет британски паунда

 

   Полусторовът е офшорна зона

и редица чуждестранни компании са прехвърлили бизнеса си тук, за да се възползват от данъчните облегчения. Най-много са фирмите от Интернет хазарта. След 2000 година част от английските букмейкърски къщи преместват централите си тук, за да избегнат деветпроцентната данъчна ставка върху залозите на Острова.  Днес, в компаниите за онлайн залагания работят няколко хиляди души. Те, разбира се, за разлика от компаниите, не са освободени от налози.  Местното правителство обаче намалява дължимия годишен данък с няколко хиляди паунда за всяко дете в семейството. Целта е насърчаване на раждаемостта и увеличаване на населението. Добрите условия на труд и средиземноморският климат са причина много англичани да се преместят да живеят и работят в Джиб (така му викат британците, накратко от Джибралтар – б. ав.). Разбираемо, това е едно от най-топлите места в Европа. Годишният брой на слънчевите дни е около 320, а къде ти слънце в Англия, братко?

Гибралтар е спирка за много луксозни круизи по Средиземноморието

Гибралтар е спирка за много луксозни круизи по Средиземноморието

 

   Важна част от икономиката на Гибралтар е туризмът.

Изграден е специален терминал за големи круизни кораби, на който спират много компании, организиращи пътешествия по Средиземно море. Туристите, посещаващи Южна Испания и района на Коста дел Сол, също се отбиват, за да разгледат Гибралтар. Особено оживено е през уикенда, когато полустровът бъка от чужденци. Наред с английски и испански, могат да се чуят още италианска, френска, немска, руска и дори българска (и това ми се случи) речи. Най-важната туристическа забележителност е Скалата, за която ще разкажа след малко.

 

 

   Границата с Испания,

както споменах, е широко отворена, но не винаги е било така. И до днес испанците се облизват при вида на полуострова и твърдят, че той е техен. Дълго време Скалата е в ръцете на маврите, които я завладяват от вестготите през 711 година. През 1462 година обаче, по време на Реконкистата, Испания я присъединява към територията си. През 1704 година смесена англо-холандска войска отнема Гибралтар от Испания, а според мирния договор от Утрехт (1713 г.), полуостровът окончателно става британско владение. Следват обсади и неуспешни опити на испанците да си върнат Скалата. През 1967 година е проведен референдум, при който местното население гласува с абсолютно мнозинство да остане под британски суверенитет. Това разгневява Испания, която напълно затваря границата и единствените транспортни връзки на Гибралтар остават по въздух и вода. Северният съсед на Джиб вдига напълно бариерата чак след приемането си в Евросъюза през 1985 година. През 2002 година за последно е имало референдум, но 99 % от гибралтарците отново гласуват да останат под шапката на Великобритания. Нещо, с което Испания все още не иска да се примири.

   Населението

наброява около 30 000 души, което, при такава малка територия, прави Гибралтар едно от най-гъсто населените места в света – почти 5 000 души на квадратен километър. Местните говорят и английски, и испански, като понякога смесват в едно изречение думи и от двата езика. Английският им пък е много странен, сякаш не им е роден език, а го говорят с акцент, като чужденци. Между другото, местните се дразнят, ако наречете Гибралтар с думата колония или ги помислите за испанци. Те са гибралтарци и се гордеят с това!

В Гибралтар има хора от различни религии, които съжителстват мирно и кротко. Преобладаващата част са католици (близо 80 %), но има още протестанти, както и малки индийска, мюсюлманска и еврейска общности. По етнически състав, гибралтарците са много шарен народ, повечето са с британски, испански, италиански или португалски корени.  Нещо много типично за местните е, ако първото им име е от английски произход, то фамилията е латинозвучаща и обратното. Повечето носят имена като Кевин Гутиерес, Едуардо Смит, Джон Фернандес, Франсиско Търнър и т.н.

Добре дошли в Гибралтар - домът на Мис Свят 2009

Добре дошли в Гибралтар – домът на Мис Свят 2009

 

   Гибралтар е домът на Мис Свят 2009 – Каян Алдорино.

Нейната снимка е първото, което виждате, когато пресечете границата и влезете в Джиб като пешеходец. Шофьорът, който ме откара до Малага при връщането ми в България каза, че познава Каян и, че е много свестно и добро момиче, което и до днес си живее в Гибралтар. Тържествата по случай титлата й от Мис Свят били огромни и дори била издадена специална пощенска марка по случая. Нормално. Представяте ли си от град с 30 хиляди души да излезе най-красивата жена на планетата? Все едно в моя роден Свиленград да се роди следващия Пеле, Меси или Марадона.

Карта на Гибралтар

Картата на Гибралтар

Но, стига толкова обща информация за Гибралтар. Разгледайте картата, защото е време е да ви запозная с различните части на полуострова.

Кейсмейтс Скуеър (Casemates Square)

Площадът, на който живеех – Кейсмейтс Скуеър, е един от центровете на социалния живот в Джиб. Наречен е Casemates  на името на стари британски казарми, които са се намирали тук през 19-ти век. Някога място за публични екзекуции, днес приятели, познати и колеги си уговарят среща тук за по бира или хапване. Площадът е пълен с барове, ресторанти и заведения и играе ролята на вход към центъра на града за много туристи.

площад Кейсмейтс, Гибралтар

Изглед от терасата ми към площад Кейсмейтс

Както споменах по-горе, след пристигането ми през първия ден, заспах почти веднага, но през нощта се събудих от силна глъч. Петък беше ден за излизане по барове и дискотеки и на площада беше пълно с тийнейджъри, които пиеха, спореха, викаха, пееха и танцуваха току под прозореца ми. Така беше всеки петък вечер. Добре, че съм нощна птица и обикновено си лягам късно след полунощ. А една вечер (този път беше през седмицата и площадът не беше пълен с хора) имах съмнителното удоволствие да преживея около едночасова серенада току под терасата ми от група младежи. Пяха (или по-скоро крещяха) акапелно какво ли не. Имаше изпълнения на “Hey, Jude” на Бийтълс, „Wonderwall” на Оейзис, „Speed” на Били Айдъл, „We are the champions” на Куин, и даже на химна на Ливърпул – „You`ll never walk alone”. При последното ми идваше да им излея един леген с вода от терасата, тъй като не съм от най-големите фенове на този отбор. Реших обаче мъдро да се въздържа, че знам ли ги какви лумпени са. В края на октомври стана по-хладно и съответно на площада беше по-тихо, тъй като тийнеджърите вече стояха вътре в заведенията.

Доста от времето в квартирата прекарвах с лап топ на терасата. Само там имах стабилна Wi-Fi връзка с мрежата на едно от заведенията, което се намираше под прозореца ми – Latino`s. Тъй като в апартамента нямаше прекарана Интернет връзка, в един от първите ми дни в Джиб, предвидливо седнах в Latino`s да изпия бира и да поискам паролата за Wi-Fi, уж за смартфона ми. Това се оказа жизненоважно, тъй като до края използвах тази парола, за да се вържа към Интернет през лап топа.  А без нет просто щях да умра, тъй като, след опознаванетона Гибралтар, имах много свободно време, което трябваше да бъде убивано по някакъв начин.

Една вечер пак бях на терасата с лап топа и в мен се зароди идеята в някой от почивните дни да отида да разгледам най-големия град в околността – Малага, и евентуално да се срещна с родния рапър Гошо от Почивка, който от години живее там. Отказах се, след като му писах с предложение да го черпя бира, а той ми поиска пари, за да напишел песен за мен и компанията, за която работя. Опитах се да си представя текста: „Ето го и Наско, йо, йо, тук в Гибралтар, бейби, йе, йе…“.  Не, Гоше, мерси!

От туристическа гледна точка, на Кейсмейтс Скуеър има две интересни места:

Едното е

Туристическия инфо център,

от който можете да си вземете безплатна карта на Гибралтар и да получите полезна информация.

Другото е правенето на стъклени изделия по стария начин – чрез обдухване –

в Glass Blowing Exhibition,

намира се при югозападния ъгъл на площада. Там можете да погледате как майсторите сгорещяват стъклото в пещ, изстудяват го, обдухват го, използват клещи, за да му придадат определена форма и да го превърнат в крайна сметка в определна фигура. Входът е безплатен, а към експозицията има и магазин, от който можeте да си купите някоя и друга фигурка от стъкло.

Glass Blowing Exhibition на Кейсмейтс Скуеър

Glass Blowing Exhibition на Кейсмейтс Скуеър

Майстор в правенето на стъкло в действие

Майстор в правенето на стъкло в действие

Както споменах, обикновено си лягам късно и съответно спя до късно. В събота обаче  обикновено се събуждах по пладне заради силни викове от площада. Първият път, когато се случи се стреснах, но, поглеждайки от прозореца, разбрах, че става въпрос за някаква церемония, тъй като видях гвардейци във военни унформи да маршируват под строй. Става въпрос за

Церемонията на ключовете,

която е известна туристическа атракция в Гибралтар. Представлява възстановка на заключването на вратите към Стария град и военния гарнизон в Джиб през 18-ти и 19-ти век.

Церемония на ключовете на Кейсмейтс Скуеър

Церемония на ключовете на Кейсмейтс Скуеър

 

 

Тогава, водите на Средиземно море придошли твърде близо до отбранителните стени и единственият път да се влезе в града бил през четири порти, които били заключвани през нощта. Ключовете за тях се съхранявали от губернатора, който всяка вечер при залез слънце ги връчвал на специален отговорник, наричан Gate Sergeant.

Последният, заедно с ескорт от войници, барабани и флейти, обикалял всяка от вратите, за да я заключи и се разигравала следната сцена:

Пазителят на ключовете подхожда към караула с маршова стъпка.

Караул: Кой е тук?

Пазител на ключовете: Ключовете!

К.: Чии ключове?

П. К.: Ключовете на Кралица Елизабет! (при церемонията притежанието на ключовете винаги се изразява чрез името на настоящия британски монарх)

К.: Ключовете на Кралица Елизабет да преминат! Всичко е наред!

Церемония по ключовете, Гибралтар

“Ключовете на Кралица Елизабет да преминат!”

Церемония на ключовете на Кейсмейтс Скуеър

Залпът значи край на церемонията

 

 

Именно на тази сцена се прави възстановка всяка събота (стига да не вали и времето да е хубаво), а краят й се отбелязваше с едновременен гърмеж във въздуха на няколко пушки.

Церемония на ключовете на Кейсмейтс Скуеър, Гибралтар

Гвардейците са дружелюбни и можете да се снимате с тях след края на церемонията

 

 

  Скалата на Гибралтар (The Rock of Gibraltar)

Още на следващия ден след пристигането в Гибралтар посетих главното притегателно място за туристите – Скалата (The Rock).  Нарамих една малка раница и поех по Мейн Стрийт – Главната улица, а след това пътят започна да се вие нагоре. Няколко човека ме питаха дали не искам да се включа в организиран тур с автобус до върха на скалата, но аз предпочитах да се разходя пеш, за да опозная по-добре околността. Беше горещо и, след около час ходене, се бях доста поизпотил, когато стигнах до пропускателен пункт. Скалата представлява природен резерват и има малка такса – паунд и половина,  за да се посети. Платих я и веднага след КПП-то се озовах пред надпис, гласящ The Ancient World – Древният свят. Гибралтар спокойно може да бъде наречен така, тъй като е бил населен още в периода  128 000 – 24 000 години пр. н. е, когато тук са живели неандерталци. Доказателства за съществуването им са открити в една от пещерите по югоизточния склон на Скалата. Около 10 века преди Христа се заселват финикийците, а впоследствие Скалата на Гибралтар става известна като един от стълбовете на Херкулес.

Древният свят и Стълбовете на Херкулес – Гибралтар

Древният свят и Стълбовете на Херкулес

 

 

   Легендата за стълбовете

е свързана с десетия от дванадесетте подвига на Херкулес. Задачата пред него била да открадне червените крави на великана Герион. На път за острова, на който живеел гиганта, Херкулес трябвало да премине през Атласките планини. Само че, вместо да ги изкачва, той просто използвал свръхчовешката си сила и си проправил път директно през планината, разделяйки я на две части. Така създал Гибралтарския проток и свързал Средиземно море с Атлантическия океан.  Двете части на планината пък станали известни като Стълбовете на Херкулес. Северният стълб е Скалата на Гибралтар, а южният е на срещуположния африкански бряг и се предполага, че е или Монте Хачо в Сеута или Джебел Муса (Мойсеевата планина) в Мароко. В древността, Стълбовете на Херкулес са отбелязвали западната граница на познатия свят, а Платон твърди, че между тях се намира митичният потънал остров Атлантида.

 

Rock of Gibraltar, Гибралтар

Скалата е дом на около 250 безопашати маймуни от вида берберски макак, които са най-голямата атракция на Гибралтар. Една от версиите за това как са се появили маймуните тук е, че са избягали от кораб, който е транспортирал животни от Северна Африка за Европа. Макаците са под закрилата на закона. От една страна причина е малкият им брой, а от друга – легендата, че британците ще изгубят контрол над Гибралтар, когато маймуните изчезнат от него. Многобройните им контакти с туристи, които им подхвърлят храна, е нарушило дивото им състояние и ги е направило силно зависими от хората. Затова, когато са много гладни, маймуните слизат долу в града. Влизат в къщите на хората през отворени прозорци, търсят храна по хладилници и шкафове и чупят имущество. С цел да се запази дивото им състояние, забранено е да има се подхвърля храна, като глобата може да достигне до 500 паунда. Въпреки това, пак се намират хора, които им дават пуканки, плодове или други залъгалки.

Маймуни, Гибралтар

Надпис на английски и испански, предупреждаващ да не се хранят маймуните. Глобата е до 500 паунда!

   Маймуните

се срещат на две основни места  – при средната и горната станция на лифта, с който се стига от подножието до върха на Скалата. При първото ми посещение,  поех към средната станция, известна като Бърлогата на Маймуните (The Apes` Den). Видях няколко десетки макаци да щъкат на свобода. Гледаха сърдито, хранеха се, пощеха се или просто се гонеха като малки деца. Един екземпляр се беше покатерил върху парапета на тераса, от която се откриваше прекрасна гледка към Гибралтарския залив. Исках да си направя снимка с него и, тъй като нямаше хора наоколо, които да помоля за това, нагласих апарата на самоснимачка и започнах бавно да се приближавм към маймунката, която се преструваше, че не съществувам. Идеята ми бе да застана до нея, но на безопасно разстояние и без да я докосвам. Предварително знаех, че трябва да бъда внимателен, тъй като Юдит – една колежка от Унгария, ми беше разказала колко са крадливи маймуните и, че има опасност да те ухапят, ако се приближиш прекалено близо до тях. Поведението на примата се промени за секунди. Както се правеше, че не ме забелязва, изведнъж се обърна към мен, изправи се на два крака на парапета, ококори очи, отвори уста и нададе вик, с който ясно ми подказваше, че не иска да се приближавам повече. Затова бързо се върнах няколко крачки назад, грабнах фотоапарата и раницата и се отдалечих на безопасно разстояние.

Маймуни, Гибралтар

Тази маймунка не беше положително настроена за снимка с нея

 

Към края на престоя ми в Джиб имах възможност да се уверя лично как макаците си взимат всичко, което им хареса. Тогава, с един колега българин и приятелката му се качихме с лифта до

върха на Скалата, известен като The Upper Rock

Най-високата точка се намира на 426 метра над морското равнище, а отгоре гледката е невероятна. От едната страна – Средиземно море,  от другата – Гибралтарския залив, а долу – целият Гибралтар се вижда като на длан. Горе, маймуните са повече, отколкото при средната станция на лифта. Тъй като е забранено да се удрят, нямат никакъв страх от хората и правят буквално, каквото си поискат.

Скалата на Гибралтар

Top of the Rock

 

Когато се качвате до Upper Rock, добре е да внимавате от багажа или чантите ви да няма подаваща се храна или някакви шумолящи торбички, тъй като покрай тях може да останете и без нещо по-важно като документи, телефон или портфейл. С очите си видях как една маймуна се стрелна към бебешка количка и почна да дърпа от долния й край храна, която явно трябваше да е за бебето в количката. Майката се разпищя, почна да дърпа количката, но маймуната и тя дърпа и не пуска. Добре, че се появи отнякъде бащата на детето и макакът подви опашка (само в преносен смисъл де, защото реално е без опашка).

Маймуна, Гибралтар

Крадлива маймунка си играе с присвоена шапка

 

Друга случка – едно по-малко маймунче скочи върха главата на момиче, грабна му шапката и се качи нависоко на един камък. Започна да ръфа и лигави шапката, а момичето и семейството й напразно правеха знаци на маймунката да върне шапката. В крайна сметка, след като се наигра, я метна обратно, но девойчето очевидно вече не я искаше, защото така и не я сложи на главата си.

Благодарение на колегата, при Upper Rock успях да получа своята снимка с маймуна, която замислено се почесваше, докато ни снимаха.

Маймуна, Гибралтар

Най-после и аз имам снимка с примат!

Общо взето,

върхът на Скалата си е Monkey`s World

Маймуна, Гибралтар

Monkey`s World! Маймуна се е качила върху покрива на автомобил на фона на Гибралтарския залив

 

Освен маймуни, горе има и ресторант с огромни прозорци, през които можете да се любувате на Средиземно море, Африка (ако е ясно времето) и Гибралтарския залив, докато си похапвате. Ресторантът е едно от малкото места, освен Gibraltar Registry Office, на което е позволено да се провеждат сватбени церемонии в Джиб. Така, че , ако искате, можете да се ожените на върха на Скалата, заобиколени от маймуните, които обичат да се катерят по первазите на прозорците на ресторанта. Звучи примамливо, а? 🙂

 

 

Между другото, Гибралтар е мястото, на което са се венчали Джон Ленън и Йоко Оно. На полуострова са били още сватбите на Роджър Мур и Шон Конъри (на два пъти!), играли нееднократно ролята на Джеймс Бонд, както и на автора на „Денят на Чакала“ Фредерик Форсайт.

Друго интересно нещо на Скалата са

Тунелите

Част от тях са известни като Тунелите на Голямата Обсада (The Great Siege Tunnels). Построени са по време на четиринадесетата и последна обсада на Гибралтар, която продължава повече от три години – от юли 1779 до февруари 1783 година. Прокопаването им започва през май 1882-ра, когато губернаторът  – генерал Елиът, обещава парична награда за този, който измисли начин да се установят оръдия по изключително стръмния северен склон на Скалата. Някой си сержант Инс предлага да се прокопае тунел, през който да се прекарат оръдията. Предложението му е прието, но отначало работата върви бавно – за пет седмици са прокопани само 25 метра. След това нещата тръгват по-гладко и от северния склон се показва оръдие, което помага на окупиралите се британци да удържат напора по северната граница и Гибралтар да остане в ръцете на Великобритания. Тунелът пък е разширен в няколко галерии с обща дължина 277 метра.

   Голямата Обсада е доста важен период от историята на Гибралтар

По това време полуостровът е обграден по суша и море от смесени испанско-френски войски. Те се надяват бързо да го завладеят, което да даде началото на инвазия през Ла Манша, докато британците са заети с Войната за независимост на Америка зад Океана. Само, че сметките им излизат без кръчмар. Британците се барикадират здраво и нямат никакво намерение да отстъпват Скалата. Едва изкарват първата зима от обсадата поради липса на достатъчно провизии. Хляб се полага само на болните и децата, а войниците нагъват солено месо и бисквити, но порциите са изключително малки, колкото да не умрат от глад. Добре, че армадата на адмирал Родни успява да разбие испанците при южното крайбрежие на Португалия и да се добере с корабите си до Гибралтар, за да донесе храна и провизии. Испанците пък са принудени да повикат още войска и кораби за обсадата и така отлагат нападението над Острова.

Двете страни си разменят множество изстрели, но само от разстояние, а до лятото на 1880 година запасите на британците отново намаляват. През втората зима от обсадата страдат от вражески огън, лошо време, глад и болести. През април 1981 година обаче испанската флота е неспособна да спре помощта, пратена от Британия под формата на 29 бойни кораба, ескортиращи други 100 товарни кораба, които акостират в Гибралтарския залив. Цивилното население се прибира обратно с тях в Англия, а в Гибралтар остават само войници. Следва построяването на Тунелите, с които британците вече държат стабилно северната граница, благодарение на оръдията, стърчащи от Скалата.

 

Изглед към Гибралтарския проток

Изглед към Гибралтарския проток

 

Ключова дата в Голямата обсада е

13 септември 1782 година, когато френско-испанските сили осъществяват масирана атака

по море и суша. Събират над 70 000 души армия, които се оказват просто зрители, тъй като битката се води само с оръдия. Големият коз на испанците – 10 чисто нови бойни кораба, не сработва, тъй като британците потопяват три от тях, а другите седем са силно повредени и не стават за бойни действия. По-късно същия месец, полюсите окончателно се обръщат, след като Лондон изпраща нови 34 бойни и 31 транспортни кораби подкрепление. Окончателно, обсадата е вдигната през февруари 1783-та след три години и седем месеца военен конфликт.

Другите Тунели , прокопани в Скалата, са от Втората Световна война и са известни като

World War II Tunnels

Тук, през 1941 година, Айзенхауер и Чърчил избистрят Операция „Факел“, която представлява смесена американско-британска офанзива в Северна Африка срещу войските на Най-нелепия-мустак-в –историята-на-човечеството. Тунелите от войната са много по-дълги от тези от времето на Голямата обсада. Общата им дължина е 52 километра! Тези тунели всъщност са един огромен таен град, който е бил в състояние да приюти до 17 000 души военен персонал с достатъчно вода и храна за две години напред! Имало е спални помещения, кухни, болница, складове за оръжие, вода, храна, гориво и дори напълно функциониращ театър за развлечение на военните.

На Скалата се намира един от символите на Гибралтар –

замъкът Муриш (Moorish Castle)

Наречен е на името на маврите (на английски мавър е Moor), които владеят Гибралтар в два периода – от 711-та до 1309-та и от 1350-та до 1462-ра – общо 710 години. Именно със завлядяването на Гибралтар започва мавърската инвазия в Европа, която ще доведе до окупирането на почти цяла Испания и Португалия и части от Франция и Италия. Замъкът е построен през 1160 година, а по-късно е опустошен от испанците, за да бъде отново възстановен през 14-ти век. Мавърският замък е сравнително добре съхранен, а най-интересното нещо в него е Почетната Кула (The Tower of Homage), която е най-високата кула от ислямския период на Иберийския полуостров. Муриш Касъл е разположен по северния склон на Скалата и се забелязва отдалеч. Когато се прибирах от Morrison`s – най-големия супермаркет, от който пазарува цял Гибралтар, винаги вдигах поглед към него. Най-красиво беше вечер, когато целият е осветен и изпъква на фона на общия сумрак на Скалата. До 2010 година, в замъка е разположен Кралският затвор на Гибралтар, а днес Муриш Касъл стои на гърба на банкнотите от пет гибралтарски паунда.

Замъкът Муриш, Гибралтар

Замъкът Муриш свети на фона на общия сумрак през нощта

 

Последното интересно нещо на Скалата, е

Пещерата на Архангел Михаил (St. Michael`s Cave)

Тя е най-посещаваната от общо около 150 пещери, които се намират във вътрешността на The Rock. Годишно през нея минават близо един милион туристи, а името й идва от подобна пещера в района на Апулия, Италия, в която се вярва, че се е появявал архангел Михаил. През 18-ти век, британците правят опит да я преименуват, като я кръщават Сейнт Джорджис Кейв (St. George`s Cave) на тачения на Острова Св. Георги, но това име не добива популярност и е върнато оригиналното наименование. Пещерата е обект на две легенди. Първата твърди, че от нея е тръгвал дълъг 24 км подземен тунел, по който маймуните са дошли от Северна Африка и са се заселили в Гибралтар. Другата легенда е древногръцка и твърди, че пещерата е Портата на Хадес, която представлява врата към Подземното царство. Температурата в St. Michael`s Cave е постоянна през цялата година и напомня на нашата Леденика с многобройните си сталактити и сталагмити. Също, както и във врачанската пещера, и тук има зала с добра акустика, наречена Катедралата, в която са изнасяни малки концерти (до 100 човека публика) от най-различни жанрове – от опери до поп и рок. В пещерата дори е провеждан конкурсът Мис Гибралтар.

Накрая

няколко думи от организационно естество за посещението на Скалата

Срещу билет от десет паунда (плаща се на КПП-то при влизането в Скалата или при долната станция на лифта)получавате право на вход в Тунелите от Голямата Обсада (Great Siege Tunnels) , Мавърският замък (Moorish Castle) и Пещерата на Архангел Михаил (St. Michael`s Cave). Ако искате да влезете и в Тунелите от  Втората Световна война, трябва да платите допълнителна такса от 3 паунда при входа на тунелите. Цената за отиване и връщане до върха на Скалата с лифта е 8 паунда. Има и друг моторизиран начин да стигнете до горе, който може би е по-добър като вариант. Предлагат се екскурзии с микробус от града до Upper Rock, като цената е 16 паунда при минимум четирима човека. Хубавото е, че таксата включва посещение на Тунелите, Муриш Касъл и Пещерата на Архангел Михаил. На няколко места по Мейн Стрийт можете да видите табелки за тези турове, а при долната станция на лифта има и хора, които директно ви предлагат да се включите в тях. Най-евтино излиза обикновена пешеходна разходка из Скалата (паунд и половина), но при нея нямате право да влизате в забележителностите. Освен това, ако искате да стигнете пеш до върха, предупреждавам  – много е изморително и направо ще ви се отели вола!

Поглед към Гибралтар и Ла Линея от върха на Скалата

Поглед към Гибралтар и Ла Линея от върха на Скалата

 

С това приключвам първа част. В следващата ще разкажа за мястото, на което се срещат водите на Средиземноморието и Атлантика, за Мейн Стрийт, за летището, за сафарито с делфини, както и за съседното испанско градче Ла Линея.

 

А междувременно, може да погледнете това видео за Гибралтар: http://www.youtube.com/watch?v=jdqbCCfCuQg. До следващия път!

 

 

Автор: Атанас Стратиев

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Гибралтар] – на картата:

КЛИКАЙТЕ НА ЗАГЛАВИЕТО ЗА ПОДРОБНОСТИ