Категория: Шотландия

С Опел при чудовището от Лох Нес (Шотландия) 2

С Опел при чудовището от Лох Нес (Шотландия)

Някак неусетно на нашия сайт дойде време и  пътепис 2000. Без специални фойерверки, съвсем непланирано, това се оказа разказа на Валентин за посещението му на Лох Нес в Шотландия. Приятно четене:     С...

Изненадата в Единбург 1

Изненадата в Единбург

 Днес ще се “възползваме” от любовта на автора – Иван ще ни води до Единбург. Той – по гаджета, а ние – на пътешествие 🙂

Приятно четене:

Изненадата в Единбург

Здравейте,

Още в самото начало бих желал да отбележа, че по принцип съм малко по-обстоятелствен и ако не ви се четат подробни творби ( ако мога да го нарека така ) по-добре да не почвате 🙂

 

Тук попаднах и на един друг много приятен текст на Петър Събев, който всъщност прочетох преди да замина и ми беше МНОГО полезен. Но да се върна на темата. За разлика от него и неговите близки ” аз не разлях чаша върху клавиатурата “, а по-скоро си загубих акъла по една млада дама 🙂 която е студентка там.

 

Не бях чувал много за Единбург преди да почна да общувам с нея. Тя, както повечето българи, на които се налага да живеят в чужбина, не харесва  особено държавата, в която живее, но когато аз отворих и разгледах в интернет на мен много ми хареса.

 

И  тогава реших, че мога да я изненадам и без тя да знае да се появя в тях 🙂 Речено сторено … Дойде деня на заминаването ми, беше много рано сутринта, а аз седях и чаках да дойде времето да се кача в самолета на летище София. Не съм на 18години, но в интерес на истината се чувствах точно по този начин. Не малко съм пътувал и със самолет и кола, в общи линии проблема ми произхождаше от факта, че английският ми не е много добър и даже приятелите ми се шегуваха,  че ще ми закачат снимачен екип и после ще пратят записа в предаването на Дискавъри “Идиот в чужбина”. По принцип настина не е много нормално да не знаеш език и да пътуваш сам, но аз го бях решил и честно казано малко ми беше притеснено, но в София валеше лек  дъжд и реших че ще ми върви по вода. В самолета беше  както в самолет, нищо особено.

 

Кацнах на летище Лутън (Лондон)

За мой късмет престоят ми беше кратък и докато се огледам дойде време да се качвам на самолета за Единбург.  Само да отбележа, че аз през това време си пиша с приятелката ми и тя ми казва колко било гадно времето при тях и че валяло и т.н., което по принцип не ми звучеше добре, но бях тръгнал така или иначе. Доста си валеше по принцип и бях решил, че и ще продължи така, но явно някой друг имаше друг план 🙂

В момента, в който самолета тръгна да се снишава и слезе под облаците, грейна слънце. Вече беше около 14ч. Кацнахме,  излязох от самото летище и точно срещу мен една будка за билети за

директната автобусна линия в Единбург – AirLink

(тук се възползвах от съвета на Петър Събев) веднага си взех билет, качих се в автобуса, който имаше WiFi,  отделни места за големи куфари и като цяло беше много практично направен.

Последната спирка на автобуса е на

централната гара на Единбург (Waverly Station)

Предварително бях проверил маршрута, по който да стигна до адреса на приятелката ми в google maps (горещо го препоръчвам, ако пътувате чужбина, за България  няма да ви свърши работа ). Понеже умният google ми беше изчислил на база трафика колко горе долу ще пътувам, беше ми преброил спирките и отделно можех да видя къде трябва да сляза не само на картата, а и виртуално, та ми  беше много лесно да се ориентирам.  Слязох на въпросната спирка и се ориентирах до точният блок отново с помощта на google и разбира се с съдействието на две прекрасни момичета, за които ще стане дума след малко.

 

Понеже моята приятелка живее с още две момичета, които разбира се участваха дейно в схемата, та едната я беше извела до магазина, а другата стоеше и ме чакаше. Посрещна ме момичето, всичко както трябва и аз се скрих.  Пет минути по-късно приятелката ми се прибра и аз изскочих. Както се сещате беше много вълнуващ и за двама ни момент. Малко по-късно, когато вече се успокоихме, почнахме да правим план къде по-точно ще ходим на другия ден. Аз казах, че искам да отида тук, тук и тук 😀

 

Приятелката ми беше доста потресена от факта, че аз знам за тези места, а аз знам от пътеписа, който споменах малко по-горе и от няколко други сайта. Това, което бях чувал и чел за Англия е, че е доста дъждовно и честно казано бях се подготвил за такова време, НО УВИ.

 

На следващият ден не събуди слънцето

Решихме че може да опитаме да слезем до центърът пеша, а ако сме много изморени да се върнем с автобус. Това, което ми направи впечатление е, че всъщност шотландците не пазят по-чисто от нас, но при тях хората, които отговарят за това си вършат работата. Вървяхме покрай старите и изпълнени с история къщи, по улици, които

Edinburgh str., Шотландия

Edinburgh str.

те пренасят в едно отдавна отминало време и тук там някое нови БМВ минава покрай теб и те връща в реалността 🙂 Споменавам го защото съм изключителен фен на марката, а там ги карат настина много 🙂

 

 

Това са част от снимките, които направих по пътя към центъра.

Единбург, Шотландия

Така и не разбрах защо църквите са с червени врати ?! :)

Единбург, Шотландия

много симпатична къща :)

 

Единбург, Шотландия

Най-хубавата снимка която направих :)

 

На Princess Street,

първо ми направи впечатление, че в Единбург хората пресичат постоянно на червено, но се съобразяват с автомобилите. После видях National Gallery, която определено изглежда доста внушително.

Единбург, Шотландия

National Galeri of Scotland

Ако трябва да съм честен, не влязох вътре просто защото не ме влече изкуството, а прецених,  че няма смисъл да се правя на разбирач. Всички се сещате за онези хора, които седят пред картините, потриват брадата си и цъкат доволно. Е, не  пожелах да влизам в тяхната роля и за това пропуснах да посетя галерията.

Единбург, Шотландия

” гайдарчето “

Точно на гърба на галерията обаче видях „емблемата” на Шотландия. Аз го наричах “гайдарчето” и то не с идеята да обидя човека, а просто защото не знаех как се наричат 😀       Продължихме и стигнахме до въпросната улица Royal mile (царската миля) . Това е улицата, която свързва двата двореца в Единбург – единият е Единбургският замък (Edinburgh Castle), а другото е нещо като резиденция, казва се Holyrood, която и в наши дни се ползва от английското кралско семейство за седмица – две, а през останалото време е отворена за посетители.

Единбург, Шотландия

Royal Mile

 

Малко под двореца се намира катедралата

Сейнт Джайлс (st. Giles Cathedral)

Единбург, Шотландия

st. Giles Cathedra

Единбург, Шотландия

сърцето от легендата

 

 

Сейнт Джайлс, High Street, Edinburgh, Мидлоудиън EH1 1RE, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия

 

Точно на площада пред катедралата се намира

“сърцето”

На въпросното сърце трябва да плюеш, ако искаш пак да се върнеш в Единбург 🙂 Една от много интересни градски легенди. Явно е вярна, защото април месец тази година ще ходя отново.

 

С това се изчерпи разходката ми в този ден и то не защото нямаше какво да видим, а просто стана доста студено.

Решихме да се прибираме, отидохме на спирката и това, което ми направи впечатление е,  че градският им транспорт е изключително точен. Всяка спирка си има карта на маршрута на автобусите и за всяка линия има QR code – сканираш го с телефона и на телефона получаваш разписание за автобусната линия, която те интересува, в колко часа ще дойде следващите три автобуса. Много удобно за туристите, които искат да си организират предвижването и вероятно не само за тях.

Слязохме на нашата спирка и решихме да влезем в супермаркета до апартамента,  в който живее приятелката ми. Супермаркета се казваше Morrison. Искам само да отбележа, че за пореден път се убеждавам, че храната в България е доста скъпа. Когато съм във Варна по принцип си знам определени марки продукти и рядко пазаря различни  и честно казано избягвам брандовете на веригите магазини с оглед на това, че не смятам, че те са особено качествени, но понеже там повечето марки ми бяха непознати и след съвета на приятелката ми реших да купувам продукти от марката на супермаркета, които разбира се бяха на по-ниска цена от другите. Странното поне за мен в това беше,  че храната им освен, че е евтина е и вкусна.

Когато излязохме от магазина видях нещо, което не бях виждал преди. Имаше една светла черта в небето. За мен поне беше много странно, а после приятелката ми обясни, че там, на където гледам се намира град Абърдийн, а там има бели нощи. На това явление снимка не мога да ви покажа понеже апарата ми не е професионален и снимките, който се опитах да направя не бяха хубави, но настина е уникално.

 

На следващият ден отново по същият маршрут слязохме до центъра и тогава вече успях да снимам “гайдарчето”. Много симпатичен човек.Отново се запътихме към

Royal Mile,

но този път я пресякохме и слязохме надолу към National Museum of Scotland.

Единбург, Шотландия

National Museums Scotland

Въпросният музей има доста странна сграда на мен лично ми напомня на National Museum of the American Indian (Вашингтон) и от опита си в американската столица знам, че в музеите в чужбина дори и да не знаеш перфектен английски е много интересно. Този напълно затвърди мнението ми.

Единбург, Шотландия

Сър Джеки Стюарт

Единбург, Шотландия

много готин робот, задаваш му какво искаш да пише, а той намира буквите и ти го изписва :D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В непосредствена близост до музеят се намираше статуята на “Боби”.

Единбург, Шотландия

“Боби” от легендата 🙂Боби всъщност е малко кученце живяло в Единбург през 19 век и принадлежало на стопанина си полицай Джон Грей. След смъртта на Грей през 1858 г. Боби прекарва целия си останал живот – приблизително 14 години – до гроба на господаря си в двора на църквата Грейфриарс в Единбург. Боби напуска мястото само за храненията си в близката „Coffee House“. Умира на възраст от 16 години.  

Единбург, Шотландия

birthplace of Harry Potter

Малко по-нагоре по същата улица в посока Royal Mile се намира и толкова известното

кафене Elephant House,  в което Дж. К. Роулинг е започнала да пише Хари Потър

Твърди се, че е започнала да го пише на салфетка. Това е едно доста малко и скромно заведение,  което обаче се радва на изключителна популярност. Само да отбележа,  че не можахме да си намерим място в това заведение през всички останали дни, които прекарах в Единбург. Това, което може би ми направи най-силно впечатление обаче е,  че това беше и най-евтиното заведение в района. Като се има в предвид че това малко заведение е с ранга на туристическа дестинация, този факт ми направи изключително добро впечатление.

 

 

След неуспешният ни опит да седнем да си починем решихме да отидем да се разходим просто така по улиците, докато чакахме приятелките на

Единбург, Шотландия

шарената улица :D

приятелката ми да ни се обадят за да отидем да видим

Edinburgh Castle

Тръгнахме по една много странна улица,  която аз бях виждал в много снимки от Единбург. Явно не само на мен са направили впечатление странните цветове, в които са боядисани къщите по улицата. Исках да сложа и снимка на въпросната улица, но не можах да я открия в снимките си за това си откраднах една.

Единбург, Шотландия

Edinburgh Castle

През това време момичетата се обадиха и тръгнахме към замъка. Докато вървяхме нагоре минахме покрай музеят на Уискито (The Scotch Whisky Experience)  и този на Магията (Camera obscura). За тях ще ви спомена отново, но малко по-късно. Стигнахме замъка ….. тук ще ви приложа снимки защото наистина като го видиш и определено забравяш да говориш. Много красиво място!

Единбург, Шотландия

гледката от паркинга

Единбург, Шотландия

УНИКАЛНО, гледката от замъка към града :)

Единбург, Шотландия

на входа на замъка

 

Решихме вече да се връщаме и понеже денят беше доста напреднал, решихме да пропуснем двата музея защото аз и за двата бях чел, че отнемат много време, а ние не разполагахме с него.

Този път решихме да се прибираме пеша

Вече и аз бях свикнал със студа, а прекрасният ми антураж, беше добре облечен и не представляваше проблем да се приберем пеша. И докато вървяхме към апартамента минахме покрай нещо като парк и решихме да влезем понеже то беше почти до тях, но и дамите не бяха влизали да видят какво има там. Тогава разбрахме че любопитството ни е довело до едно езерце, в което плуваха лебеди и патици, точно като в филма Мисия Лондон, с тази разлика, че поне пред нас никой не открадна патиците :D.

Понеже вече беше доста тъмно решихме, че на другия  ден ще минем от там и ще можем да го разгледаме на светло. Излязохме от парка и продължихме към апартамента, но минахме покрай едно игрище, на което имаше голяма табела, че е безплатно. Самото игрище разполагаше с осветление, на което дори и българските футболни стадиони биха завидели и на всичкото отгоре имаше двама мъже, който ходеха с “прахосмукачки” за листа и чистиха около игрищата. Това отново затвърди мнението ми, че хората там си вършат работата.

 

Единбург, Шотландия

езерцето :)

И така дойде и следващият ден. Решихме да се придържаме към плана и минахме отново покрай парка, за който ви споменах малко по-нагоре. Беше много хубаво, хората си разхождаха домашните любимци, други хранеха лебедите в общи линии изглеждаше като място около, което бих искал да живея.

Единбург, Шотландия

Calton Hill

 

От там

продължихме към Calton Hill

Това беше другото място където отново останах без думи. Това е връх, от който се открива 360 градусова гледка към целият град. Много красиво място.

Единбург, Шотландия

Calton Hill

Единбург, Шотландия

Calton Hill

Единбург, Шотландия

гледката :)

Единбург, Шотландия

who loved Edinburgh (всички пейки в Единбург за наречени на някого, на мен лично много ми хареса това)

 

Когато слязохме от там решихме да влезем в

старото гробище,

което всъщност не е гробище, но е интересно да се види.

Единбург, Шотландия

copy of Washington Monument

Единбург, Шотландия

In memory of Scottish – American Soldiers

Единбург, Шотландия

това също е в гробищата

 

И понеже и двете дестинации, които посетихме бяха по продължението на Princess Str. след като разгледахме решихме да се върнем на нея и да влезем в магазина, от който явно бяха излезли 80% от хората. Всички бяха с торбички на Primark. Аз не го приех много с доверие, но в последствие разбрах манията на тези хора.

Единбург, Шотландия

Princess Garden

И понеже не оставаше много от светлата част на деня решихме по-подробно да разгледаме

Царските градини,

които се намират в подножието на замъка. Не, че не ги бяхме виждали през цялото време, но тогава решихме и да ги снимаме.

Единбург, Шотландия

Princess Garden

Единбург, Шотландия

Princess Garden

Единбург, Шотландия

къщичката в Princess Garden

 

На следващият ден

бяхме решили да отидем до музеите на уискито и този на магията, но точно тогава заваля и си валя ЦЯЛ ДЕН. Доста разочароващо, но нищо обещавам, че когато отида април месец и когато ги посетя ще пиша по-подробно за тях. Прекарахме целият ден в апартамента. Беше доста лежерно 😀

На другият ден ми се обади един приятел от България, който между другото беше дошъл да види неговата приятелка и така се засякохме по едно и също време там. Разбрахме се вечерта да отидем да пийнем по едно уиски, все пак бяхме в държавата на уискито 😀 И понеже аз до този момент все още не го бях опитал поради причината, че във абсолютно всеки магазин, в който влязох не ми даваха да си купя и за това имаше логично обяснение.

В Шотландия имат закон, че ако изглеждаш под 25 години трябва да представиш лична карта, с която да удостовериш че имаш навършени 18 години. И на мен ми беше доста странно, но после когато го схванах открих, че има логика. Проблема не беше в това, че нямах Единбург, Шотландиягодини, а че не си носех паспорта, защото там за хората в магазина българска лична карта или шофьорска книжка не са документ.

И както и да е, това момче беше купил уиски и каза да отидем в апартамента, който е наел. Между другото той  се намираше точно до “яхтата на кралицата”, която също не успях да видя на светло.

И така дойде време да ходим в този приятел и започнахме да се чудим с приятелката ми с какво да ходим. Извадиха едни карти на маршрутите на автобусите и тръгнахме да гледаме от къде, но този автобус, който можеше да ни заведе до там за нас беше доста неудобен, и тогава аз реших че просто мога да отворя google maps и да видя как да стигнем до адреса, отворихме го погледнахме и решихме да тръгнем пеш, а ако се загубим ще си хванем такси и готово.

Това беше едно от най-добрите ни решения  защото във въпросната вечер нямаше грам вятър. Беше изключително спокойна вечер въпреки, че беше събота вечер.

Това което бях чел за вандалите и т.н. аз поне не го видях. Другото, което ми направи изключително впечатление беше, че е изключително подреден град. Успяхме да се справим без да се объркаме и за доста кратко време, вървяхме някъде около 30 минути, аз лично не мога да си представя,  че мога да се оправя в България само с един поглед на картата в google maps. Много подреден град.

Стигнахме въпросният адрес, но от там излезе проблем google НЕ ЗНАЕШЕ на кой звънец да звъннем, а това беше някакъв комплекс с такива апартаменти под наем и нямаше рецепция 😀 Обадихме се на младежа, той ни посрещна и всичко беше както трябва.

Подобаващо се напихме.Той и приятелката му решиха че ще ходят на дискотека въпреки, че часа беше вече 01:00, а там заведенията затварят рано. Аз и моята приятелка решихме да се прибираме отново пеша, но когато излязохме …. НАВЪН ВАЛЕШЕ ПОРОЙ 😀

Опитахме да си викнем такси, но при третият отказ решихме че ще се прибираме пеша, и с оглед на това, че и двамата бяхме достатъчно почерпени и добре облечени не ни представляваше проблем. Разбира се не минахме и без пеенето на българският химн в 01:30 вечерта по улиците на Единбург, но беше МНОГО ЗАБАВНО  и дори и доста почерпени пак не можахме да се загубим.

И така дойде неделя, а аз в понеделник трябваше да си идвам в България, беше доста неприятен ден, но нямаше как “всичко хубаво си има край”. За мен това беше край само на първа част и аз определено ще се върна в този град …

П.С. и преди да сте ми посочили всички места, на които не съм бил, а те са много,  искам да кажа че от сега съм си направил плана за април месец. 🙂

И така това е краят на ПЪРВА част  на една приказка за едни МНОГО влюбени хора и един МНОГО красив град.

 

 

Автор: Иван Цанов

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Шотландия – на картата:

Шотландия

Четири дни в Шотландия: Лох Нес – Дъфтаун – Глазгоу – Стърлинг – Единбург 3

Четири дни в Шотландия: Лох Нес – Дъфтаун – Глазгоу – Стърлинг – Единбург

Днешният ни пътепис ще ни води до Шотландия – с Неси, много уиски, истински мач на Рейнджърс и Селтик и всичко, с което асоциирате тази страна (област? 😉 – в последно време шегите с брутанския европесйки сепаратизъм могат да са опасни 😉

 

Приятно четене:

Четири дни в Шотландия: Лох Нес – Дъфтаун – Глазгоу – Стърлинг – Единбург

 

Ден Първи:

София – Лутън – Инвърнес – Лох Нес – Елгън – Дъфтаун

 

Пътешествието ми започва от аерогара София, където пристигам рано сутринта. В следващите четири дни ме очакват едно тайнствено езеро, уиски, овце, замъци, кърваво футболно дерби, легендарен герой и един от най-красивите градове на Стария континент. Целта ми за първия ден е да посетя езерото Лох Нес и до вечерта да стигна до градчето Dufftown – уиски столицата на Шотландия.

След три часа и половина полет вече съм в Лутън. Още на чек-ин гишето за следващия ми самолет – до Инвърнес, се сблъсквам с Шотландия в лицето на човечец, облечен с карирана пола, три-четвърти чорапи и обувки като на Чарли Чаплин. Изглежда нелепо на фона на останалите пътници, но в Шотландия е нещо обичайно.

Няколко думи за карираната пола. Нарича се Kilt (произнася се „кълт“, а не „килт“) и е традиционна мъжка дреха в Шотландия. Дължината му е до коленете и, тъй като му лупсват джобове, се носи със специална кожена торбичка отпред, наричана Sporran, която служи като портмоне. Съвременният Kilt е творение на английския квакер Томас Ролисън от 20-те години на 18-ти век. Той създал късата шотландска мъжка пола за нуждата на хайлендърите, които били наети от него и Йън Макдонъл за добив на дървесина, дървени въглища и обработка на стомана. Преди това, хайлендърите обличали дълъг Kilt до глезените, който бил неудобен и тромав. В днешно време, в зависимост от случая, се носи с аксесоари като колан, сако и специални обувки и чорапи.

Полетът от Лутън до Инвърнес е кратък – малко повече от час. Още преди да кацнем съзрях от самолета Лох Нес и голия ландшафт около него. От въздуха езерото прилича на змиорка – дълго и тясно (37 км дължина, 2.7 км в най-широката си част). То е второто по площ шотландско езеро след Лох Ломонд, но поради голямата си дълбочина (230 м в най-дълбоката му част) е номер едно по кубатура. Всъщност, съдържа повече сладка вода от всички езера в Англия и Уелс взети заедно.

Кацаме в Инвърнес

по обяд при мрачно, сиво и ветровито време в края на март. От летището хващам автобус до града, който се смята за столица на The Highlands – Шотландските Планини. Градът е средно голям – малко над 50 000 души население. Видя ми се доста скучен и недружелюбен (може да е било заради времето) и си спомням, че се зарадвах, че не живея тук.

Имам около час до автобуса за Лох Нес, затова си правя кратка разходка до брега на река Нес, която е единственият естествен отточен канал на Лох Нес. Всички останали реки от околността се вливат в езерото. Брегът на реката е декориран с безброй дръвчета, а самата река е пресечена с няколко моста в рамките на града. На парапета пред един от мостовете имаше букети с цветя и надпис. Приближавайки се, видях, че цветята са за английският младежки национал по футбол Фабрис Муамба с пожелание да се оправи по-бързо. Играчът на Болтън бе колабирал на терена няколко дни по-рано по време на мача с Тотнъм, при което двубоят беше прекратен, а футболистът откаран по спешност в болница. Муамба бе получил инфаркт, а сърцето му е спряло да бие за 78 минути! И то при положение, че е само на 24 години. Слава Богу, към днешна дата, играчът се възстановява след успешна операция на сърцето и дори мисли за връщане на терена.

Лос Нес е най-голямото по обем на водите езеро във Великобритания – Лох Нес, Шотландия

Лос Нес е най-голямото по обем на водите езеро във Великобритания

 

Инвърнес е само на пет километра в северна посока от

Лох Нес

Предварително съм си резервирал място в туристически автобус, с който да стигна до брега на езерото, а оттам – с корабче, до замъка Urquhart. В бусчето бяхме петнайсетина човека от различни националности. Имаше хора от Малайзия и семейство от арабски произход. Шофьорът ни беше изключително любезен и колоритен шотландски чичко, който питаше всеки, който се качва, откъде е. Играеше ролята и на екскурзовод. Докато ни возеше, не спираше да разказва интересни неща за Лох Нес, за замъка Urquhart, за войните на Якобитите. При все това, цитираше без никакъв проблем дати и цифри. Говореше английски с типичния, понякога неразбираем, шотландски акцент. В Шотландия произнасят думите доста твърдо, изяждайки някои букви и сякаш говорят през носа си. Затова понякога е доста трудно да разбереш местните, още повече, че си имат и собствени думи. Например, думата за град – вместо town („таун“) казват toon („туун“), малък – вместо small („смол“) – smaal („смаал“), мия – вместо wash („уош“) – wesh („уеш“) и т.н.

Озъбеното чудовище Неси - Лох Нес, Шотландия

Озъбеното чудовище Неси

 

Автобусът ни оставя при

Клансман Харбър,

откъдето трябва да се качим на корабче, за да стигнем до замъка Urquhart. Още със слизането се озоваваме пред статуя Неси –  злобно озъбеното (или поне на мен така ми изглежда) чудовище от Лох Нес. Първото му споменаване е от 565 сл. н.е., когато Свети Колумба твърди, че е нападнат от него във водите на река Нес. Категорични доказателства за съществуването му липсват, като сведенията са по-скоро с характер на анекдоти, а снимковият материал и изображенията от сонарите са твърде неясни и спорни. Най-разпространената версия е, че животното представлява плезиозавър. Съвременният интерес към него датира от 1933 година, като оттогава редица хора твърдят, че са го видели. Независимо дали Неси съществува или не, шотландците добре експлоатират интереса към него. В околността има множество малки хотелчета, в които нощуват туристи от цял свят, привлечени от легендата. Недалеч от Клансман Харбър, в Драмнадрохит, се намира и Loch Ness Centre & Exhibition, но нямам време да го разгледам, тъй като разполагам само с два часа и половина за целия тур.

На път за пристанището минаваме през тунел, в който Неси е нарисуван в доста по-приятелски стил (явно, за да не плашат децата). На самото пристанище ни чака нова статуя на добродушно изглеждащото чудовище. Имам време само за няколко снимки, след което бързам към корабчето, което трябва да ни отказара до замъка Urquhart. По време на пътуването оглеждам водите на древното езеро, но Неси не иска да се покаже. Няма съмнително движение по повърхността или змийска глава да се подава от водата.

Стигаме от Клансман Харбър до

замъка Urquhart

за около половин час. Замъкът е живописно разположен на брега на езерото и веднага след слизането си се оказваме пред портите му. Отпред е разположен един требушет – катапулт, използван от рицарите за стрелба по крепости през Средновековието. Въпреки, че днес е доста разрушен, някога Urquhart Castle е бил една от твърдините на Средновековна Шотландия. Не е известно кога точно е бил построен, но се знае със сигурност за съществуването му от началото на 13 век, а владението му се е сменяло няколко пъти през годините. Замъкът е почти напълно разрушен през 1692 година от поддръжниците на Уилям Трети. Те не искали да го оставят цял в ръцете на Якобитите, които да го използват по-късно за военни цели. Намерението им е успешно, тъй като Urquhart Castle никога не е възстановен напълно и си остава руина.

Замъка Urquhart на фона на Лох Нес – Лох Нес, Шотландия

Замъка Urquhart на фона на Лох Нес

 

 

Няколко думи и за Якобинските войни.

Става въпрос за конфликт от края на 17-ти и началото на 18-ти век. Якобитите се борят за връщането на власт на крал Джеймс (Якоб или Яков на български – бел.Ст.) Втори, който бил детрониран от британския престол през 1688 година. На негово място на престола се възкачва Уилям III. Най-много последователи Якобитизмът намира сред клановете в Шотландия. Според Якобитите, свалянето на Джеймс II е незаконно, а любопитното е, че и до ден-днешен те поддържат собствен списък с негови преки наследници. Според този списък, в момента крал на Англия, Шотландия и Ирландия би трябвало да е Франц Вителсбах, който би трябвало да заема престола под името Франсис II.

След посещението на Urquhart Castle се връщам обратно в Инвърнес, за да хвана автобуса за

Елгън

Там имам два часа престой, през които решавам да хапна. Обикаляйки, стигам до нещо познато – дюнерджийница! Не съм голям фен на дюнерите, но вътре се предлагат и други неща. Момчето зад бара ме заговаря, тъй като очевидно не приличам на англичанин или шотландец. Оказва се, че е от Турция и има роднини в Кърджали. Споделя, че десет години е живял в Бристъл, а наскоро решил да премести малкия си бизнес, заради чичо му, който живее тук, но вече съжалявал. Елгън е малък град с 25 000 души население и дюнерите не били особено популярни. Имало и расизъм и не се отнасяли особено добре с него с оглед на по-тъмния цвят на кожата му.

От Елгън отново хващам автобус, за да стигна късно привечер в

Дъфтаун – уиски столицата на Шотландия

Запазил съм си място в къща за гости, която предлага “Bed & Breakfast”. Посрещат ме домакинята Манди Търнър и едно добродушно куче, размахващо весело опашка. Отговарям бързо на въпроса какво ще искам за закуска, защото нямам търпение да се изкъпя и заспя след дългия и изморителен ден.

 

Ден Втори  

Дъфтаун – Елгън – Инвърнес – Глазгоу

 

След 12 часа сън ставам бодър и свеж като краставица. Закусвам заедно с моите домакини семейство Търнър – Манди и мъжа ѝ Ръсел. Закуската си я бива – препечени филийки, топено сирене, мед, сладко, пържени яйца, наденички, бекон и йогурт. Два дни по-късно ще пробвам и оригинална шотландска закуска, но за това по-късно. Манди и Ръсел са изключеително приятни и дружелюбни хора на средна възраст и най-важното – говорят доста разбираем английски, а не със силен акцент като повечето шотландци. Споделят, че гостоприемството тип “Bed & Breakfast” е нещо типично в Дъфтаун, с което си изкарват допълнително пари, но много хора, в това число и те самите, са на път да се откажат заради изискването за лицензи и многото такси. Разказвам им, че ситуацията в България е същата, тъй като много къщи за гости, които иначе са добра алтернатива на традиционните хотели, са пред спиране на дейността, заради изисквания като касов апарат, категоризация и туристически данък. Ръсел ми дава ценни напътствия как да се пазя в Глазгоу, където отивам, за да посетя едно от големите футболни дербита  – Рейнджърс срещу Селтик.

Въпреки, че съдържа наставката “таун” (град), Дъфтаун (шотландците му казват Дъфтун) си е направо селце със своите 1400 души население. Въпреки това, тук са разположени седем уиски дестилерии, върху които се гради основният поминък на местното население. Сбогувам се със семейство Ръсел и поемам към най-голямата от тях – тази на Гленфидих.

Glenfiddich

(неправилно изписвано и произнасяно на много места у нас като “Гленфидич”)* означава “Долината на елена” на галски. Строителството на дестилерията е започнало през далечната 1886 година от Уилям Грант и неговите седем сина и две дъщери. Те я изградили камък по камък и на Коледа 1887 година усилията им били възнаградени с първата капка уиски. Днес, Гленфидих остава една от малкото усики дестилерии в света, която е все още семейно притежание.

Резервирал съм си предварително

индивидуален тричасов уиски тур,

който започва с чаша чай за загрявка с екскурзовода ми Бърт Мейкър, шотландец от холандски произход. Бърт се оказва фен на Фейенорд (Ротердам) и казва, че още помни нашия Андрей Желязков, който се е подвизавал с фланелката на холандския футболен колос в края на 80-те.

В Склад N8 на Гленфидих Дистилъри – Шотландия

В Склад N8 на Гленфидих Дистилъри

 

По време на тура Бърт ми разказва за всички фази на производството на малцово уиски и за съоръженията, които са част от сложния процес. Най-интересно е, след като влизаме в Склад N 8, пълен догоре с отлежаващо в дъбови бъчви уиски на различна възраст. Отиваме до най-голямата бъчва, която някога съм виждал. Бърт казва, че побира половин тон, потапя вътре стъклен цилиндър, който изважда пълен догоре и ми казва да опитам. Приятна топлина се разнася из цялото ми тяло. След това напълвам и запечатвам собственоръчно 200-милилитрова бутилка с 22-годишен Гленфидих, което ми се полага като част от тура. Следва дегустация. Отиваме в основната сграда на дестилерията, където Бърт подрежда шест чаши с уиски – от 12 до 30-годишно. Най-много ми хареса 21-годишното, има много мек и приятен вкус.

Шестте чаши с уиски чакат да бъдат дегустирани – Гленфидих – Дъфтаун, Шотландия

Шестте чаши с уиски чакат да бъдат дегустирани

Снимка за спомен с Бърт Мейкър – Гленфидих – Дъфтаун, Шотландия

Снимка за спомен с Бърт Мейкър

 

Не нося много на алкохол, затова шестте чаши уиски ме омайват и ми се иска да си полегна някъде, но ме чака дълъг път. До вечерта трябва да стигна до Глазгоу. Точно по обед хващам автобуса от спирката пред дистилерията. След три часа съм в Инвърнес, откъдето ме чакат нови четири часа път до Глазгоу. Пейзажът по пътя е доста еднообразен, една след друга се редуват поляни, на които пасат овце. Всъщност, в Шотландия има повече овце, отколкото хора – седем срещу пет милиона в полза на животните, а страната е номер едно по брой овце сред всички страни в Европа. Има една съществена разлика в сравнение с България – овцете пасат без пастир, оградени в големи поляни. Как е възможно това? Ами просто в Шотландия никой не краде овце!

На път за Глазгоу. В Шотландия има повече овце, отколкото хора

На път за Глазгоу. В Шотландия има повече овце, отколкото хора

 

Първото нещо, което виждам при пристигнето ми привечер е река Клайд, разделяща

Глазгоу

на две части. Градът е трети по население в Обединеното Кралство и първи в Шотландия със своите близо два милиона жители (тук се включват и предградията, иначе в рамките на града населението е 600 хиляди души). Изморен съм и нямам търпение да се отдам на почивка след цял ден път. Отивам на Сентрал Стейшън, за да хвана градската железница до хотела ми. Там, на рецепцията, ме очаква билета ми за утрешното футболно дерби на Глазгоу – Рейнджърс срещу Селтик. Качвайки се в стаята си осъзнавам, че, тъй като пътувам само с ръчен багаж, няма да мога да взема със себе си в България уискито, което напълних собственоръчно в Гленфидих Дистилъри. Бутилката е 200 мл, а в ръчния багаж в самолета могат да се носят само течности в опаковки до 100 мл (иначе общо може да се вземе 1 литър). Затова, решавам да пресуша бутилката. Преполовявам я преди лягане, а другата половина оставям за следващата нощ.

 

Ден Трети

Глазгоу – Стърлинг – Глазгоу

 

Неделя е. Като някой мазохист, ставам рано, в седем часа. Все пак съм тук, за да видя нещо, не да се успивам. Излизам за сутрешна разходка около осем часа, а навън – няма жива душа. Влакчето, с което предишната вечер стигнах до хотела, почива в неделя и се налага да изчакам автобус, за да стигна до централната част на града. Искам да видя Глазгоу Юнивърсити. Е, виждам го, само хората по улиците продължават да липсват. Сигурно още си почиват от съботния уиски запой, мисля си аз. Иначе университета е много красив, прилича на замък и е четвъртото най-старо висше учебно заведение в англо-говорящия свят. Основан е през 1451 година и се нарежда в топ 100 на най-добрите университети в света.

   След Глазгоу Юнивърсити искам да замина веднага към

Хемпдън Парк – Националния стадион на Шотландия,

но не мога. За целта ми трябва метрото, а се оказва, че в неделя то стартира работа чак в 10 сутринта. Изчаквам чинно една от станциите в центъра да отвори врати, докато наум пресмятам с колко време разполагам, тъй като Рейнджърс – Селтик е в 13:00 ч. на Айброкс, който не е особено близо до Хемпдън Парк.

Около 11:00 ч. вече съм пред

музея на шотландския футбол,

който се намира на стадиона. Тук са още централата на Шотландската футболна асоциация и най-стария футболен клуб в страната – аматьорския Куинс Парк, основан през 1867 година (като си помисля, че ние тогава още сме били под турско робство, а на Албиона вече са играели футбол и лошо ми става). Самият Хемпдън Парк е бил арена на шест европейски клубни финала. По радиция, тук се състоят финалите за двете купи в Шотландия (на Лигата и на Футболната Асоциация), тук играе и мачовете си националния отбор на Шотландия. Някога, Хемпдън Парк е бил най-големият стадион в Европа (149 хиляди души присъстват на мача Шотландия – Англия през 1937-ма година), но след реконструкция, капацитета му е намален до 52 000 места.

На входа на Музея на шотландския футбол има огромен плакат на Зинедин Зидан с гола му за Реал Мадрид срещу Байер Леверкузен от финала на Шампионската лига през 2002 година. Двубоят се състоя на Хемпдън Парк, а невероятното попадение на Зидан от воле лиши Димитър Бербатов от възможността да спечели най-ценното европейско клубно отличие. В музея се проследява развитиието на футбола в Шотландия от 19 век до наши дни, отделено е внимание на клубните и национални успехи на страната в международен план. В секцията, посветена на шотландския национален отбор откривам и нещо родно. Има наша фланелка и възпоменателно флагче от мач с България. Всъщност, Шотландия ни лишава от участие на Европейското през 1988 година, побеждавайки ни в последен мач от квалификациите с 1:0 на стадион „Васил Левски“.

В музея на шотландския футбол. Втората фланелка отдясно на ляво на горния ред е на българския национален отбор

В музея на шотландския футбол. Втората фланелка отдясно на ляво на горния ред е на българския национален отбор

Възпоменателно флагче от мач между България и Шотландия– Музей на шотландския футбол – Глазгоу, Шотландия

Възпоменателно флагче от мач между България и Шотландия

 

В музея има и Зала на славата на шотландския футбол. В нея, наред с най-великите щотландци в играта като Алекс Фъргюсън, Кени Далглиш, Мат Бъзби, Гордън Страхън, Али Маккойст и др., има място и за чужденци, оставили следа в местния футбол като Хенрик Ларсон и Бриан Лаудруп. Разбирам, че всяка година специална комисия избира новите членове на Залата на славата, а номинациите се правят от феновете. Обещавам си, че ще номинирам Стилиян Петров. Нищо, че съм за Рейнджърс, а Стенли изкара седем години с фланелката на Селтик. Все пак сме българи, а Стилиян е допринесъл доста за прославянето на малката ни страна зад граница. (За съжаление, малко след като се прибрах в България, излезе новината за коварната болест на Стилиян, което оставя на заден план за него и футбол, и Зала на славата и всичко).

Време е да тръгвам към Айброкс, където ме чака най-голямото дерби в шотландския футбол.

Mачът между вечните съперници Рейнджърс и Селтик

всъщност бе основната причина за пътуването ми, а всичко друго си организирах покрай него. Слизам от метрото на Айброкс и се сливам с огромното море от сини знамена и сини фланелки, които са се отправили към стадиона.

Първа спирка – огромният клубен магазин на Рейнджърс, откъдето си купувам шалче и оригинална фланелка на Рейнджърс само за 10 паунда. На разпродажба са, защото остават само няколко кръга до края на сезона, а за следващия вече ще има нови. Снимам се с новите си придобивки пред стадиона и тръгвам да търся през кой вход трябва да вляза.

Мач между Селтик и Глазгоу рейнджърс

Преди “Олд Фърм” сред морето от фенове пред Айброкс

Тук е време да разкажа и каква бе ситуацията преди Олд Фърм – така наричат в Шотландия мачът между Селтик и Рейнджърс. Купувайки си билет за дербито три месеца по-рано (не беше никак евтин, между другото), се надявах, че това ще е двубой, с който ще се реши новия шампион. Но не би. На моя любим Рейнджърс му отнеха 10 точки по средата на сезона, заради огромни дългове (около 50 милиона паунда) и така мачът беше по-скоро протоколен. Макар, че колко протоколен може да бъде сблъсък между два отбора, които се ненавиждат до невъзможност. Враждата между тях е по няколко линии. Първата е на религизона основа – Селтик са католици, а Рейнджърс протестанти.

Мач между Селтик и Глазгоу рейнджърс

Феновете на Рейнджърс развяват британското знаме преди мача срещу Селтик

 

 

Намесена е и политика – Рейнджърс са за единна Великобритания, а Селтик подкрепят борбата за независимост на Северна Ирландия. По тази причина, знамето на Шотландия рядко може да бъде видяно на Олд Фърм. Вместо това, феновете на Рейнджърс развяват Юниън Джак в знак на подкрепа към британския монарх, а тези на Селтик – знамето на Ирландия. Враждата датира още от далечната 1888 година, а мачът на който присъствах беше под номер 398 между двата съперника. Иначе, Рейнджърс и Селтик са абсолютните доминанти в шотландския футбол с общо 97 шампионски титли. Никой отбор в света не е ставал повече пъти шампион на своята страна от Глазгоу Рейнджърс – цели 54 титли. Двата вечни съперника са завършвали неизменно на първите две места в Шотландската Висша лига от 2005 година насам, а от 1985 година няма различен шампион от Рейджърс и Селтик.

Това е едно от най-кървавите футболни съперничества в световен мащаб.

Многобройни са случаите на сбивания из Глазгоу между фенове на двата съперника, някои от тях завършващи и с фатален край. Този път, двубоят бе насрочен за един часа следобед с идеята да се предотвратят побоища по късните часове на нощтта и да се намали броят на пияните запалянковци (все пак повечето хора се напиват вечерта, а не по обед).

Мач между Селтик и Глазгоу рейнджърс

И аз развявам “Юниън Джак”

 

 

Пред стадиона има кампания за набиране на средства за затъналия в дългове Рейнджърс – срещу два паунда (може да оставите и повече) получавате флагче на Великобритания. Оставям и аз своята лепта за любимия ми шотландски тим, и въоръжен с Юниън Джак в ръка, влизам на стадиона, където вече се развяват десетки хиляди флагчета като моето и се пее химна на Рейнджърс. Има и около пет хиляди фенове на Селтик, които са заели сектор зад една от двете врати. Дошли са да видят как техните любимци стават шампиони на стадиона на вечния си съперник, тъй като при победа щяха да спечелят и на теория титлата предсрочно. Добирам се с мъка до мястото си на централната трибуна. И изненада – на него вече има човек! Kазвам, че това e моето място, но той твърди, че съм в друг блок след като вижда билета ми. Отивам при един от стюардите, който ме връща обратно в същия блок. След неколкократни опити от моя страна да обясня, че това е моето място, се отказвам, виждам свободно място на третия ред до пътеката и се настанявам там. До края на мача така и никой не дойде да си го поиска. И така, гледах Рейнджърс – Селтик много по-близо до терена, отколкото предполагаше оригиналния ми билет.

Гол! – Мач между Селтик и Глазгоу рейнджърс

Гол! Играчите на Рейнджърс се радват след попадението за 2:0

 

   А мачът беше много интересен – пет гола, дузпа, три червени картона и един изгонен треньор – наставникът на Селтик Нийл Ленън не догледа мача от скамейката след спор със съдията. При първите два гола на Рейнджърс, играчите дойдоха да се радват точно пред мен, беше супер! В крайна сметка – много драма и 3:2 за Рейнджърс. Отборът не допусна Селтик да стане шампион на собствения му стадион и прекрати серия на „детелините“ от 21 мача без загуба. Това е последният засега шампионатен двубой между двата вечни съперника на Айброкс. Заради дълговете си, Рейнджърс бе изхвърлен в четвъртото ниво на шотландския футбол след края на сезона, а Олд Фърм остана за мен един незабравим и много емоционален спомен.

„Смело сърце“ е един от любимите ми филми. Затова, след мача, поех с влак към Стърлинг, където се намира паметникът на

Уилям Уолъс – националният герой на Шотландия,

изигран страхотно от Мел Гибсън. Уолъс е нещо като шотландския Васил Левски, борил се е и е загинал в борба за свобода на родината си. Оказва се, че от Сентрал Стейшън не пътуват влакове за Стърлинг. Човекът на информация говори с убийствен шотландски акцент, но след неколкократни обяснения от негова страна, успявам да разбера, че трябва да отида на Куин Стрийт Стейшън (от неговата уста звучи като „Кинстри Сташън“).

За щастие, влаковете са на често, а пътуването е кратко и за по-малко от час съм в

Стърлинг

Градчето е малко (около 30 хиляди души), но с важно историческо значение за Шотландия. Тук, рано сутринта на 11 септември 1297 година, ордите на Уилям Уолъс разбиват неколкократно превъзхождащите ги по численост (вярва се, че шотландците са били около 2000-2500, а английската армия – 9-10 хиляди души) и въоръжение англичани. Шотландците изчакват противника си да се качи на Стърлинг Бридж и го атакува в тясното пространство на моста от две посоки – фронтално и в гръб, за да се отцепи пътя за отстъпление на съперниковата армия. Поражението за англичаните е сериозно – над 5000 души загиват, докато двухилядната шотландска армия се отървава с минимални загуби. Прочутата надъхваща реч на Мел Гибсън в „Смело сърце“ е именно преди тази битка.

Паметникът на Уилям Уолъс в Стърлинг, Шотландия

Паметникът на Уилям Уолъс в Стърлинг

Паметникът на Уилям Уолъс се вижда още от влака при пристигането ми в Стърлинг, но е далеч – чак на края на града, на върха на възвишението Аби Крейг. Знам, че трябва да има автобус от гарата до подножието му, но на спирката пише, че не се движи в неделя. Налага се да включа в действие кракомобила. Не ме е страх от ходене, даже го предпочитам, тъй като така се опознава по-добре мястото, което посещаваш. По пътя минавам по улица Уилям Уолъс, заведение за хранене пак на негово име и покрай Стърлинг Бридж, който си обещавам да разгледам детайлно на връщане. След около час и половина интензивно ходене бях на върха на Аби Крейг.

Паметникът, който преставлява кула, се извисява на височина 67 метра. По принцип, монументът е отворен за посетители. Вътре може да се види мечът на Уилям Уолъс и да се изкачат 246-те стъпала до върха му. За съжаление, не успях да направя нито едното, нито другото, тъй като бях закъснял и беше вече затворено. Горе имаше само две момичета, седнали на пейка. Всъщност, бяха момче и момиче, но момчето поразително приличаше, беше облечено и се държеше като момиче. Сигурно съм ретро, но никога няма да разбера тази мода мъж да носи блуза с деколте, вталени дънки и ботушки и да е с прическа като на Риана. По-важното е, че ми направиха няколко снимки, след като ги помолих.

Мостът Стърлинг

Стърлинг Бридж

 

Няколко думи и за Уилям Уолъс.

През детството му, крал на страната е Александър Трети. При неговото царуване, Шотландия се радва на мир и икономически просперитет, но след смъртта му настъпва криза и седем фамилии посягат към трона. Да разреши спора от позицията на арбитражьор е поканен английският крал Едуард Първи, който по-късно нахлува в Шотландия и принуждава местните благородници да го признаят за владетел. Тук на сцената излиза Уилям Уолъс, който повежда съпротивата срещу англичаните. Уолъс е покровител на Шотландия до поражението му в битката при Фолкърк. През 1305 година е предаден от свой сънародник, който е лоялен на крал Едуард. Отведен е в Лондон, където е съден за измяна. Уолъс заявява: „Няма как да съм изменил на Едуард, тъй като никога не съм бил негов поданик“. Следват зверски мъчения. Уилям е съблечен гол и е влачен през цял Лондон вързан за кон. Душен е чрез увисване на бесилка, но свален от нея още докато е жив. Кастриран е, накрая и обезглавен, а тялото му е разчленено на четири части. Главата му е набита на кол на Лондон Бридж, а четирите му крайника са изложени поотделно в Нюкасъл, Бъруик, Стърлинг и Пърт. Героичният образ на Уилям Уолъс е вдъхновение за „Смело сърце“. Филмът, който иначе е пълен с исторически неточности, беше с десет номинации за Оскар през 1995 година и спечели в пет категории, в това число за най-добър филм и най-добър режисьор.

Девет години след смъртта на Уилям Уолъс Шотландия отвоюва своята свобода. Пет хиляди шотландци под предводителството на Робърт Брус разгромяват 20 000 англичани в тресавищата на Банъкбърн. По-късно англичаните подписват договор, с който се отказват от претенциите си към шотландските земи и признават Робърт Брус за крал. От 300 години насам обаче Шотландия е в съюз със своя някогашен враг и е част от Обединеното Кралство. Нещо, което може да се промени през 2014-та година, но повече за това – по-късно.

При обратния път към гарата в Стърлинг прекосих историческия мост, свръзан с прочутата битка от 1297 година. Има сложена и възпоменталена плоча. Разполагах с още време до влака за Глазгоу и затова реших да изкача още едно възвишение – Касъл Хил, на което се намира Стърлинг Касъл. Замъкът е един от най-големите в Шотландия и е значим, както в историческо, така и в архитектурно отношение. Тук са коронясани редица шотландски крале и кралици, в това число и Мария Стюарт (по-позната като Mary, Queen of the Scots), която по-късно е осъдена за държавна измяна за участието си в заговори срещу английската кралица Елизабет Първа. За съжаление, и Стърлинг Касъл успях да разгледам само отвън, тъй като часовете за посетитители бяха свършили.

Общината на Глазгоу, Шотландия

City of Chambers на St. George`s Square в Глазгоу

Вечерта се прибрах в Глазгоу и минах през Джордж Скуеър и Аудитория Клайд. На площада, кръстен в чест на крал Джордж Трети, има статуи на редица велики шотландци като поета Робърт Бърнс и Уилям Гладстон, който цели четири пъти е ставал министър-председател на Великобритания. Аудитория Клайд поразително прилича на Операта в Сидни и е най-голямата концертна зала в Глазгоу. Разположена е точно на брега на река Клайд.

Река Клайд през нощта, Глазгоу

Река Клайд през нощта

 

 

Накрая се прибрах капнал от умора в хотела, където изпих останалата част от уискито и заспах като къпан. И в буквалния, и в преносния смисъл.

 

Ден Четвърти

 Глазгоу – Единбург – Лутън – София

 

Последен ден в Шотландия. И отново ставане по тъмно, трябва да хвана автобуса за Единбург. Пътят не е дълъг и за час и двадесет минути съм в столицата на Шотландия.

Единбург

е вторият по население град в Шотландия със своите близо половин милион души, а старата му част е включена в списъка на ЮНЕСКО със Световно културно наследство. Годишно Единбург се посещава от около един милион чуждестранни туристи, което го прави вторият най-посещаван град в Обединеното Кралство след Лондон.

Разходката ми започва с изкачване на Калтън Хил, който се намира сравнително недалеч от автогарата. Гледката от върха на хълма е страхотна, целият град се вижда като на длан. Изображенията на повечето пощенски картички от Единбург са именно от върха на Калтън Хил.

Изглед от Калтън Хил, Единбург

Изглед от Калтън Хил, Единбург

Единбург е седалище на шотландския парламент,

намиращ се в долния край на Кралската миля (Royal Mile) – най-натоварената туристическа улица в града. Да, въпреки, че е част от Обединеното кралство, Шотландия притежава относителна независимост и има собствени парламент, правителство и министър-председател. През 2014 година трябва да бъде проведен национален референдум дали страната да остане част от Великобритания или да стане независима държава. Именно след референдум, през 1999 година, в Шотландия е създаден самостоятелен парламент. Местните националисти искат датата на референдума да съвпадне със 700-годишнината от битката при Банъкбърн (24 юни 1314 г.), където шотландската армия разбива англичаните. Прогнозите обаче сочат, че по-голямата част от петмилионното население ще е против отделянето, заради ежегодно отпусканите безвъзмездно от британското правителство 30 милиарда паунда за Шотландия. Очаква се, дори и Шотландия да придобие независимост, формално държавен глава да остане британския монарх, както е с Канада, Австралия, Нова Зеландия и др.

Шотландският парламент, Единбург

Шотландският парламент в Единбург

 

 

Точно срещу шотландския парламент се намира замъка Холирууд, който е официална резиденция на британския монарх. Самият парламент е модерна сграда, от едната страна на която на която са изписани цитати на велики шотландски поети, учени, държавници и патриоти. Нямам време за разглеждане на Холирууд Палас или да се заседявам около парламента и поемам по Кралската миля към горния й край, където се намира символът и най-голяма туристическа атракция на столицата – замъка Единбург. Улицата е осеяна с магазини за сувенири и не пропускам да купя за спомен магнитчета и един малък Солтайър (Saltire), както наричат знамето на Шотландия. Флагът е известен още като Кръста на Св. Андрей (Saint Andrew’s Cross), тъй като се вярва, че той е бил разпънат именно на кръст във формата на буквата X.

От ходенето огладнявам и решавам преди да стигна до

Единбург Касъл (Единбургския замък)

да потърся нещо за хапване. Откривам заведение, което предлага оригинална шотландска закуска и енергизирам тялото си с няколкостотин калории. Ако имате път през Единбург някой ден, минете през Wash Bar (11-13 North Bank Street) в Стария град и я пробвайте сами. Няма да съжалявате, определено една от най-хубавите закуски, които някога съм ял! Шотландската закуска, както и английската, съдържа пържени яйца, масло, беко

Единбург за един уикенд 6

Единбург за един уикенд

Днес гадният редактор на настоящият сайт е решил очевидно да ви праща все по трудно достъпни места. След сутрешната Антарктида, сега наред е абсолютно недостъпния в момента по въздух* Единбург в Шотландия. Приятно четене и, ако все пак някой успее да се върне оттам – да разказва 🙂

Единбург за един уикенд

Честно ви казваме, изобщо не сме имали намерение да ходим в Шотландия…

Единбург, Шотландия

Просто случайно разляхме една чаша вода върху клавиатурата, след което се оказа, че сме си резервирали хотел и самолетни билети до Единбург. Оказа се, че сестрата на Биляна и баджанакът на Петър (за когото ще има специален пост) изпуснали лаптопа си и по случайност и те си резервирали билети и стая в същия хотел по същото време. Съдба! Но това не е всичко! Ирка (същата тази Ирка, с която дегустирахме белгийска бира) насън ритнала компютъра си и без да иска резервирала полет до Единбург – за съжаление, в друг хотел и няколко часа след като ние напуснахме шотландската столица (е, случайност, случайност, ама да не прекаляваме)… Това обаче няма да се отрази на разказа ни, защото събрахме всички снимки и впечатления и ще се опитаме да ви ги разкажем така, че да извлечете максимална полза, в случай, че по някакво стечение на обстоятелствата вие също се окажете в Единбург…

А Единбург наистина е мистичен, загадъчен и тайнствен. Понякога дори зловещ!

Намира се по-северно от Москва, между планина и океан. доста скъп, но пък за сметка на това спокоен и някакси по-естествен и некомерсиализиран в сравнение с Лондон, което си е доста впечатляващо като се има предвид, че градът е едва 450 хил. души, а се посещава от над 13 000 000 туристи годишно (втори по посещаемост във Великобритания след Лондон). В града може да намерите вековна история, голям замък, много уиски, няколко шотландски гайди, кашмирени шалчета в шотландски тартан, широко протегнати ръце на просяци, тесни улички и космати крави…

Четете по-нататък>>>

Пасторална Шотландия, приказен Единбург 3-та част 0

Пасторална Шотландия, приказен Единбург 3-та част

Вили публикува днес трета (последна) част на разказа ѝ за Шотландия. Ето и началото Пасторална Шотландия, приказен Единбург 1-ва част, и предишната част: Пасторална Шотландия, приказен Единбург 2-ра част

а сега и продължението:

Пасторална Шотландия, приказен Единбург

част трета

Девизът на Единбург е „Without the Lord, everything is in vain“. Това може да се преведе като „Без краля (или Бога) всичко е напразно.“

Чудя се кой от двамата имат предвид шотландците. Или може би и двамата? Защото Единбръ, както му казват те, от една страна има колкото ненатрапливо, толкова и осезаемо аристократично излъчване, а от друга, когато си тръгвах от там, заедно с леката тъга ме обзе и едно особено блаженство, сякаш бях получила дар свише.

Нали ви е ясно, че не бих могла, а и не е нужно да описвам в най-подробности пътешествието? Но в заключение, още мъничко.

Например за това, че дори и дошъл за кратко в Единбург, човек непременно трябва да се качи на

„Келтън Хил“ (Calton Hill)

Това е хълм в центъра, откъдето се открива невероятна панорама на града, който е паметник на ЮНЕСКО от 1995-та год. Но и не само на него.

Следващите две снимки са от там и са с голям зум. Защото идеята ми беше да хвана и о. Инчкейт (Inchkeith) в залива, на заден план. В залива Фирт ъф Форт (Firth of Forth), река Форт се влива в Северно море и аз много исках да го видя, тъй като устието й, всъщност, представлява един фиорд, формиран от ледник при последния ледников период на Британия. И, според мен, любопитен е фактът, че приливът навлиза до 35 км навътре по този фиорд, достигайки гр. Фалкърк. Уви, тази вълнуваща гледка не успях да видя (прилива).

Островът е разположен горе-долу на средата между Кингхорн — малко градче на северния бряг и Лейт, друго някогашно малко градче, но на южния, което сега е квартала с пристанището на Единбург.
Логично е о. Инчкейт да има наситена история заради близостта си с Единбург и стратегическото си място за фар.

Келтското му име е подобно — „Innis Cheith“. Всъщност то произхожда от старокелтска дума, която означава „залесен остров“. Но за най-най-ранната история на този остров няма конкретни данни. А изобщо, за целия район, за от преди келтите се споменават племената пикти, скоти, гали… Направо, голяма навалица по тия места в ония далечни, далечни векове на човешката история. Невероятно, но факт — най-голямото си разселване келтите имат от 5 до 1 век пр. н. е., когато населяват обширна територия от Британските острови чак до Мала Азия, включително и половината територия на днешна България. Впрочем, някои изследователи смятат, че келтите всъщност са ирландски колонизатори, но… Опа, пак залитнах към древните цивилизации, спирам.

За по-късната история вече се знае повече. Дори е факт, че по някое време о. Инчкейт е бил собственост на лорд Гламз. Любителите на замъци вероятно веднага ще се сетят за великолепният средновековен замък „Гламз“ (Glamis), който се намира в долината Стретмор (Strathmor), само на около 80—90 км на север от Единбург. Ама по права линия. Е, лорда на този замък е бил и щастлив собственик на острова по време на Средновековието. Но не за много дълго, защото от месец септември 1497-ма год. с решение на Градския съвет на Единбург, островът, както и някои други островчета в залива, бил използван като „изолатор“ за болните от „glandgore“, което всъщност е тогавашното име на сифилиса, цитирам: „Докато Бог се погрижи за здравето им.“ И той се грижил. По най-добрият начин — прибирал ги при себе си. По-късно, през 1589-та год. историята се повтаря, но този път за жертвите на чумна епидемия. А днес на острова най-интересното нещо май е фара.

Та, навръх Келтън Хил се появихме буквално на автопилот, защото малко преди това се наслаждавахме на безцелно шляене по някакъв булевард, единия тротоар на който граничеше с парк. Просто кривнахме към вътрешността на този парк, хванахме някаква алея, а тя след 2 мин. тръгна рязко нагоре и докато гадаехме къде ли ще излезем, изведнъж стъпихме на огромна, осеяна с малки хълмчета поляна, която сякаш си висеше в небето. Тласкана от неудържимо любопитство, инстинктивно тръгнах към единия й край. И, може би само след 30-тина крачки, мамма мия! Това, което се появи пред очите ми… о, много трудно може да се опише. То просто трябва да се види!

Четете по-нататък>>>

Пасторална Шотландия, приказен Единбург 2-ра част 0

Пасторална Шотландия, приказен Единбург 2-ра част

Вили публикува днес втора част на разказа ѝ за Шотландия. Ето и началото Пасторална Шотландия, приказен Единбург 1-ва част, а сега и продължението:

Пасторална Шотландия, приказен Единбург

част втора

Аз не успях да видя зоологическата градина, за която споменава Лора Нилсен в своя пътепис, но пък бях в

Кралската ботаническа градина

Обичам да бродя по ботанически градини и паркове, затова мисля, че тази определено си заслужава посещението. Представлява почти правилен квадрат и има вход на всяка страна, но със сигурност главният, който е от източната страна, винаги е отворен. Този чудесен парк е страхотна наслада за сетивата и нали се сещате, че просто няма начин да не разкажа накратко и най-вече да не ви покажа нещо от него.


Горещо препоръчвам тази разходка на всеки, който има път към Единбург, особено, ако е през лятото.

В далечната 1670-та год. двама лекари, Андрю Белфор и Робърт Сибълд, близо до „Холируд“ си направили малка градинка за билки за церовете си, най-вече такива, които действат очистително. През 1820-та год. градинката била преместена на сегашното си място и постепенно се разпънала на площ от 31 хектара.
Днес билките са най-малкото, което расте в нея. Освен разни видове дървета и храсти

има и уникални колекции растения от цял свят; алпинеум; розариум; китайски кът — беседка и езерце с водни лилии, плачущи върби и червено китайско мостче; огромни дървета разпъват корони над сочни, ярко зелени, подстригани ливадки; нацъфтели рододендрони предизвикват желание за безкрайни снимки,
Четете по-нататък>>>

Пасторална Шотландия, приказен Единбург 1-ва част 12

Пасторална Шотландия, приказен Единбург 1-ва част

Днешният пътепис открива нова страница в нашия сайт — това е първият пътепис, написан в сайта от негов потребител. Поздравления за Виолета и нейния кураж! А тя ще ни отведе в Шотландия. Приятно четене:

Пасторална Шотландия, приказен Единбург

част първа

Първото име, което римляните дали на о. Великобритания е „Албион“, заради белите (на латински „albus“) варовикови скали по югоизточното му крайбрежие — мястото, откъдето са проникнали на острова.
А първото, което аз разбрах при пътешествието си из Великобритания миналото лято беше, че там човек винаги трябва да си ходи с чадъра и връхна дрешка. Така както беше насред юли, така температурата падаше на 15—14 С, небето посивяваше тежко, схлупваше се и започваше… да ръси ситно-ситно. Но преди да си се заядосвал на късмета, че си нацелил такова отвратително време, като с магия облаците изчезват, небето става лазурно, всичко започва да искри от свежест, температурата литва нагоре и — хайде пак сваляй якето. Общо взето, този процес се повтаряше почти всеки ден.


Не знам как е през зимата, но

през лятото цяла Велибритания е много зелена.

„Зелените поля на мойто родно място“, (хит на Том Джонс от преди почти 40 години) са истина, да знаете.
Мисля, че ако човек иска да види една страна, трябва да пътува из нея с наземен транспорт, а не да прелита от град на град. Аз предпочитам „на четири колела“ и на някои от снимките ми им личи, че са на скорост и през стъкло.
А знаете ли келтите как наричали тази част от острова, която днес е Шотландия? „Alba“ или „Albany“, което означава „Бели хълмове“. В началото казах, че римляните наричали с подобна дума южната част на Британия. Явно още тогава, въпреки далеч по-малобройното земно население, народите са си заимствували разни думички. Но, чудя се, в случая кой от кого? Може би не съм права, но съм склонна да мисля, че римляните са взели думата от келтите, защото после не възприели тяхното название, а нарекли днешните шотландски земи, които не били римска територия тогава, Каледония. Това станало по времето на прочутия император Цезар. Но да не се отплесвам към древната история на района, а да си дойда на думата.
Минавайки през Великобритания, горе-долу на зиг-заг от юг на север, мога да потвърдя, че като цяло Англия е по-равнинна, а Шотландия е доста по-“нагърчена„.

На север си е направо планинска и богата на езера, за някои от които се носят легенди и даже, знаете, в едно от тях — Лох Нес, се спотайва неуловимо допотопно чудовище. Към Шотландия принадлежат и няколко групи острови: Шетландски, Хебридски и Оркнейските, на които археолозите са разкрили добре запазени следи и артефакти от цивилизация, хиляди години по-стара от римската. Интересен факт, а?

Зеленият аристократичен Единбург 1

Зеленият аристократичен Единбург

Днес почти ще открием ново напрваление в сайта – почти, защото вече сме чели за Великобритания, но пък точно Шотландия ще открием днес. Прочетете впечатленията и съветите за пътуване до Единбург:

Зеленият аристократичен Единбург

Мисля, че изчетохе доста за Лондон. Но аз не съм била в Лондон. За мое щастие посетих най-красивия град (може би само Виена и Прага могат да му съперничат) в Европа.

Убийствено зелената Princess Street garden

Още с кацането на самолета окото ти не вижда нищо друго освен зеленина… убийствено зелено… Поддържано, ценено… съхранено. Колко му трябва на човек за да се почувства добре? Спокойна остановка, мили хора (а шотландците определено бяха едни от най-любезните хора, до които съм имала досег), адекватна цена на храна (Tesco — най-голямата верига хипермаркети във Великобритания) и ЧИСТ градски въздух. Не се почувствах като в едномилионен град, а по-скоро като в планина (е, планини нямаше, но пък парковете и зелените площи компенсираха).

Ще започна с това, че

Единбург

определено е място, на което трябва да отделите поне седмица. Аз бях точно за толкова там и не ми стигна.

Един Edinburgh pass ще ви свърши идеална работа за разглеждане на местните заблежителности като повечето от тях ще са на принципа „вход свободен“. Въпросния Pass може да се закупи от всяко туристическо бюро в града. Като за първи ден може да обиколите Princess street и Princess street garden, както и се постарайте да сте във форма за да изкачите (абсолютно пеша и не е препоръчитлно за хора, които страдат от клаустрофобия или имат двигателни проблеми) паметника на Sir Walter Scott, който е разположен в единия край на Princess street garden и прилича повече на някаква малка катедрала, отколкото на кула, на която може да се тренира алпинизъм:)