Пътуване до, Стойчо, пътепис, пътеписи

мар 10 2010

София – Прага – Берлин лято 2009 (1)

Продължаваме с европейския пътепис на Ивайло. Прочетохме предисторията на това пътуване, а сега палим мотора (в случая – Ауди) и даваме газ към Прага. Приятно четене:

София – Прага – Берлин лято 2009

част първа

Май месец 2009 г. след много години търпение най-накрая успяхме да се сдобием с малко по-нова кола. Ауди А4 Авант 2003 г. с турбо бензи и 4х4. Как ме кара да се усмихвам този автомобил! Но стига съм се фукал и да продължа.
Мой много добър приятел работи в българското посолство в Берлин и все ми повтаряше, че ако разбере, че пак сме отишли до Прага и не сме „прескочили“ до Берлин (350 км) ще ме убие. :)
Решението за лятната отпуска окончателно беше взето. Имахме колата, с която да се пътува спокойно (все пак климатроника при августовските жеги е задължителен), имахме две седмици отпуск, имахме отново покана за Прага, както такава и за Берлин и маршрута сам се подреди. София – Прага (оставаме няколко дни и зяпаме), Прага – Берлин (тук заделихме само един дълъг уикенд от петък до неделя, защото моя приятел е с кофти работно време), Берлин – Прага и Прага като отправна точка за някой друг град.

На 02.08.2009 г. (неделя) в 03.30 ч.

тръгнахме от София за Прага.

Пътувах с колата, но новата, т.е. Аудито. Аз и жената, и един куфар. Нямахме много багаж като цяло. Вода, сандвичи, кафе бяхме приготвили от вкъщи.
Маршутът беше проверен през ВиаМишелин и вкаран в навигацията.
Влизането в Сърбия стана през Калотино, оттам към Ниш през Белград, Нови Сад и към унгарската граница. Тази отсечка е около 590 км като на три места има Путарини (платени магистрали). Първата е 8 евро, втората е 3 евро и последната (посока Унгария) е 4 евро. Ако човек си спазва ограниченията няма никакъв проблем с полиция. По магистралата ограничението е 120 км/ч и съм си позволявал само при изпреварване да вдигна над 140 км. Като цяло не мога да кажа, че съм бил светец, но не съм карал никъде с повече от 10 км/ч над ограничението.
Пътищата в Сърбия не са върха на сладоледа, но като цяло са доста по-добри от нашите. На много места има ремонти и безумното ограничение от 40 км/ч, което е хипер изнервящо, особено на връщане, когато зад теб са останали 1000 км пробег и 10 часа зад волана.

В Белград явно бяхме доста рано

и не хванах час пик. Минава се през самия град. Имаше коли, но всички се движеха с ограничението и колоната си се движеше без никакво забавяне.

Блок в Белград, Сърбия

П-образен блок край магистралата в Белград

Някъде след Нови Сад заредих за първи път. Да кажа, че по целия път на отиване плащах навсякъде в евро. Със сигурност на бензиностанциите те маркират по дървен курс, но пък като те изцакат на чейнджбюрото с някоя комисиона или нещо подобно май пак е същото. Колата събра 38 л 95Н и платих 43 евро. Бензиностанцията беше OMV.

Към 10.30 ч. (вече местно време) пристигнахме на

сръбско-унгарската граница

Бях във възторг, защото се движех по-бързо от предварителните ми сметки за необходимото време, а и поради факта, че няма много магистрали и средната скорост беше сравнително ниска, Аудито даде уникалния разход за тази отсечка от 6.4 л/100км. Все пак говорим за кола 1.5 тона, 163 кс и двойно предаване. май пак се фукам!? :)

Но тук започна кошмарът. На вън беше 38 гр., а опашката от коли – около 4 км. Повечето хора бяха изгасили двигателите и при малките предвижвания напред си бутаха колите. Реших, че един път съм тръгнал на почивка и в тази жега няма да мъча нито мен, нито жената. И така около 4 часа колата работеше постоянно и климатикът бълваше „пингвини“. Причината беше в унгарските митничари. Като първа граница на ЕС проверяваха щателно всяка торба, сак и куфар. Търсят основно контрабандни цигари и алкохол. Разбирайте такива без бандерол. Continue Reading »

No responses yet

мар 09 2010

Истанбул по Нова година(1)

Днес ще отскочим до близкия до сърцата ни Истанбул. Ема ще ни разкаже за него от посещението ѝ там на последнота Нова година. Приятно четене:

Истанбул по Нова година

първа част

Ще взема да разкажа как с приятели , които са семейство, решихме да заминем в Истанбул и там между другото да посрещнем и Нова година. С приятелката ми се държим като съученички, макар и аз да съм на годините на майка ѝ. А съпругът и, идеално се вписва в понятието „сродна душа”.

Потеглихме с колата на семейството на 28.12. Красиво синьо „Пежо“ на малки години с огромен багажник дълбок и широк, натъпкан до пръсване под причина на стремежа ни да си носим толкова вещи и дрехи, като че ли се евакуирахме.

Пристигнахме по тъмно и попаднахме на огромен бавно движещ се и плътен, но не и спиращ поток от коли, строени в колони, които напредваха като кротко стадо, знаещо къде отива. Целта на всички беше да минат по единият от двата моста над Босфора към азиатската част на града. Ние също натам, към моста Фатих Султан Мехмет, защото оттам щяхме най-безпроблемно да се озовем в квартал Еренкьой, където щяхме да се настаним за 5 нощувки. Колите движещи успоредно с нас бяха чисти, хубави на вид и в тях пътуваха хора, които нито свиреха с клаксони не се подаваха от прозорците, за да се пустосват и благославят да девето коляно. Нямаше и хора, които да отварят прозорците на колите, за да изхвърлят отвътре бутилки от минерална вода, фасове, чаши от кафе или опаковки от чипс. Имаше няколко ловко движещи със скоростта на колите момчета, които носеха нанизани на нещо като точилки, обвити в найлонови пликове пресни хрупкави оваляни в сусам гевреци и ги продаваха . Имаше много гладни хора, с точни пари, които си купуваха и дъвчеха на път към мястото към което се стремяха да се придвижат.

Бяхме попаднали в най-лявата лента и когато стигнахме моста пред нас отвориха сигнализирана с каучукови конуси още една лента в посоката, в която отивахме.

Преминахме на територията на платното за насрещното движение и и се оказа, че извадихме късмет, защото се придвижвахме с по-голяма скорост от другите.

Жилищен квартал на Истанбул

За квартала в който се настанихме, мога да говоря много. Жилищен квартал за много хора, с високи красиви блокове, с прекрасно поддържани фасади, с чисти оградини дворчета, с малки поддържани градинки, с чисти асфалтирани и разчертани и номерирани за паркиране задни дворове и с електронни бариери на алеята за вход изход на колите. Имаше място за всеки.

Настанихме се в апартамент №15, собственост на шеф на фирма, познат на моето приятелско семейство. В този апартамент не се живееше постоянно, но никой не си позволяваше да паркира на мястото с цифра 15. Continue Reading »

No responses yet

мар 08 2010

Мадагаскар и неговите острови

Днес ще открием една нова за нашия сайт страна – Мадагаскар. Люси ще ни отведе до още едно райско кътче на нашата грешна Земя. Приятно четене и не забравяйте за предстоящия юбилей на сайта и как да участвате в него :-)

Мадагаскар и неговите острови

Eдин пътепис от Мaдагаскар и по-точно от Nosy Be – неголям остров разположен на северозапад от Мадагаскар.

От доста години е сред най-посещаваните от туристите тук, има немалко хотели и не са нужни ваксини тъй като няма досег с континента.

Климата е много хубав, винаги са 30 градуса, а вали само през януари-март. Посетих го преди няколко години по време на коледните празници с мъжа ми и родителите му. След близо 10 часа чартърен полет, няколко филма, видео игри, 2-4 закуски, обяда и прочие най-после пристигнахме на така нареченото летище, където обаче за всеобща изненада всичко протече много бързо и без особени проблеми.

Нашият хотел беше Bravo Club Andilana – и се намира до два други италиански хотели (и тук открих, че най-многобройните туристи са италианците, даже собственика Bravo Club живее тук – и едва ли не е господар на голяма част от острова – командва наляво и надясно малгашите, които едва ли не го боготворят (все пак им дава работа ..)
Както и да е, пристигнахме оглеждайки се наоколо, бедността тук господства, ние сме единствените бели които се виждат и въпреки това имах странното чувство на нещо позитивно във въздуха и не разбирах откъде идва… мизерията наистина е поразяваща.

контролната кула на летището…

Контролната кула на летището – остров Нози Бе, Мадагаскар

Контролната кула на летището

Много ни хареса хотела – напълно в местния стил всред зеленина (не понасям огромните постройки като Riu и подобни които само загрозяват всичко наоколо). Персонала е от местни малгаши изключително вежливи и на разположение, чак ми стана неудобно от толкова учтивост.
Следваше, както навсякъде, сбирка с асистентите на т.о.(и тук вече нищо положителни не чувствах) – след задължителното въведение, че всеки е свободен как да си прекара почивката, минаха директно в атака спрямо местните beach boys, черните, незаконно работещи на по-ниски цени, конкуренти, които бяха описани едва ли не като чудовища, които не могат да ни гарантират сигурнист, мамят и прочие… изобщо всичко, което можеше да бъде казано, за да ни откажат да ползваме техните услуги беше казано и натъртено. След тази подробна конференция се запътихме към плажа за да срещним врага – първия beach boy Джилберто,(между другото всички имат италиански имена и говорят италиански, английски и френски), който още преди да отвори уста с евентуални предложения му казахме, че напълно му имаме доверие и че всички екскурзии ще ги правим с него – 32 каратовата му бяла усмивка ни правеше компания през цялата седмицa.

Плажът Андилана – остров Нози Бе, Мадагаскар

Плажът Андилана